Britové volí nejlepší desku. Vyhraje Albarn, nebo FKA Twigs?

Karel Veselý
11. 9. 2014 15:05
V nominacích na prestižní Mercury Prize je album Damona Albarna, Anny Calvi, FKA Twigs i komety britské scény Royal Blood. Celkem osm debutů a jen jediná deska, která dobyla číslo jedna v hitparádě.
Největšími favority na Mercury Prize 2014 jsou Anna Calvi, FKA Twigs a Damon Albarn. Překvapit může ale zejména Kate Tempest.
Největšími favority na Mercury Prize 2014 jsou Anna Calvi, FKA Twigs a Damon Albarn. Překvapit může ale zejména Kate Tempest. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Tucet nominovaných desek vyhlásili pořadatelé prestižní hudební ceny Barclaycard Mercury, která určuje nejlepší britské album roku. Porota složená z publicistů i osobností nahrávacího průmyslu tentokrát vybrala hned osm debutů, což je nejvíce v historii ceny.

Jeden z nich má ale na svědomí i šestačtyřicetiletý Damon Albarn (Blur, Gorillaz), který jako nejstarší z vyvolených svede souboj s elektronickou experimentátorkou FKA Twigs, básnířkou a rapperkou Kate Tempest nebo rockovou dvojicí Royal Blood.

Eponymní debut posledně jmenovaných je jedinou vyloženě komerčně úspěšnou deskou a před dvěma týdny startoval na čele britské hitparády. Hned deset alb vyšlo na nezávislých značkách, třikrát se o cenu uchází nahrávka z XL Recordings.

Na nejžádanější britská alba poslední doby jako jsou nahrávky Eda Sheerana, Coldplay či Paolo Nutiniho podle očekávání nedošlo a do dvanáctky se neprotlačil ani vítěz prorocké ankety BBC Sound of 2014 - soulový písničkář Sam Smith, jehož debut In Lonely Hours aktuálně boduje v domácím i zámořském žebříčku.

Vítěz bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 29. října, obdrží 20 tisíc liber a zařadí se do panteonu slavných desek, v němž už figurují nahrávky od PJ Harvey (dvakrát), The xx nebo Jamese Blakea.

Své tipy už zveřejnily bookmakeři - podle sázkové kanceláře Landbrokers se o cenu poperou FKA Twigs a Kate Tempest, zatímco konkurenční William Hill věří nejvíce italsko-anglické zpěvačce Anně Calvi a veteránovi Albarnovi. Ten ale před třinácti lety odmítl nominaci pro svoje Gorillaz a je celkem záhadou, jak by na případné vítězství reagoval.

Důkazem prestiže ceny jsou i negativní emoce, které vzbuzuje. Některé labely odmítly poslat své nahrávky k posouzení, když vyšlo najevo, že i za vstup do prvního kola ceny se platí poplatek. Kritiku nepochybně vzbudí úzký žánrový rozptyl letošní selekce, vždyť v dvanáctce chybí kdokoliv ze silné metalové scény, komunity experimentátorů a čekalo se určitě i více zástupců bující elektronické undergroundové scény, ať už jde o bass music (The Bug, Lone) nebo její synthpopová podoba (Chvrches, Blood Orange).

Poslechněte si ukázky z desek nominovaných na Mercury Prize 2014

FKA Twigs – LP1

Po dvojici skvělých očíslovaných EPček vydala v létě šestadvacetiletá zpěvačka a producentka FKA Twigs skvěle přijatý debut LP1 a její zařazení v dvanáctce nominovaných se všeobecně očekávalo. Deska navazuje na současnou vlnu temného a experimentálního R&B, v jeho klaustrofobickém zvuku se ale dají najít i ohlasy bristolského trip hopu devadesátých let. Album po chvále kritiky zasáhlo i britský (16.) a americký (30.) žebříček a ještě před vyhlášením nominací vedlo i u sázkové kanceláře Ladbrokes v kurzu 3:1. Šance na vítězství ale trochu kazí fakt, že vloni si titul odnesl jiný elektronický hudebník James Blake a porota celkem ráda střídá styly vítězných desek. Na řadu by tedy měly přijít spíše kytary. "Je to nepochybně jedna z vyvolených desek, která bude definovat rok 2014." předpovídali jsme na konci srpna v naší recenzi.
Průměrné hodnocení recenzí podle portálu Metacritic: 87/100

Kurz podle agentury Landbrokers: 3:1
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 25%

Poslechněte si song Get Up z alba Dead od Young Fathers.
Poslechněte si song Get Up z alba Dead od Young Fathers.

Young Fathers – Dead

Experimentální hip hop s multikulturními kořeny, to jsou skotští Young Fathers, kteří letos pořádně čeřili vodu se svým dlouhrajícím debutem Dead.

V Čechách jsou dobře známí - v únoru uhranuli publikum v pražské Meetfactory i v brněnském Kabinetu múz a 11. listopadu se do hlavního města vrátí, když se představí jako headliner klubové noci Spotlight festivalu Struny podzimu v Roxy. Přijede trio jako čerstvý držitel Mercury Prize? Z rapperů se z ceny radovali zatím je Ms. Dynamite, Dizzee Rascal a před pěti lety Speech Debelle, s níž sdílí label Big Dada. Šanci mají Young Fathers slušnou.
Metacritics: 83/100

Kurz: 20:1
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 5%

poslechněte si od East India Youth píseň Dripping Down.
poslechněte si od East India Youth píseň Dripping Down.

East India Youth – Total Strife Forever

Hudební kutil William Doyle stvořil na Total Strife Forever velmi osobní album, na němž propojuje náladovou elektroniku a svůj hlas. Výlet do dějin elektronické hudby od krautrocku, přes ambient až k rave music skvěle zapadl do vlny smutných elektronických písničkářů, k níž patří i loňský vítěz James Blake. Že by porota zalovila podruhé do stejných vod není příliš pravděpodobné. Ale kdo ví...
Metacritics: 81/100

Kurz: 10:1
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 10%

Poslechněte si píseň Luna od Bombay Bicycle Club.
Poslechněte si píseň Luna od Bombay Bicycle Club.

Bombay Bicycle Club – So Long, See You Tomorrow

"Kdybychom tušili, že kapela bude existovat víc než jen pár let, vybrali bychom pro ni lepší jméno." nechal se nedávno v rozhovoru slyšet basák kapely Bombay Bicycle Club. Svoje čtvrté album napsala londýnská kytarovka na cestách po Asii a sklidila chválu hlavně ostrovní kritiky. V létě se dvakrát představili na Slovensku - na festivalech Pohoda a Grape.
Metacritics: 69/100

Kurz: 25:1
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 5%

Anna Calvi – One Breath

Ani Anna Calvi není českým fanouškům alternativy neznámá, v březnu představila svoji druhou studiovou desku One Breath v Lucerna Music Baru. "Chtěla jsem, aby tam byl slyšet určitý souboj mezi krásou a naléhavostí, aby tyto dvě věci byly na One Breath přítomné zároveň." řekla o nové desce v rozhovoru pro Aktuálně.

Její syrový, živočišný a zároveň trochu tajemný art rock zaujal porotu už před třemi lety, tehdy jí ale cenu vyfoukla PJ Harvey. Dočká se s druhým albem?
Metacritics: 80/100

Kurz: -
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 10%

Poslechněte si skladbu Hopopono od GoGo Penguin.
Poslechněte si skladbu Hopopono od GoGo Penguin.

GoGo Penguin – v2.0

Trio z Manchesteru je "povinným" jazzovým zástupcem v letošní dvanáctce. Na albu v2.0 pouští kapela kolem klavíristy Chris Illingworth do svých post-jazzových náladovek i špetku elektroniky a čeští fanoušci je měli šanci vidět a slyšet vloni v listopadu při klubové noci Spotlight v Roxy navázané na Struny podzimu. Jazzová kapela ještě nikdy Mercury Prize nedostala. Změní se to letos? Přiznejme, že by to bylo velké překvapení...
Metacritics: -

Kurz: -
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 0%

Poslechněte si Cucurucu od Nicka Mulveyho.
Poslechněte si Cucurucu od Nicka Mulveyho.

Nick Mulvey – First Mind

...zvláště, když na cenu nedosáhli ani v roce 2008 nominovaní Portico Quartet. Jejich zakladatel Nick Mulvey má ale šanci na reparát. Před třemi lety kapelu opustil a vydal se na písničkářskou kariéru. Jako velkou naději ho ohlašovala i prorocká anketa BBC Sound of 2014, která šestadvacetiletého písničkáře zařadila do širší nominace. First Mind je jeho dlouhohrající debut, který díky hitíku Cucurucu (26. v UK Chart) pronikl i do Top 10 albového žebříčku. Britové jsou smutnými kluky s kytarou poslední dobou posedlí a tak by Mulvey mohl být černým koněm letošního ročníku?
Metacritics: 77/100

Kurz: -
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 0%

Podívejte se na video k songu Busy Earnin' od Jungle.
Podívejte se na video k songu Busy Earnin' od Jungle.

Jungle – Jungle

Na třetí místo ve svých předpovědích zařadila sázková kancelář Landbrokers dvojici Jungle. Pánové Tom McFarland a Joshua Lloyd-Watson dlouho skrývali svoji identitu a jejich projekt žhavil "drát" úspěšnými singly Busy Earnin a Time, které prozrazovali jejich lásku k funkovému královi Princovi i indie popu. Debutu se ujala prestižní nezávislá značka XL Recordings a bodovalo na čísle sedm britského žebříčku.
Metacritics: 72/100

Kurz: 6:1
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 0%

Damon Albarn – Everyday Robots

V roce 2001 Damon Albarn požádal pořadatele Mercury Prize o stažení nominace své kapely Gorillaz a v médiích prohlásil, že vyhrát ji znamená pověsit si kolem krku mrtvého albatrosa. Což se mu letos může celkem dobře stát, protože porota si všimla jeho výtečného sólového debutu Everyday Robots. Bude zajímavé sledovat, jestli Albarn tentokrát nominaci přijme. Pro úplnost dodejme, že jeho Blur se ucházeli o cenu dvakrát - s Parklife a 13, ale sošku nikdy nezískali, byť byli vždy největšími favority. Za zásluhy se Mercury neuděluje (něco o tom ví třeba David Bowie), ale Albarnovi by za jeho zenovou meditaci o moderním životě slušela.
Metacritics: 76/100

Kurz: 12:1
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 20%

Poslechněte si skladbu Sometimes od Polar Bear.
Poslechněte si skladbu Sometimes od Polar Bear.

Polar Bear – In Each and Every One

Podruhé se o Mercury uchází londýnský také jazzový kvintet Polar Bear, který se letos vrátil po čtyřeceh letech albem In Each and Every One, na kterém míchají jazz, ambient i hiphopové beaty. Patří k londýnskému postjazzovému sdružení F-IRE Collective odkud se často rekrutují nominované kapely na Mercury Prize. Pro české fanoušky kapely je skvělá zpráva, že Polar Bear budou 14. listopadu hosty festivalu Alternativa.
Metacritics: 78/100
Kurz: -
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 0%

Podívejte se na video k songu The Beigeness od Kate Tempest.
Podívejte se na video k songu The Beigeness od Kate Tempest.

Kate Tempest – Everybody Down

Ženy jsou letos mezi nominovanými v menšině (3:9), ale dvě z nich jsou největší favoritky. Vedle FKA Twigs má velkou šanci získat cenu i básnířka a rapperka Kate Tempest. Svůj debut Everybody Down pojala jako hiphopovou operu o milostném trojúhelníku na pozadí zapomenutých uliček britského hlavního města a příběh by měl vyjít i jako román. Bývalá studentka talentové líhně BRIT School a fanynka Wu Tang Clan už vloni převzala cenu Teda Hughese pro nejlepšího britského básníka a s Mercury v kapse by se tak stala první držitelkou obou kritických cen zároveň. Landbrokers ji věří společně s FKA Twigs nejvíce.
Metacritics: 77/100
Kurz: 3:1
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 15%

Podívejte se na video k písni Figure It Out od Royal Blood.
Podívejte se na video k písni Figure It Out od Royal Blood.

Royal Blood – Royal Blood

Na poslední chvíli před začátkem nominačního procesu stihli vydat svůj eponymní debut Royal Blood a vyplatilo se. Duo vyznávající garážový rock a blues uzavírá desítku vyvolených. Jako jediná z nominovaných desek dobyla číslo jedna britského žebříčku a za dva týdny už dosáhla na stříbrné ocenění za padesát tisíc prodaných kusů. Kdyby získali Mercury Prize bylo by to dovršení bláznivého roku během něhož odehráli svoji premiéru na Glastonbury, stali se miláčky týdeníku NME a dobyli britský žebříček. Jak napovídá kurz 6:1, bez šance určitě nejsou.
Metacritics: 79/100
Kurz: 6:1
Pravděpodobnost vítězství podle Aktuálně.cz: 10%

 

Právě se děje

Další zprávy