Pomoc pro Glastonbury a další. Britská vláda posílá 12 miliard kultuře

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
2. 4. 2021 23:54
Světoznámý hudební festival Glastonbury dostane od anglického státu 900 tisíc liber, v přepočtu přes 27,5 milionu korun, aby přežil koronavirovou krizi.
Na festival v Glastonbury před pandemií jezdily statisíce lidí z celého světa.
Na festival v Glastonbury před pandemií jezdily statisíce lidí z celého světa. | Foto: ČTK/AP

Stát podpoří 2700 kulturních akcí či institucí, a to prostřednictvím nového balíčku na obnovu kultury v objemu 400 milionů liber, což je skoro 12,3 miliardy korun. V pátek to oznámila britská vláda.

Ta chce odvětví pomoci připravit se na to, že brzy opět přivítá návštěvníky, vysvětluje britský ministr kultury Oliver Dowden. Státní pomoc mají dostat muzea, kina, divadla či galerie, mezi nimiž jsou například londýnské Národní muzeum nebo Královská shakespearovská společnost. Většina jich nemůže fungovat vůbec nebo jen v omezeném režimu od loňského března, kdy také do Británie dorazila první vlna koronaviru.

Slavný festival Glastonbury, kvůli němuž v jiných letech do anglického hrabství Somerset každoročně přijíždějí statisíce lidí, se letos kvůli pandemii covidu-19 neuskuteční. Nekonal se ani vloni.

Letos měla akce oslavit padesátiny, chystala se vystoupení hudebních hvězd, jako jsou Paul McCartney, Taylor Swiftová, Diana Rossová či Kendrick Lamar. Místo toho organizátoři v květnu uspořádají streamovaný koncert, na němž vystoupí mimo jiné popová skupina Coldplay.

"Pomoc od britské vlády nám zásadně může pomoct přežít," řekli zakladatelé festivalu Michael Eavis a jeho dcera Emily.

Britská vláda už vloni v červenci založila fond na pomoc kultury, který nabízel jednorázové granty i půjčky kulturním institucím v celkové hodnotě 1,57 miliardy liber, což bylo v tehdejším přepočtu 46,4 miliardy korun.

Nedávno však opozice vyčetla vládě, že do konce letošního února z celkové částky zatím vyplatila organizátorům kulturních akcí jen 495 milionů liber.

Dnes vláda tvrdí, že už vyčerpala skoro celou sumu 1,57 miliardy liber. Pomohla díky tomu zachovat 75 tisíc pracovních míst v kultuře a zajistila, že se sektor po skončení pandemie bude moci vrátit, argumentuje ministerstvo kultury.

Díky rychlému tempu očkování ve Velké Británii momentálně tamní vláda počítá s tím, že by se diváci mohli začít vracet do kin, galerií či koncertních síní od půlky května. Nově rozdané peníze mají organizátorům pomoct připravit se na opětovný provoz.

 

Právě se děje

Další zprávy