Pořád nám hodně lidí nemůže přijít na jméno

Karel Veselý
4. 5. 2011 8:55
Sunshine vydávají sedmé studiové album Karmageddon
Foto: Sony

Rozhovor - Před pár lety stáli Sunshine na hraně mezinárodního průlomu, a ačkoliv se jim kvůli nastalým okolnostem svět dobýt tak úplně nepodařilo, pořád patří k nejzajímavějším domácím kapelám. Potvrzuje to i květnová novinka Karmageddon, která po tanečnějším soundu MGKK Telepathy přichází s průzračným rockovým písničkářstvím.

Sunshine jako kdyby se na nové desce vrátili k soundu, který je v polovině dekády dostal do hledáčku nahrávacích společností v USA. Dokládá to i angažování amerického zvukaře Bernda Burgdorfa, který s nimi před šesti lety natáčel album Moonshower and Razorblades a spolupracoval s Green Day nebo Pink. O produkci desky se ale staral „domácí" Dušan Neuwerth (Tata Bojs, Vypsaná fixa).

Foto: Tomáš Třeštík

Karmageddon vychází na značce Sony a po minulém albu u nezávislých X Production je to návrat k velké nahrávací společnosti. „Chtěli jsme velký studio, točit analogově, mít možnost dělat zpěvy v Berlíně, využít možnosti spolupráce s Berndem. To všechno stojí samozřejmě peníze. Takže jsme sondovali, kdo nám je dá a Sony řekli, že mají zájem." vysvětluje krok zpěvák a kytarista Kay Buriánek. „Zní to trochu jako prostituce, ale ve skutečnosti je to jednoduchý. Až budeme dělat „lo-fi" desku, tak si ji natočíme doma a nebudeme nikoho potřebovat a otravovat."

Nicméně není už hudba dnes v éře, kdy velké labely přestaly mít klíčovou převahu?
Souhlasím s heslem, že pro velký vydavatele je už „game over". Jenže když chceš dělat desku tak jako my Karmageddon, prostě se major label model hodí. Indie labely můžou být kámoši, všechno může být super, ale síť, kterou pořád disponují velký firmy, se dá dobře využít. Když na to teda úplně nepečou.

Dává vám Sony lepší pozici k případnému vydání alba venku?
To asi taky, ale není to směrodatný. My si vždycky licence řešili většinou sami, v tom smyslu, že to byly většinou naše kontakty a label s tím jen pomáhal.

Jaká je tedy optimistická verze scénáře s cestou Karmageddonu?
Není žádná optimistická verze. Nejsem optimista ani snílek. Žiju hodně na zemi a snění nahrazuju a vždycky jsem nahrazoval umíněností. A Karmageddon není cesta ven. Je to cesta do pekla. (smích) No, vážně - já fakt nevím, řekni sám, dá se snad velkým firmám věřit?

Foto: Bambi Christa

Budete v nejbližší době někde venku i hrát? Nebo vás čeká klasická česká festivalová sezóna?
Jo, měli bysme hrát někde venku a čeká nás i klasická česká festivalová sezóna, takže od všeho trochu.

Pojďme k desce. Překvapila mě tím, jak je přímočaře písňová. Trochu drze bych řekl, že je to věc, která se nesnaží být za každou cenu „trendy" jako Dreamer nebo MGKK, ale je nadčasovější. Jak jste se posunuli od tanečnějšího soundu poslední desky ke krystalickým melodiím jako Crimson Curse nebo The Echoes?
Co když je to náš další trendový úskok? Sunshine byli vždycky trendy kapela, no ne? Teď vážně, MGKK samozřejmě reflektovala tehdy pro nás obdivovaný crossovery v duchu Does It Offend You, Yeah? a podobných, elektronikou načichlých kapel. Ale náš vlastní vklad je na každý desce téměř stejný.

Mollový věci, stupnice, delaye a chuchvalce kytar, to jsou prostě Sunshine; a je fuk, jestli deska je kytarová a melancholická nebo lehce taneční. Já v tom tak zásadní rozdíl nevidím, ale je fakt, že jsme se chtěli zase vrátit víc ke kytarám a udělat dobře zpěvy. Akcentovat věci, který umíme relativně dobře, a zároveň zkusit, kam až můžu jít já jako zpěvák.

Sunshine byli vždycky pro české fanoušky i novináře hodně polarizační kapela. Lidi štvaly vaše ambice chovat se "nečesky". Poslední dobou se u nás objevilo víc kapel, které pomrkávají po světě a chtějí se chovat profesionálně. Vnímáš, že se podobné zjitřené nálady trochu uklidnily a Češi Sunshine znova přijali za své?
Ani moc ne. Mě baví provokovat, i když to není první plán. Nemám tendence být hodnej jen proto, že to znamená možnost profitu. Nikdy nebudu poklonkovat. Možná to někdy může celek poškozovat, ale na druhou stranu nikdo nemůže říct, že jsme kdy udělali závažný kompromis kvůli popularitě, nebo abysme se někomu zavděčili a mohli z toho těžit.

Foto: Sony

Pořád nám hodně lidí nemůže přijít na jméno a myslím, že to je dobře. Vlastně to potvrzuje, že jsme pořád svéprávný; umíme rozlišovat, kde je naše místo a jak vypadá náš kredit, co se týče muziky, vkusu a nezávislosti.

Album natáčel Dušan Neuwerth. Jak moc se podepsal na finálním vyznění desky?
My jsme měli blbý zkušenosti s "producentama" v Čechách, takže to většinou dopadlo tak, že jsme doprodukovávali desky sami, což má svoje výhody i velký nevýhody. Dušan je podle mě opravdový producent, dokáže najít a pojmenovat místa, ve kterých má kapela svoje přednosti, naopak maskovat místa, kde to dře. Navíc je muzikant a v hodně bodech má i stejný vkus. A my jsme měli songy docela dost dobře připravený, takže jsme už dělali s hotovým materiálem.

Finální mix a master má ale na svědomí losangeleský producent Bernd Burgdorf, který s vámi kdysi natočil Moonshower and Razorblades. Je to i díky němu návrat k zvuku z poloviny dekády?
Bernd je hodně vytížený, ale chytil se na háček dema, který jsem mu poslal. Normálně se nám vnutil! (smích). Ne, my jsme hrozně chtěli dělat zase spolu, ale u MGKK to nešlo, on neměl čas a my prachy. Původně to ani míchat celý neměl, ale když jsme slyšeli nějaký premixy, co udělal, tak to i s Dušanem pohnulo a řekli jsme si, že to je nejlepší možná cesta. Bernd nám maximálně rozumí;  myslím, že to smíchal jak nejlíp to smíchat šlo!

Odkazuje název desky k současným apokalyptickým náladám? Vážně se chystá konec světa?
Jsem pragmatik a tak to nevnímám. Ani mě nenapadlo, že se to takhle bude interpretovat. Slova Karma a Armageddon mixnutý dohromady je hříčka odkazující na nějaký karmický soudný den, ale ve skutečnosti je to spíš vizuální než významový název. Máme obecně bordel spíš sami v sobě, takže uvažovat o konci světa v globálu je hodně velký luxus. Textově je ta deska spíš o vztazích (nejenom muž versus žena) než o světonázorových věcech.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy