Prague City Fest nabízí idoly teenagerů i mistra samplů

Kultura Kultura
30. 5. 2012 14:27
Blink 182, New Order nebo Amon Tobin dorazí na začátku prázdnin do Prahy
Amon Tobin
Amon Tobin | Foto: Vid Cousins

Praha - Vizionář elektronické hudby Amon Tobin koncem června v Praze představí svou megalomanskou audiovizuální show ISAM a přímo tomu bude předcházet vystoupení new wave ikony New Order. O den dříve zase zahrají někdejší teenagerské hvězdičky Blink 182 nebo Simple Plan a aktuální album Weapons přehrají Lostprophets. Holešovické výstaviště totiž bude od 29. do 30. června hostit druhý ročník Prague City Festivalu.

Akce si už při loňské premiéře předsevzala cíl udělat z Prahy festivalovou metropoli a letos se toho opět pokusí docílit jednolitým programem, v němž se vystoupení nebudou vzájemně překrývat. Nově tomu však bude ve dvou dnech a line-up by dle papírových předpokladů mohl oslovovat větší spektrum diváků. Tentokrát totiž program myslel na jedince, kteří si dospíváním prošli během období komerční reinkarnace punku kolem přelomu tisíciletí (Blink 182, Simple Plan), ale také na příznivce osmdesátkové novoromantické vlny (New Order) i milovníky přemýšlivější elektronické hudby (Amon Tobin).

Blink 182
Blink 182 | Foto: Prague City Festival

Mistr elektronických koláží s 3D show

Právě brazilský dýdžej Amon Tobin se z jinak převážně kytarového festivalu vymyká, byť už s prvním albem vydaným u labelu Ninja Tune nazvaným Bricolage začal sbírat fanoušky mimo vymezené pole elektronickými beaty.

Bricolage společně s následujícím Permutation muzikantovu tvorbu de facto definovali. Koncem devadesátých let z praxe samplování pomáhal udělat plnohodnotnou kompoziční metodu a roubováním jazzových nástrojů na roztěkanou, přesto mohutně znějící, elektroniku si tehdy nejen u trendy definujícího serveru Pitchfork vysloužil absolutní hodnocení.

Postupně se jeho hudba začala objevovat v reklamních spotech, filmech (soundtrack Taxidermia) nebo videohrách (Splinter Cell), perfekcionalismus nekonvenčního skladatele ale vyvrcholil albem Foley Room. Tobin jej poskládal ze zvuků získaných na náhodných procházkách nebo zkouškách orchestru, společně se zvuky záměrně vytvořenými je ale prohnal různými mašinkami a vytvořil z nich strhující počin, v němž se neustále něco děje.

Osou aktuálního vystoupení však bude poslední kosmicky znějící album ISAM, na němž muzikant upustil od samplování i dalších poznávacích znamení. Nadpozemský rozměr by mu měla dodat i velkolepá vizuální show, v jejíž 3D instalaci vyrůstají gigantické kubické sestavy a postupně se opět bortí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Mladá hudba (nejen) stárnoucích muzikantů

Odhlédneme-li ale od Tobina a pohrobků legendárních Joy Division - New Order, kteří syntetizátorovým obohacením osmdesátkové novoromantické vlny dosáhli téměř věhlasu svých post-punkových předchůdců - zůstane nám festival oslovující především mladou generaci s věkem někde kousek po dvacítce.

New Order
New Order | Foto: Oficiální stránky kapely

Někdejší pop punkoví idolové ze stran teenagerských časopisů Bravo, Popcorn apod. Blink 182 totiž dnes těží především z nostalgie s nimi stárnoucích posluchačů po bezstarostném dospívání. Totožná situace nastává u o něco méně slavných kolegů Simple Plan. V podobné době pak vyvstal i další z headlinerů - velšská kapela Lostprophets. Ta nicméně reprezentuje módní nu-metalovou vlnu, která se vůči komerčním hitparádám do jisté míry vymezovala, ačkoliv se v jejich rámci sama pohybovala.

V areálu holešovického Výstaviště se tak v průběhu 29. a 30. června vystřídají kapely, jejich hudba až na výjimky (elektronikou napumpovaní mladíci Hadouken!) není příliš aktuální, ovšem z nichž každá má slušnou základnu posluchačů.

Jejich vystoupení budou probíhat na dvou scénách - hlavní na Bruselské cestě a druhé v Incheba Aréně. Součástí areálu bude také chill-out zóna v Průmyslovém paláci. Vstupenky jsou k dispozici v distribuční síti Ticketportal od 1295 korun na oba dny festivalu, v omezeném množství pak i jednodenní vstupenky od 999 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy