Praha ožije pouličním uměním. Zazpívají Ruml nebo Zmeková, zahraje minus123minut

ČTK ČTK
16. 7. 2021 10:02
Ulice, náměstí či parky české metropole tento pátek a sobotu zaplní hudba, divadlo či cirkus. Dvoudenní festival nazvaný Praha žije hudbou podpoří pouliční umělce. Veškerý program je zdarma, posluchači mohou interprety odměnit dobrovolnými příspěvky do klobouku.
Kapelu minus123minut tvoří basista Fredrik Janáček, zpívající kytarista Zdeněk Bína a bubeník Dano Šoltis.
Kapelu minus123minut tvoří basista Fredrik Janáček, zpívající kytarista Zdeněk Bína a bubeník Dano Šoltis. | Foto: Praha žije hudbou

Akce nabídne přes dvě stovky vystoupení na čtyřech desítkách míst. Hlavní trasa prochází zastávkami v parku Kampa, na piazzettě u obchodního domu Quadrio, Jungmannově náměstí, Můstku, Na Příkopě, u Prašné brány, na náměstí Republiky, v atriu Paláce Archa a Kasárnách Karlín.

Hudba bude znít také na Staroměstském náměstí, na náplavce u Rašínova nábřeží nebo na prostranství bývalého Stalinova pomníku na Letné.

Přímo na ulici vystoupí například jazzový trumpetista Laco Déczi s ansámblem Celula New York, zpěvák Ondřej Ruml, multižánrová skupina minus123minut, folk-popový písničkář Voxel, multiinstrumentalistka Bára Zmeková balancující mezi folkem, jazzem a elektronikou nebo beatboxeři Endru a Tiny Beat. Program z oblasti vážné hudby vznikl ve spolupráci s festivalem Pražské jaro.

Z divadla diváci uvidí držitele ceny Thálie Jakuba Gottwalda a jeho projekt UR-fascism. Vystoupí též slamer Anatol Svahilec, artisté ze Cirqueonu účinkující pod názvem Hahaha nebo divadelní soubory kolektiv Lavabo nebo Dočasná company.

Festival pořádaný společností Nerudný fest.cz vznikl v reakci na omezení pouličního umění v ulicích Prahy. Pražští zastupitelé předloni v září schválili novelu vyhlášky a vedle rozšíření počtu míst, kde se nesmí provozovat pouliční hraní, zakázali obří kostýmy a vyfukování bublin.

Donald Trump není blbec, jak může být někdo blbec, když čtyřikrát zkrachuje a vyhrabe se z toho, já Trumpovi fandím. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy