Pozůstalí z Nirvany: Kurt by s Bon Jovi nikdy nezpíval

Pavel Turek, tur
12. 9. 2009 12:40
Spoluhráči jsou zděšení ze hry Guitar Hero 5
Nirvana
Nirvana | Foto: Aktuálně.cz

New York - Kromě infantilní zábavy dokáže Guitar Hero přichystat i pěknou zlomyslnost. V páté edici, která minulý týden vstoupila na americký trh, se totiž objevuje v nabídce avatar Kurta Cobaina, kterého si hráči můžou odemknout a nechat jej zpívat i kdejakou jinou skladbu než Smells Like Teen Spirit nebo Lithium.

A tak se postava zpěváka v charakteristickém zežmolkovaném svetru a s tričkem kultovního písničkáře Daniela Johnstona může skrze hráče s plastikovou kytarkou pustit do interpretace takových úletů, jako je You Give Love a Bad Name od Bon Jovi, nebo chroptět s Megadeth - což jsou kapely, které si užívaly Cobainovo opovržení.

Foto: Aktuálně.cz

Hořce ironická konfrontace vzbudila nepříznivé reakce nejen fanoušků a hudebního tisku, ale ozvala se i Courtney Love. Vdova a držitelka důležitého podílu autorských práv na hudbu Nirvany na svém Twitter profilu prohlásila, že k ničemu takovému nedala souhlas: „Aby bylo jasno, neschvalovala jsem Kurtův avatar pro Guitar Hero 5. Myslím, že Kurt sám by tou hrou opovrhoval i tak. Budeme se s Activision soudit."

Na to výrobce hry Activision odpověděli: „Guitar Hero si zajistil potřebná práva na licenci od Cobainových dědiců smlouvou podepsanou Courtney Love, kde dává souhlas k použití podoby Kurta Cobaina jako plně hratelné figury v Guitar Hero 5."

Nyní jde „jen" o to, jestli si Coutney Love neuměla pořádně přečíst smlouvu, nebo bude Activision nucen hru předělat. Nicméně se ozvali i dva zbývající členové Nirvany: Krist Novoselic a Dave Grohl, kteří byli „zděšení a zklamaní" z toho, že postava Kurta Cobaina může hrát i skladby jiných autorů.

Řev legendy
Řev legendy | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nirvana se vrátí na vinylu. I když o ni není zájem
Příběh grungeového Ježíše zamířil do světových kin
Mačkejte barevná tlačítka a zahrajte si na Beatles
Metallica magnetizuje hitparády v Evropě i Americe

„Věděli jsme, že Kurtův charakter bude použitý u dvou skladeb Nirvany, ale nevěděli jsme, že hráči budou mít možnost si ji takhle vybrat... Žádáme Activision, aby udělali co je třeba, a znovu zamkli Kurtovu postavu, tak aby k tomu v budoucnu už nedošlo."

„Je těžké dívat se na Kurtovu figuru, jak se pitvoří u hudby jiných interpretů spolu s komiksovými spoluhráči. Kurt Cobain složil písně, které pro spoustu lidí po celém světě hodně znamenají. Myslíme si, že by si zasloužil lepší zacházení," dodávají bývalí spoluhráči.

Kurt Cobain, Nirvana
Kurt Cobain, Nirvana | Foto: Aktuálně.cz

Znovu se tak ukázalo, že Nirvana celosvětově prodala desítky milionů alb, ale marketing její hudby je nesmírně citlivá záležitost. I když jde co do objemu de facto o pop, pořád má v základu étos autenticity a návaznost na americkou nezávislou scénu osmdesátých let, kterou reprezentovaly malé labely a vymezování se vůči mainstreamu.

Proto nefungovala reklamní kampaň bot Dr. Martens a výrobce se za ni Courtney Love omluvil,  s velkou nevolí byla přijata i kolekce Converse One Star a All Star s natištěnými útržky z Cobainových deníků.

 „Hudba Nirvany byla natolik revoluční, že je pro ni stále obtížné soutěžit s jinými projekty. A navíc jsou kolem tuny slavných kapel, které dávají svoji hudbu bez problémů k použití," popisuje situaci Martin Bandier, předseda Sony/ATV Music Publishing, který spravuje katalogy od Beatles po Jonas Brothers.

Z hlediska trhu a image Nirvany je proto daleko přijatelnější, že její původní domovský label Sub Pop plánuje na začátek listopadu výroční vydání debutu Bleach, které na CD a dvojvinylu doplní záznam koncertu z Portlandu v roce 1990.

Ve stejném týdnu vyjde také CD a DVD záznam z vystoupení Nirvany na britském Readingu z 30. srpna 1992, které je pamětníky a organizátory stále považováno za nejpodstatnější událost tohoto festivalu. 

 

Právě se děje

Další zprávy