Policie vyšetřuje, kdo padělal vstupenky na Nohavicu

Kultura Kultura, Red Kul
15. 4. 2009 15:40
Zhruba stovka lidí se v úterý nedostala do Lucerny
Jarek Nohavica na koncertě v Lucerně v roce 2006.
Jarek Nohavica na koncertě v Lucerně v roce 2006. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Nejméně sto lidí nevidělo v úterý koncert Jaromíra Nohavici v pražské Lucerně, přestože si na něj koupili lístek za 290 korun. Stali se totiž obětí podvodu - jak se později ukázalo, v internetovém bazaru. 

Ochranka je nepustila dovnitř, protože jejich vstupenky byly falešné - všechny měly stejné číslo. Pořadatelé si je nechali a na dotazy zatím neodpovídají. Někteří z podvedených už podali trestní oznámení.

"Někteří majitelé falešných vstupenek se ještě v úterý večer dostavili na místní policejní oddělení a celou záležitost oznámili," potvrdil pražský policejní mluvčí Ján Mikulovský.

Podle mluvčího šlo o velmi dobré napodobeniny včetně ochranných prvků. Jediné prvky, které mohly zájemce o koupi varovat, že nejde o originál, byly stejné sériové číslo a hnědá malba na vstupenkách místo barvy černé, která je na pravých.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Policie případ vyšetřuje jako podvod a poškozování cizí věci. Výrobci padělaných vstupenek hrozí odnětí svobody až na dva roky.

Mezi lidmi, kteří se dostavili na policii, byl podle ČTK i muž, který falešné vstupenky prodával. Údajně je nakoupil za polovinu ceny od neznámého člověka a netušil, že jde o podvod. Na místě se také finančně vyrovnal s přítomnými podvedenými lidmi. Není však jasné, zda byl jediným zdrojem falešných lístků.

Podle policie tak není vyloučeno, že se neplatné lístky objeví také na středečním a čtvrtečním koncertě v Lucerně, kde Nohavica na dávno vyprodaných vystoupeních natáčí své nové CD a DVD.

"Apelujeme na návštěvníky, aby byli ostražití a pravost vstupenek si ověřili," uvedl Mikulovský.

Typické ucho z ČVUT

"Když jsme přišli na řadu my, lístek pípnul a ochranka nám říká sorry, máte falešný lístek. Dnes už jste asi sedmdesátí," svěřil ještě v úterý večer Aktuálně.cz pětatřicetiletý Ondřej Toman, jehož přítelkyně koupila dva lístky přes inzerát, který našla v internetovém bazaru.

"Vystupoval pod jménem Pavel Pavliš. Tvrdil, že koupil lístky pro kamarády a ti na koncert nemůžou. Tak se s ním sešla na Václaváku," vzpomíná Toman, podle něhož jeho přítelkyně popsala "Pavliše" jako "typické ucho z ČVUT".

Podle Tomana nakonec úterní koncert kvůli falešnému lístku neviděla nejméně stovka lidí a případ nejspíš skončí hromadnou žalobou na neznámého pachatele. Ten se zatím obohatil o necelých třicet tisíc korun. Podvod ale může být ještě mnohem větší.

"Je otázka, jestli nenakopíroval lístky i na další večery. Kdyby tohle věděl Nohavica, byl by pěkně nas..nej. Tenhle koncert měl být událostí jara, Nohavica totiž moc nekoncertuje, zvlášť ne v Praze," zlobil se Toman, když zapíjel žal v klubu Mrtvá Ryba.

Lístky na koncerty Jarka Nohavici se mohly prodávat maximálně po šesti na osobu a jen v prodejní síti; přes internet se neprodávalo.

 

Právě se děje

Další zprávy