Pohovte si, to je extra vídeňský nábytek

jps
10. 10. 2006 11:56
Praha - V Paláci Akropolis dnes vystoupí Sofa Surfers. První z vrcholů městského festivalu Move je tu. UVNITŘ: CELÉ ALBUM
Sofa Surfers
Sofa Surfers | Foto: Aktuálně.cz

Doby, kdy synonymem progresivní rakouské hudební scény byli kavárenští estéti Kruder s Dorfmeisterem, jsou dávno pryč. Ten nejkvalitnější vývozní artikl se teď jmenuje Sofa Surfers a jejich největší zbraní jsou osvěžující nadhled, který jim dokáže proklestit cestu skrze houštinu zdánlivě protichůdných stylů.

Infobox
Autor fotografie: Ninja Tunes

Žánrový nadhled je jistě jedna věc, nezkřížitelné styly už zkřížil kdekdo; ale málokdo je k tomu vybaven takovou hudební prozíravostí a nesporným muzikantským nadáním jako Sofa Surfers.

Znovu to potvrdili loňským albem s prozaickým názvem Sofa Surfers, mezi fanoušky se vžilo pojmenování červené album. Sofa Surfers obratně kličkují mezi kytarovým zvukem, nádechem soulu a blues, které občas okoření trip hopovou temnotou.

Na rozdíl od starších desek se v  té zatím poslední posunuli k organičtějšímu a drásavějšímu zvuku: na posluchače se valí kytarové hlukové stěny, které roztíná nadýchaný hlas hostujícího performera Mani Obere.

Znějí jako trochu veselejší Masive Attack a o něco méně rozjetí Stereo MC´s. Ostatně právě Stereo MC´s si vybrali jejich skladbu na mixovanou kompilaci DJ Kicks.

Sofa Surfers
Sofa Surfers | Foto: Aktuálně.cz

Že jejich jsou jejich koncerty napěchovány strhující energií potvrzují i ocenění, která se jim dostalo ze strany NME a Time Out. Oba prestižní týdeníky v reakcích na vystoupení vídeňských hudebních všežravců označili Sofa Surfers za "koncertní kapelu týdne".

Sofa Surfers zahrají dnes od 19:30 ve velkém sále Paláce Akropolis. Malá scéna bude patřit multimediálnímu projektu "Ozvučování filmu". DJ Stanzim bude vyrábět hudební doprovod starému sovětskému snímku Země, DJ Efha si vezme na starost hudební koláž k francouzskému filmu Mezihra z roku 1924.

  • Celé červené album je k poslechu ZDE (sekce Jukebox)

 

 

Právě se děje

Další zprávy