Prago Union vydali singl, příští týden v Praze pokřtí novou desku

ČTK ČTK
11. 8. 2022 13:00
Kapela Prago Union vydala singl nazvaný Marná a příští čtvrtek 18. srpna na koncertu v pražských Ledárnách Braník pokřtí novou desku pojmenovanou Příduhned. Dvacítku skladeb z ní divákům představí v době, kdy uplynulo 20 let od jejího založení.
Kapela Prago Union, v jejímž čele stojí raper Adam Svatoš alias Kato, slaví 20 let od založení.
Kapela Prago Union, v jejímž čele stojí raper Adam Svatoš alias Kato, slaví 20 let od založení. | Foto: Ondřej Skořepa

Sestava, v jejímž čele stojí Adam Svatoš alias Kato, brzy zveřejní druhý singl nazvaný Pomalu. Již v červnu Prago Union zpřístupnili digitální kompilaci nevydaných tracků Mimo jiné. Svou dosud poslední, v pořadí sedmou studiovou nahrávku Made In Strašnice vydali vloni.

"Prago Union nadále zůstávají projektem jednoho muže, který si hudbu i rap se smyslem pro samplování, soul i funk sám píše a natáčí ve vlastním studiu Strojovna, což je ve skutečnosti maringotka zaparkovaná na jedné ze strašnických zahrad," napsalo o ní Aktuálně.cz.

Na novince Příduhned hostují slovenský raper Rest, vlastním jménem Adam Chlpík, dále DJ a raper užívající přezdívku Prezident Lourajder nebo představitel pouličního stylu rapu Johny Boss. První singl Marná lze slyšet na Spotify.

Rest již účinkoval na předchozím albu Made in Strašnice, kde se objevili také další představitelé české hiphopové scény jako Hugo Toxxx nebo MC Gey. "Jsou to přesně lidi, kteří těm písničkám prospívají. Nemám tam hosta jenom proto, abych si honil triko, že se s někým znám," uvedl tehdy frontman Kato.

Skladatel a textař, který si před 17 lety změnil přezdívku z Depha na Kata podle postavy z oblíbeného filmu Růžový panter, nejprve roku 1995 spoluzaložil rapovou skupinu Chaozz. O sedm let později přišel s projektem Prago Union, s nímž získal dvě ceny Anděl za desky Dezorient Express a V barvách.

Jeho nahrávkám se daří v alternativních rádiích. Je "jedním z nejobratnějších textařů své generace, který dávno přesáhl žánr, kde skladby obecně mají největší slovní spotřebu," napsalo Aktuálně.cz.

Katem byla inspirována také postava Plecha v hraném filmu Modelář. Původně v něm měl hrát sám sebe, nakonec ale režisér Petr Zelenka vybral Jiřího Mádla.

V pražských Ledárnách Braník do konce srpna vystoupí ještě zpěvák Calin, bubeník David Koller, raper Marpo či kapela Čechomor, v září se představí skupiny Mňága a Žďorp, Jasná páka a Pražský výběr nebo raper Viktor Sheen.

 

Právě se děje

Další zprávy