Poslední lístky na festival Glastonbury jdou do prodeje

tur
11. 6. 2008 7:50
Zbývající vstupenky k dostání jen v kamenných obchodech
Foto: Reuters

Londýn - Posledních deset tisíc vstupenek na open air festival s největším světovým renomé je od středy v prodeji v sedmi vybraných pobočkách obchodního řetězce HMV rozesetých po Británii od Londýna přes  Bristol a Cardiff po Glasgow. 

"Chceme všem, kteří mají o zbývající vstupenky zájem, co nejvíc usnadnit jejich koupi," popsal strategii prodeje organizátor festivalu Michael Eavis. Vstupenky v ceně 155 liber šly do prodeje během rána.

Na lístku bude vytištěno jméno kupujícího a svou totožnost bude muset návštěvník festivalu doložit ještě na místě konání hudební události. Festival tak jen pokračuje v opatřeních, jež by měly zabránit šmelení s lístky na černém trhu, ovšem v mnohém ubral ze svých standardů.

 Zatímco pro první várku, která šla do prodeje 6. dubna, se fanoušci museli registrovat a vstupenky byly tištěné přímo konkrétnímu zájemci i s jeho fotografií, nyní si jeden člověk může koupit až šest lístků.

Jay-Z
Jay-Z | Foto: Reuters

Tato benevolence se dá vysvětlit především tím, že původní očekávaný nápor na pořadatele se letos ukázal být nadhodnocený. Jestliže se loni po všech vstupenkách jdoucích do prodeje okamžitě zaprášilo, tentokrát se válely na pultech i několik dní.

Pořadatelskou deziluzi okomentoval Noel Gallagher z Oasis tím, že je to daň za experimentování s line-upem. Festival podle jeho slov tradičně patří velkým britským kapelám jako (samozřejmě) Oasis nebo Radiohead; ty tentokrát reprezentuje reunion The Verve - ovšem skutečným headlinerem se stal rapper Jay-Z.

Pořadatelé tak chtějí oživit skladbu publika, které začalo podezřele stárnout. Jde o tah, jímž chtějí přitáhnout i posluchače od osmnácti do pětadvaceti.

Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Reuters

Program pro víkendovou hudební metropoli, v niž se Eavisova farma v Somersetu ve dnech 27. až 29. června promění, je už definitivně stanoven. Chystají se sem Kings of Leon, znovu slavný stařík Neil Diamond, Amy Winehouse (jako vždy s otazníkem) i Leonard Cohen. Pokud bude plno, mělo by je vidět 175 tisíc lidí.

Čím se tentokrát organizátoři na svých stránkách ohánějí, je slibované slunečné počasí. Že by se letos festival obešel bez holinek a nezbytných orgií v bahně?

Ty už patří stejně jako déšť k tradici. Tradice festivalu konaného pravidelně na jihozápadě Anglie sahá až do roku 1970, kdy zde Michael Eavis pořádal první akci pro 1 500 lidí s kapelou T-Rex jako hlavní hvězdou.

Od roku 1996 se vžil trend vždy jednou za pět let vynechat kvůli revitalizaci jak pozemku, tak sil pořadatelů. Loni na něm jako první kapela z Česka vystoupili Gipsy.cz a letos se tu objeví Swell Season: tedy Glen Hansard s Markétou Irglovou.

Jak nekšeftovat s lístky
Nový systém prodeje, který měl zabránit kšeftování se vstupenkami na černém trhu, spočíval v registraci. Probíhala od 1. února do 14. března a fanoušci, kteří chtěli aspoň doufat v to, že se na konci června dostanou na jeden z nejproslulejších festivalů, museli poskytnout organizátorům nejprve kontaktní informace a pasovou fotografii.

Pouze registrovaní pak vstupují do pomyslné fronty na skutečné vstupenky. Jejich majitelé se pak budou kontrolovat u vchodu do areálu a obličej musí souhlasit s fotkou, kterou na lístek přilepili pořadatelé při prodeji. Podobný systém zkouší i další velké akce, ale tam se často o vstupenky ještě losuje, jako např. u koncertu Led Zeppelin.

Systém, který se na ostrovech používá i pro lístky na fotbal, poprvé převzali i čeští pořadatelé. Na dva červencové pražské koncerty Toma Waitse se posílaly objednávky a lístky mají vytištěno jméno majitele, které se bude kontrolovat podle občanky nebo pasu.
 

Právě se děje

Další zprávy