Poznejte současné české skladatele. Pražské jaro uvede očekávané premiéry

Kultura Kultura
17. 5. 2018 9:38
Letošní ročník festivalu Pražské jaro připomíná sté výročí české státnosti. U této příležitosti se dramaturgie ohlíží za díly významných českých i slovenských autorů 20. století, zároveň je ale v programu víc soudobé hudby než v posledních letech. Během následujících dvou týdnů na Pražském jaru zazní deset světových či českých premiér včetně očekávaných novinek Ondřeje Adámka, Michala Nejtka či Luboše Mrkvičky.

Varšavská filharmonie a dirigent Jacek Kaspszyk uvedou na koncertě 18. května 2018 v Obecním domě světovou premiéru skladby zkomponované na objednávku Pražského jara - Ultramarine Michala Nejtka. V Polsku ji pak uvedou v rámci proslulého festivalu Varšavský podzim. http://bit.ly/Michal_Nejtek

Zveřejnil(a) Festival Pražské jaro / Prague Spring Festival dne NaN. undefined NaN

Michal Nejtek: Ultramarine

Světová premiéra, zahraje Varšavská filharmonie, Obecní dům, 18. května

Jedenačtyřicetiletému Michalu Nejtkovi, který se roky věnoval jazzové hudbě a jako klavírista doprovázel rockery Davida Kollera či Michala Pavlíčka, vloni Janáčkova opera v Brně uvedla světovou premiéru Pravidel slušného chování v moderní společnosti - tedy opery, jejíž libreto napsal Jiří Adámek.

Nyní Nejtek stojí před dalším milníkem. Na pátečním koncertu v pražském Obecním domě jeho novou skladbu Ultramarine ve světové premiéře zahraje Varšavská filharmonie. Na podzim ji ještě uvede na proslulém festivalu soudobé hudby Varšavský podzim.

"Má hudba je docela jednoduchá, objevují se v ní obyčejné situace, obyčejné akordy, melodie, které často ani nezní jako soudobá hudba. Rád na ně nahlížím z různých stran a v daný moment se s nimi něco stane, protnou se s jiným motivem a dohromady vznikne nová kvalita," říká Nejtek o svém novém orchestrálním dílu, které napsal na objednávku festivalu. Volně jej inspirovaly texty amerického básníka a prozaika Raymonda Carvera.

"Mně se nikdy nepodařilo napsat nehratelnou hudbu. Varšavská filharmonie hraje běžně hudbu 20. a 21. století, na každém druhém koncertě mají když ne premiéru, tak novější věc," rozptyloval Nejtek případné obavy z uvedení ve včerejším rozhovoru pro časopis HIS Voice.

 

Právě se děje

Další zprávy