Posledně hrál na kytaru ručníkem i zuby. Do Prahy se vrací hvězda blues Buddy Guy

Kultura Kultura
Aktualizováno 10. 7. 2023 15:41
Po šedesáti letech strávených na pódiích vyráží americký bluesový kytarista a zpěvák Buddy Guy na rozlučkové turné, díky němuž naposledy navštíví také Česko. Pět let poté, co při zdejší premiéře vyprodal velký sál pražské Lucerny, vystoupí tuto neděli 16. července v Kongresovém centru.
Kytarista a zpěvák Buddy Guy vyrůstal ještě na farmě jako několikátá generace černochů násilně přivlečených z Afriky.
Kytarista a zpěvák Buddy Guy vyrůstal ještě na farmě jako několikátá generace černochů násilně přivlečených z Afriky. | Foto: Liver Music

Vstupenky za ceny od 1490 do 5990 korun jsou k dispozici v síti Ticketportal. "Zahraje nejznámější skladby jak z celé své bohaté kariéry, tak i z nové desky The Blues Don't Lie, která vyšla vloni v září a byla opět nominována na Grammy," uvedl Jiří Sedlák za agenturu Liver Music. Ta koncert pořádá v rámci cyklu Bluefest. Jako předskokan se představí kytaristův dlouholetý spolupracovník, bubeník Tom Hambridge.

Šestaosmdesátiletý držitel osmi cen Grammy Buddy Guy, kterého v Bílém domě hostil někdejší americký prezident Barack Obama, vyrůstal ještě na farmě, kde rodiče pracovali jako několikátá generace černochů kdysi násilně přivlečených z Afriky.

Profesionálně hrát začal na přelomu 50. a 60. let minulého století v Chicagu, kde vznikla osobitá podoba elektrického blues a kde se Guy naučil pro svá vystoupení typické bavičské manýry. V tamních špeluňkách potřeboval překřičet a zaujmout hlasitý dav, nejčastěji lidi vracející se z fabrik po noční šichtě. Proto začal s kytarou skákat na stůl nebo na ni hrát zuby, což mu jako trik k pobavení zůstalo.

"Čím vším se dá hrát na elektrickou kytaru? Viděno ve vyprodaném velkém sále pražské Lucerny: rukávem, ručníkem, košilí, paličkami na bicí, zuby, dokonce zadkem," popsalo Aktuálně.cz jeho dosud jediný, vyprodaný český koncert. "V typické puntíkaté košili, s puntíkovaným kytarovým efektem na podlaze byl Guy nepřehlédnutelný, s puntíkatou kytarou nepřeslechnutelný, a když se na začátku některé sloky charakteristicky rozeřval do mikrofonu, hřměl až imperativně," dodalo.

V začátcích Guy vytvořil pověstné duo s harmonikářem Juniorem Wellsem. Záhy získal smlouvu s proslulým bluesovým vydavatelstvím Chess Records. Protože jeho majitel ale Guyovu hudbu považoval za příliš agresivní, kytarista vydal první album až roku 1968 na značce Vanguard.

Tou dobou už se začal stávat vzorem pro mladší generaci britských rockerů typu Jimmyho Page, Erika Claptona nebo Rolling Stones, kteří rozvíjeli odkaz amerického elektrického blues.

V dalších letech Buddy Guy právě rockerům předskakoval, od Jefferson Airplane po Rolling Stones. Do Evropy jezdil takřka celý život, v 70. a 80. letech zde býval žádanější než ve Spojených státech, kde vládly rock a později disco. Jeho comeback začal v roce 1991 s albem Damn Right, I've Got the Blues, které mu vyneslo první Grammy.

Zatím naposledy vloni v září vydal nahrávku The Blues Don't Lie. Produkoval ji jeho bubeník a pražský předskokan Tom Hambridge, hostují na ní písničkáři Elvis Costello a James Taylor nebo zpěvačka Mavis Staples. Deska byla nominovaná na cenu na Grammy.

Buddy Guy své rozlučkové turné nazval The Damn Right Farewell Tour. Hraje na něm i skladby z letošního alba The Blues Don't Lie. | Video: Buddy Guy
 

Právě se děje

Další zprávy