Pokud nám stát nepomůže, skončíme, říkají šéfové hudebních klubů v Brně

ČTK ČTK
18. 9. 2020 13:37
Pokud stát efektivně nepomůže brněnským hudebním klubům, scéna nejspíš zanikne. Podniky teď vstřebávají nová nařízení proti šíření nemoci covid-19, například zákaz prodeje lístků na stání. Někteří už ruší všechny podzimní koncerty. Provozovatelé očekávají další opatření, kvůli kterým budou muset zavřít úplně.
Brněnský klub Fléda přesouvá podzimní koncerty na příští rok.
Brněnský klub Fléda přesouvá podzimní koncerty na příští rok. | Foto: ČTK

S výpadky příjmů v době jarní vlny nemoci klubům pomohl magistrát, nyní se neobejdou bez pomoci státu.

Provozovatelé potřebují pokrýt fixní náklady, které musí platit, i když bude zavřeno, hlavně nájmy, energie a personál. Dle odhadu Brněnské asociace clubové hudby jde o pět milionů korun měsíčně za všechny kluby ve městě. S náhradou ušlého zisku provozovatelé nepočítají, pokládali by to za naivní.

"Ve srovnání s jinými branžemi nepožadujeme nic závratného, ale je to pro nás otázka existence," říká Martin Kozumplík z Kabinetu múz. Pomohlo by také zopakování programu Covid nájemné a zavedení kurzarbeitu. Zatím je ale vláda podle provozovatelů klubů nepřipravená.

Úspory, na které by teď mohli sáhnout, nemají. "Spotřebovali jsme rezervy na první vlně covidu," potvrzuje Vít Kalvoda z Ponavy. Živá klubová hudba je sice komerční branže, ale málo výdělečná. "Koncerty mladých kapel nejsou žádná fabrika na peníze," doplňuje Kozumplík z Kabinetu múz.

Provozovatelé si od jara zatím drželi zaměstnance s vidinou podzimní klubové sezony. "Teď jsme v bodě, kdy je otázka, zda to bude dále možné," říká Oldřich Vojáček z Eleven Clubu. Provozovatelé upozorňují, že pokud budou muset propouštět, zvukaři nebo dramaturgové si najdou místa v jiných oborech, proto pak bude těžké provoz zase rozjet.

Hudební kluby odmítají přičítání zodpovědnosti za novou vlnu covidu-19. "Jsme bráni jako strůjci situace, která tady je, ale většina z nás byla od jara zavřená, neprobíhalo žádné masové letní navštěvování klubů, přesunuli jsme se ven a snažili se přežít," argumentuje Vojáček.

Velký brněnský klub Fléda už podle provozovatele Lukáše Stary rozhodl o přesunu všech podzimních koncertů, pravděpodobně na podzim 2021. "Připadá nám zbytečné kličkovat mezi opatřeními, jenom by se prohlubovala ztráta," vysvětluje Stara. Koncerty podle Pavla Řehoře zruší také Metro Music Bar.

Třeba Stará pekárna zatím plánuje zachovat večery v režimu na sezení. Naráží však na to, že některá vystoupení ruší sami umělci, třeba ti ze Slovenska. O zbývající koncerty je menší zájem, protože lidé mají strach.

Třeba na Lauru a její tygry bývá ve Staré pekárně vyprodáno. Ve čtvrtek podle Lukáše Kytnara z klubu přišlo asi 30 lidí.

Nižší zájem o koncerty bude podle provozovatelů dlouhodobý jev. "Restart potrvá hrozně dlouho. Je potřeba, aby stát jasně definoval pomoc," zdůrazňuje Lukáš Stara z Flédy.

Někdo s tužkou a papírem rozhoduje o akcích, na kterých nikdy nebyl, kritizuje organizátor festivalů Metronome a United Islands David Gaydečka. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy