Praha potemní a zažije chemickou romanci

Michal Pavec
3. 6. 2007 0:00
České adolescenty čeká v neděli dekadentní večírek

Praha - Američtí My Chemical Romance, nejviditelnější ikona populární vlny zvané emo, měli do Česka namířeno už před dvěma lety. Vystoupení v roli předskokanů Green Day, které považují za své vzory, nakonec odřekli a teď přijíždějí jako hlavní hvězdy.

Pětice mísící punk s popem, rockem i gotikou je modlou bledých, černě oblečených teenagerů, kteří chřestí stříbrnými šperky, lkají nad ztracenými láskami a v očích mají snad veškerý bol světa. Do této pozice kapelu definitivně vynesla koncepční deska The Black Parade. Vydali ji loni na podzim a vypráví jak jinak než o smrti.

Věrna pitoreskní, pečlivě střežené image a lá Marilyn Manson, nechala si kapela k albu vytvořit kostýmy u renomované návrhářky Colleen Atwoodové, která spolupracuje například se slavným režisérem Timem Burtonem. V nich napochodují i dnes na pódium pražské T-Mobile arény.

My Chemical Romance
My Chemical Romance | Foto: Warner Music

Melodické songy vycházejí ze vzorů, jakými byli Iron Maiden, The Misfits, ale i Queen, David Bowie, Pink Floyd nebo postpunkoví The Cure - tedy jmen, která velká část fanoušků My Chemical Romance možná ani nezná.

Ani okázalý "cool" nihilismus teenagerů není ničím novým. Ale propracovaný marketing všech cílových skupin umí zjitřené emoce adolescentů a image, základ dnešní doby, vytvarovat do velkého úspěchu.

Tomu samozřejmě napomáhá i médium nastupující generace. Fanoušci na svých internetových stránkách do nejmenších detailů rozebírají detaily týkající se pedantsky dotažené image, publikují vlastní obrazy a povídky nebo básně inspirované kapelou.

Deska The Black Parade vypráví příběh umírajícího chlapce minimalisticky pojmenovaného Pacient. "Když  si pro něj přichází smrt, jde o jeho ranou vzpomínku, kdy ho táta brával na přehlídku. Takže si pro něj přijde smrt právě ve formě té černé přehlídky a zavádí ho na cestu, kdy se mu život vrací před očima," popisuje hlavní motiv kytarista Frank Iero v rozhovoru pro livedaily.com.

Skupina obdivující krajany Green Day považuje téma za tolik zajímavé, že přemýšlí nad jeho dalším zpracováním. "Když ne divadelní hru nebo film, připravíme třeba muzikál. Tahle věc má velký vizuální potenciál a další zpracování by jí hodně slušelo," říká zpěvák a frontman Gerard Way.

"A vlastně by z toho byl i skvělý animovaný film," dodává v rozhovoru pro britský hudební týdeník NME. Možná by si Way vzal jeho tvorbu na starost sám. Ještě než zběhnul k muzice, živil se jako komiksový kreslíř. Tehdy ho k založení hudebního tělesa nemotivovalo nic menšího než teroristické útoky v New Yorku ze září 2001, jež prožil jako očitý svědek. Tehdy se prý pod vlivem šoku rozhodl vyjadřovat své pocity prostřednictvím hudby.

Název kapely vymyslel zpěvákův bratr, baskytarista Mike Way. My Chemical Romance vychází z názvu knihy skotského spisovatele Irvina Welshe Extáze: Tři příběhy chemických romancí.

O necelý rok později už nově vzniklá pětice představila debut I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love a vyrazila na cestu do srdcí teenagerů. A že mají zájem i ti čeští, přesunul se koncert do T-Mobile arény z Veletržního paláce.  V roli předskokanů amerických hvězd se představí mladí kanadští punkrockeři Billy Talent.

 

Právě se děje

Další zprávy