Prahu zalije černý déšť Ozzyho Osbournea

Michal Pavec
25. 6. 2007 12:00
Fanoušci původních Black Sabbath mají napilno
Berte mě znovu vážně! křičí Ozzy
Berte mě znovu vážně! křičí Ozzy | Foto: Reuters

Praha - Je pořád tím vzývaným princem temnot, nebo jen legrační roztřesenou figurkou z potrhlé reality show? Příznivci Ozzy Osbournea se o momentální formě svého idolu mohou přesvědčit v úterý v pražské Sazka Areně.

Někdejší zakladatel a frontman hardrockově mystických Black Sabbath, kteří se shodou okolností představí v Praze o den dřív, se snaží se vší vervou dokázat, že má pořád co říct jako "kovaný rocker". Pro mladé diváky MTV je spíš věčně zmatenou hlavou rodiny, kterou neposlouchá ani její přešlechtěné psisko. Přesto znovu vytáhnul ze skříně černé šatstvo, šminky a kříže - a dokonce i pár hudebních nápadů.

Na evropském turné, jehož zastávkou je i Praha, představuje nové album Black Rain, které vyšlo v květnu po šestileté odmlce. Desku provázely pochybnosti, jestli vůbec ještě někdy vyjde, ale dnes ji kritici líčí v pozitivních barvách.

Ozzy vyrukoval s náplastí na rány, které fanouškům způsobil předchozím nepříliš podařeným albem Down to Earth, píší. Žádné zbytečné aranže, jen ostré kytarové riffy Zakka Wyldea v krystalicky hutném zvuku soukromého losangeleského studia.

Pořád mě ještě musíte brát vážně, vzkazuje za rok šedesátiletý zpěvák příznivcům tvrdé hudby a první dvě skladby stylově pojmenoval Not Going Away a I Don´t Wanna Stop.

Ozzy Osbourne už ale není žádný mladík a jeho vystoupení nebývají právě dlouhá. Před dvěma lety, kdy společně s druhy z Black Sabbath vyprodal T-Mobile Arenu, odehrál něco málo přes hodinu. Možná i proto se zásobil hned dvojitou dávkou předkapel.

Úlohu předskokanů přijali Black Label Society, s nimiž vystupuje Osbourneův dvorní kytarista Zakk Wylde, a také trochu překvapivě nu-metalové hvězdy Korn. Jejich čeští fanoušci mají štěstí - americká kapela odehraje s Osbournem v rámci jeho turné jen dvě společná vystoupení.

Pražský koncert má i poněkud pikantní příchuť. Už dnes se v české metropoli představí zbylí členové Black Sabbath coby Heaven & Hell v čele se zpěvákem Ronniem Diem. Praha se tak stane kolbištěm dvou turné momentálně rozhádaných hvězd.

Black Sabbath a Ozzy tentokrát vystoupí odděleně
Black Sabbath a Ozzy tentokrát vystoupí odděleně | Foto: Aktuálně.cz

Ohlasy na Heaven & Hell jsou ještě příznivější než na Osbournea a vyzdvihují především formu pětašedesátiletého Ronnieho Dia.  Na turné chtějí Tony Iommi a spol. připomenout začátek 80. let, kdy právě malý velký zpěvák Dio nahradil v kapele Osbourna, vyhozeného kvůli drogovým excesům.

Fyzicky a psychicky zdevastovaný Osbourne ale po nedobrovolném odchodu z kapely vybudoval díky trpělivosti manželky a manažerky Sharon úspěšnou sólovou kariéru.

I když si s nimi zahrál, není tajemstvím, že se mu nynější reunion bývalých spoluhráčů moc nezamlouvá. "Jsou jen jediní Black Sabbath," prohlásil  loni v říjnu, když bylo jasné, že Iommi připravuje projekt s  Diem. Popřál jim hodně úspěchů a vyjádřil přání, že se s nimi rád někdy znovu sejde na pódiu, ale zatím má spíše sólové plány.

Prý nemá naživo tak oslnivou formu jako druhá strana, ale vlastní dost notoricky známých hitů a kult otce zakladatele na to, aby mu fanoušci odpustili vlastně cokoliv.

Zanedlouho také znovu rozjede svou tradiční rockovou karavanu Ozzfest. A letošní ročník má pro fanoušky jednu velkou a příjemnou zvláštnost: na všech 24 vystoupení mohli získat vstupenky zdarma. Distribuovaly se prostřednictvím internetu a všech 428 tisíc kusů zmizelo během čtyř červnových dnů.

Evropští příznivci neobvyklou nabídku neocení: Ozzyho cirkus tentokrát zastavuje jen na severoamerických štacích.

 

Právě se děje

Další zprávy