Poslední tři roky mého života. Písničkářka Balonová vydává debutové album

ČTK ČTK
17. 3. 2022 16:51
Písničkářka Tereza Balonová, která poslední tři roky sbírala zkušenosti na pódiích po boku slavnějších kolegů, příští pátek 25. března vydá debutové album Půlnoc. Jedenadvacetiletá hudebnice je autorkou hudby i textů všech skladeb.
Tereza Balonová chce jednou učit hudbu.
Tereza Balonová chce jednou učit hudbu. | Foto: Ondřej Pýcha

"Myslím, že na mé desce jsou velmi osobní písničky, které nejsou pouze o mně, ale o lidech z mého okolí. Spousta posluchačů se v nich může najít. Křest chystám na přelom dubna a května a na léto množství koncertů," říká.

Balonová na sebe upozornila jako osmnáctiletá v roce 2018, když hostovala na turné skupiny Jelen. Sama pouze s kytarou a looperem se postavila i před vyprodaný sál pražského Fora Karlín. Looper je zařízení, které dokáže jednotlivé živě zahrané nebo zazpívané party navrstvit na sebe. V Česku ho používá třeba Ondřej Ruml, ve světě Ed Sheeran.

Od té doby Balonová absolvovala dvě stovky vystoupení po celé republice. Na koncerty si ji pozvaly například kapely Mirai a Divokej Bill, oslovil ji také David Koller nebo naposledy písničkář Pokáč, s nímž absolvovala celé podzimní turné.

"Mám jako předskokan krásné zážitky z koncertů, kterých byla spousta a jsou pro mě velkou inspirací. I když je to těžká řehole. Člověk musí přesvědčit posluchače, kteří přišli na někoho jiného, aby ho poslouchali," říká. "Často se mi stalo, že jsem začala hrát a měla pocit, že to nedám. Ale překousla jsem to a ke konci mi zatleskali. To je nádherné vítězství," zmiňuje.

V roce 2019 vydala Balonová čtyřpísňové EP nazvané Zhasni den, poté několik singlů a nyní tedy první album. "Během příprav vznikaly stále nové a nové písničky, nakonec výsledek opravdu mapuje poslední tři roky mého života. Zařadila jsem pouze jednu starší skladbu, jmenuje se Období slz a napsala jsem ji ve svých 15 letech. Nejspíš z nostalgie jsem ji na albu chtěla mít," vysvětluje.

Na nahrávce se podíleli čtyři producenti - vedle zkušeného Martina Ledviny to byli mladší kolegové Johny Rainbow a ODD, kteří výsledek přiblížili současnému popu. Překvapením se pak stalo spojení s Kanaďanem Milanem Andrém, který je podepsán pod skladbami Kopretiny a Sebastián.

Skladba Jsem z debutového alba Terezy Balonové. Foto: Václav Ryba | Video: SinglTon

"Práce se čtyřmi producenty pro mě byla neuvěřitelná škola. Viděla jsem různé přístupy a podle toho si sama vybrala, co mi nejvíce vyhovuje. Každý ze zúčastněných přispěl svým dílem. Basovou kytaru, všechny vokály a kytary jsem nahrála sama," upřesňuje Balonová.

Studentka pedagogiky na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se věnuje oboru hudební výchova. "Rozhodla jsem se, že chci učit hudbu, která je mojí vášní," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy