Postrach hotelů Michael Jackson slaví padesátku

Red Kul
29. 8. 2008 17:40
Král popu pořád vede ankety - všeho druhu

New York - Věčné dítě, notorický milovník dětí a někdejší král popu, kterému zbyl jen trůn nejprodávanějšího alba všech dob, oslavil v pátek padesáté narozeniny.

První, asi ne moc vítaný dárek nadělil Michaelu Jacksonovi server concierge.com, když se zpěvák dostal na jeho soupisku patnácti nejhorších hotelových hostů. Pokud vynecháme známý incident z berlínského hotelu Adlon s přehazováním vlastního potomka přes zábradlí balkónu, zneklidnil i hoteliéry v Londýně.

V jednom případě požádal o výstavbu takřka 5,5 metru vysoké zdi kvůli soukromí a přivedl si s sebou i nepředpokládaných 30 dětí. Jinde zase požádal o obrovský xylofon a mísu medvídků Haribo; ty ovšem už pro děti nebyly.

Daleko uctivěji se zachoval server PopEater.com, když nechal své čtenáře hlasovat o nejlepší Jacksonovu skladbu. S předpokládaným přehledem zvítězil se 42 procenty hlasů song Thriller.

Foto: Aktuálně.cz

Titulní singl z nejprodávanějšího alba všech dob, které loni vyšlo ve speciální edici k pětadvacátému výročí. Thrilleru se prodalo celosvětově na 108 milionů kusů a po vydání strávil v top ten hitparádě Billboardu neuvěřitelných osmdesát týdnů.

Producent Quincy Jones dokázal najít neotřelé postupy pro masový pop ve sférách jazzu a filmové hudby, shromáždil výtečné hráče i nejtalentovanější dříče v oblasti aranžování a programování syntezátorů a připravil půdu na křižovatce diska a rythm´n´blues.

Jackson ji pak zabydlel horečnatým způsobem, nervností zpěvu i pohybových kreací. Jako o své učebnici se o Thrilleru vyjadřují největší současné pop hvězdy od Timbalanda přes Justina Timberlaka po Beyoncé.

Michael Jackson
Michael Jackson | Foto: Reuters
Čtěte také:
Král je mrtev a k tomu nahý. Ať žije král

Tehdy byl Michael Jackson opravdu král, který dokázal nově definovat pop i vizuální kulturu dotaženou k dokonalosti MTV.

V porovnání s reedicemi Thrilleru zní současná Jacksonova tvorba - a zejména poslední album Invincible - spíše jako zoufalé pokusy vladaře, který by rád dal království za hit, neřkuli za nápad, ale neuvědomuje si, že už dávno vládne parlamentní demokracie.

Z tohoto pohledu pak skutečně jako learovské šílenství vypadá poslední Jacksonův počin, o němž média informoval jeho přítel David Gest.

Zpěvák nejspíš s blížící se padesátkou propadl melancholickým náladám a rozhodl se prý zhudebnit poezii skotského národního barda z osmnáctého století Roberta "Rabbie" Burnse.

Michael Jackson
Michael Jackson | Foto: Aktuálně.cz

"Nezměnili jsme slova, jen hudba je moderní. Michael a já jsme se dobře bavili, protože to je náš oblíbený básník," prohlásil Gest.

Prezident Burnsovy společnosti David Baird na první zprávy o Jacksonově chystaném projektu reagoval s velkou nedůvěřivostí. V rozhovoru pro BBC řekl, že by rád viděl, kdyby se Burnsovo dílo přiblížilo současnému publiku - ale ne zas za cenu toho, aby Burns vypadal jako trouba.

Naposledy o sobě dal Michael Jackson vědět začátkem července, kdy na internet prosákl jeho duet se zpěvákem Akonem. Hold My Hand ovšem nelze brát jako signál, že se Jackson pouští do další sólové tvorby; jde jen o hostování na Akonově chystaném albu Acquitted.

Z autora popové bible se v posledních letech stala podivná postavička stažená do ústraní; zmítaná jak soudním procesem o zneužívání dětí, tak neschopností přijít kreativně s čímkoli novým.

Což vyniká hlavně ve srovnání s jeho vrstevnicí a schopnou podnikatelkou Madonnou, která krátce po oslavení padesátky vyrazila na další světové turné.

 

Právě se děje

Další zprávy