Potvrzeno: Rolling Stones se vrací do Prahy. Připomeneme Havla a atmosféru Strahova, říká pořadatel

Daniel Konrád Daniel Konrád
26. 2. 2018 9:00
Poprvé od úmrtí prezidenta Václava Havla, k němuž měli blízký vztah, se do Česka vrátí britští Rolling Stones. Nejznámější rocková kapela světa vystoupí 4. července v pražských Letňanech, jak oznámila v pondělí ráno. Koncert bude součástí turné nazvaného No Filter, jež zahrne další zastávky ve Velké Británii a Evropě. Vstupenky v cenách od 1990 korun půjdou do prodeje příští pátek 9. března.
Skupině Rolling Stones bude v době konání koncertu dohromady 296 let. Mick Jagger krátce před koncertem oslaví 75. narozeniny.
Skupině Rolling Stones bude v době konání koncertu dohromady 296 let. Mick Jagger krátce před koncertem oslaví 75. narozeniny. | Foto: Dave Hogan

V novodobých českých dějinách neexistuje mytizovanější koncert než vystoupení Rolling Stones na pražském Strahově v srpnu 1990. Plakáty s nápisem Kameny se valí do Prahy deset měsíců po sametové revoluci zvěstovaly první návštěvu západní rockové kapely v tehdejším Československu. Po sálech i balkonech Pražského hradu se v doprovodu Václava Havla náhle procházela čtveřice Britů, jejichž hudba mnohým ještě nedávno symbolizovala vzdor vůči komunistickému režimu.

Dobové záběry z koncertu, který dle odhadů navštívilo 100 tisíc lidí, zachycují diváky na pokraji vytržení. "Mně upřímně nezbude, než se z toho zbláznit," říká jeden. "Konečně jsem se dočkal a můžu zemřít," dí druhý.

Do světa, bedlivě sledujícího politickou proměnu východní Evropy, vystoupení Rolling Stones vyslalo signál, že v Československu začíná nová éra. A podobně to vnímali sami muzikanti.

"Na konci turné nazvaného Steel Wheels jsme osvobodili Prahu, nebo nám to tak alespoň připadalo," vzpomíná kytarista Keith Richards ve svém životopisu. Václava Havla vyzdvihuje jako státníka, jenž si uvědomoval, jakou roli rocková muzika sehrála v událostech předznamenávajících pád komunismu. "Je to jediný politik, u kterého jsem hrdý, že jsem se s ním sešel," píše Richards.

Symbol prvního svobodného léta Rolling Stones oživí letos 4. července v pražských Letňanech.

Do české metropole se zpěvák Mick Jagger, kytaristé Keith Richards a Ronnie Wood i bubeník Charlie Watts vrátí po patnácti letech, všichni už dávno v důchodovém věku. V době konání akce jim dohromady bude 296 let.

"Mezi Rolling Stones a Českou republikou existuje jedinečný vztah. Mýtus strahovského koncertu stále žije, nadále podněcuje představivost a my se ho pokusíme oživit," říká Serge Grimaux, který vystoupení pořádá spolu s firmou Bestsport provozující pražskou O2 arenu.

"Sestavuji kvůli tomu tým z nejlepších lidí v Česku včetně těch, kteří důvěrně znají letňanský areál. Protože ruku na srdce, bavíme se o jednom z největších koncertů, který se v Česku kdy uskuteční," prohlašuje Grimaux bombasticky.

Písní Start Me Up koncerty Rolling Stones často začínaly. | Video: www.rollingstones.com

Rodilý Kanaďan, jenž v hudebním průmyslu začínal jako lepič plakátů a prodavač triček, zná první strahovský koncert Rolling Stones jen z vyprávění. Toho času s kapelou teprve navazoval spolupráci. Až roku 1991 se přestěhoval do Prahy, kde pak založil Ticketpro, první zdejší firmu prodávající vstupenky na koncerty.

Když se řečení Stouni v roce 1995 na Strahov vrátili, Grimaux už byl mezi pořadateli. "Tehdy jsme v publiku napočítali přes 120 tisíc lidí, což je pro Rolling Stones dodnes rekord. Nikdy nehráli pro víc platících diváků," připomíná Grimaux, že kapela sice na brazilské pláži Copacabana či nedávno na Kubě zaznamenala početnější davy, vždy ale bylo vstupné zdarma.

"Praha pro ně hodně znamená. Samozřejmě jsou si vědomi, že už tu není Václav Havel, který byl jejich i mým osobním přítelem. Ale postarám se o to, aby byl na koncertu přítomen jeho duch. Havel byl důležitou součástí velké love story mezi Rolling Stones a Českou republikou," říká Grimaux a připomíná, jak kapela v 90. letech vybavila osvětlením několik sálů Pražského hradu nebo kterak přispěla na Výbor dobré vůle první dámy Olgy Havlové.

Na pražský Strahov už se muzikanti letos vrátit nemohou, někdejší dějiště spartakiád je v dezolátním stavu. "Občas kolem strahovského stadionu chodím, ale zorganizovat tam už nic nejde," poznamenává Grimaux, který v Praze stále žije.

Vloni prodal svůj podíl ve společnosti Ticketpro a nadále z české metropole řídí firmu Intellitix nabízející světovým festivalům čipové náramky, jež umožňují rychlejší odbavení diváků.

Koncerty už Grimaux nepořádá, nadcházející vystoupení Rolling Stones v Praze je tedy mimořádné i pro něj. "Když je člověk jednou promotérem, už se toho nezbaví. Dnes chodím na koncerty a nemůžu se ubránit, vždy v hlavě počítám lidi a odhaduji, jaké má pořadatel asi tržby," směje se.

S členy Rolling Stones se prý Grimaux příležitostně stále vídá, ale "není to tak, že by mi sami volali", upozorňuje. Naposledy je viděl koncem loňského října, kdy třikrát po sobě hráli v Paříži. "Právě během druhého pařížského večera jsme začali domlouvat nynější vystoupení v Praze," sděluje.

Zpaměti si Grimaux vybavuje datum každého českého koncertu Stounů včetně toho roku 1998 v hale na pražském Výstavišti. Sám nejraději vzpomíná na následující vystoupení v létě 2003 na Letenské pláni.

Šlo o velkou událost. Zpěvák Mick Jagger tehdy na britské ambasádě v Praze a později v klubu Duplex na Václavském náměstí slavil šedesátiny. Kytarista Keith Richards od výtvarníka Davida Černého převzal tričko s nápisem Fuck the KSČM, v němž pak koncert absolvoval. A druhý kytarista Ronnie Wood se po večeři s manželi Havlovými zúčastnil vernisáže své prodejní výstavy v galerii Miro.

Kvůli koncertu na Letné kapela zabrala šatny přilehlého stadionu fotbalové Sparty. "Oddělené šatny mívají Rolling Stones dodnes, každý se připravuje po svém. Keith Richards a Ron Wood před koncertem hrávají kulečník, Mick Jagger cvičí hlas a běhá, aby se dostal do formy," připomíná Grimaux, že zpěvák si s sebou na turné vozí běžecký pruh.

Koncert na Letné v roce 2003 málem překazil déšť. Pořadatelé však ve spolupráci s ruzyňským letištěm vytipovali dvouhodinu, kdy má liják polevit. A pršet skutečně přestalo. "Dohoda zněla, že kapelu na pódiu uvede Václav Havel, jenže ten nemohl přijít jen tak. Někdo musel nejprve uvést jeho," připomíná Grimaux, za jakých okolností tehdy na pódium nakráčel nejznámější český hudební publicista Jiří Černý.

"Lidé v publiku byli celí promoklí. Sice znali hlas pana Černého z rozhlasu, ale jistě všichni nevěděli, jak vypadá. Takže když se před nimi zjevil tento pán v šedém saku, museli si myslet, že je od policie a jde jim říct: promiňte, koncert kvůli dešti rušíme," líčí Grimaux, jak diváky povzbudilo, když Černý místo toho na pódium pozval Václava Havla.

"V tu chvíli lidem došlo, že koncert bude, a začali šílet. Havla ten povyk natolik překvapil, že o pár kroků couvl a Rolling Stones ho ze zákulisí museli povzbuzovat, ať se nebojí," vypráví Grimaux.

Havel přikráčel k mikrofonu a spustil připravený projev: "Z hvězdného nebe se snesla do naší republiky kapela Rolling Stones…"

"Celou dobu, co mluvil, se vedle mě Keith Richards usmíval. Pak se otočí a povídá: Bůh fakt miluje Rolling Stones!" dokončuje Grimaux historku.

Hit Jumpin' Jack Flash nechybí na žádném koncertu Rolling Stones. | Video: www.rollingstones.com

Za uplynulých patnáct let se v životech Rolling Stones leccos změnilo. Po koncertu v Brně roku 2007, jenž měl slabší diváckou účast i kritickou odezvu, kolovaly dohady, zda se sestava nerozpadne.

Roku 2012 však Stouni v Londýně velkolepě oslavili padesáté výročí a od té doby zase pravidelně koncertují. Ronnie Wood zápasil s rakovinou plic, přítelkyně Micka Jaggera tragicky spáchala sebevraždu. Něco z emocí, které to v nich vyvolalo, Rolling Stones předloni přenesli na Blue & Lonesome, syrové album plné coververzí starého blues. Pravidelně se objevují spekulace, že příště už bude následovat deska s novými písněmi.

Do základní sestavy se nakrátko vrátil kytarista Mick Taylor, dnes už je ale opět mimo. Nedávno zemřel pro kapelu důležitý saxofonista Bobby Keys, toho vloni nahradil Karl Denson. A roli vokalistky Lisy Fischerové přebrala mladší Sasha Allenová.

Všichni spolu s basistou Darrylem Jonesem, klávesistou Chuckem Leavellem, vokalistou Bernardem Fowlerem a hráči na dechové nástroje Timem Riesem i Mattem Cliffordem zřejmě přijedou také do Prahy.

"Jména ještě potvrdit nemohu, ale o obsazení bych se nebál," říká Serge Grimaux a potvrzuje, že také koncert v letňanském areálu budou Rolling Stones přenášet na velkoplošné obrazovky. "Můžete vzít jed, že nebudou menší než v předchozích letech. U téhle kapely je všechno vždy jen větší!"

Před pražským koncertem i po něm budou mít muzikanti tři dny volna, teoreticky by se tak v Praze mohli zdržet. "Kalendář si Rolling Stones hlídají sami. Protože Praha ale v letních měsících bývá zvlášť krásná, vůbec bych nevylučoval, že tu přespí," říká Grimaux.

Jako správný promotér si klade vysoké ambice, a tak by do Letňan rád přivedl 75 tisíc lidí a "ještě jednoho dva navrch, ať překonáme poslední vystoupení na Letné," říká. Cíl je to vysoký - na koncert Robbieho Williamse do Letňan vloni dorazilo 30 tisíc lidí, na comeback skupiny Guns N' Roses okolo 50 tisíc.

Jenže kdo jiný než Rolling Stones, s nimiž se začaly psát dějiny svobodného Česka, by měl vzbudit rekordní zájem Čechů, uvažuje Grimaux. "Tihle chlapi ztělesňují éru, jaká už se v muzice nebude opakovat. Jít na koncert Rolling Stones znamená zažít to, čím rocková hudba začala," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy