Portishead zavalí Prahu dávkou triphopové temnoty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 3. 2013 10:13
Britská kapela Portishead vystoupí v Praze 19. června
Beth Gibbons
Beth Gibbons | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Slavná britská triphopová kapela Portishead vystoupí 19. června poprvé v Praze. V rámci evropského turné zahraje v Tipsport Areně na Výstavišti v Holešovicích. Vstupenky v cenách od 890 do 1590 korun budou v prodeji od 11. března.

"Jsme rádi, že se Portishead připojí ke jménům jako Radiohead, PJ Harvey, Tom Waits, The National nebo Morrissey, které jsme přivezli do České republiky také poprvé," uvedl Nick Hobbs z pořádající agentury Charm Music.

Portishead založili v roce 1991 zpěvačka Beth Gibbonsová s klávesistou a multiinstrumentalistou Geoffem Barrowem, který formaci pojmenoval po pobřežním městečku poblíž Bristolu, kde vyrůstal. V roce 1994 vydali Portishead debutové album Dummy, které se v Británii, i přes nechuť členů kapely k rozhovorům v médiích, setkalo až s nečekaným ohlasem - jak u posluchačů, tak i kritiků, kdy deska získala prestižní Mercury Prize. Krátce po jejím vydání se třetím oficiálním členem kapely stal kytarista Adrian Utley, který album koprodukoval a také hrál ve většině skladeb.

O tři roky později vyšlo druhé, eponymní, album. Od roku 1999 se členové věnovali vlastním sólovým projektům a producentské práci. V roce 2005 se Portishead opět dali dohromady a poprvé po sedmi letech koncertovali v Bristol Academy na benefičním koncertě pro oběti tsunami v roce 2004.

Třetí studiové album s názvem Third vyšlo v dubnu 2008. "Můžeme si říkat, že hudebně je Third ze všech alb Portishead nejodlehčenější a nejpestřejší, že záměrně odečetli hodně ze svých typických scratchů, že přibylo jazzových citací, že tu jsou i skladby třikrát rychlejší než cokoli v dosavadní diskografii. Ale sečteno podtrženo, žádná z těch velkých změn na Portishead nic nemění," napsal Pavel Turek v recenzi alba na Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy