Podcast Petra Viziny: Nechceme být v kapele na ozdobu, říká Andrea Konstankiewicz

Petr Vizina Petr Vizina
18. 11. 2020 18:00
S cellistkou Andreou Konstankiewicz z dvojice Tara Fuki o slově, které proslavil Andrej Babiš, 20 letech distančního vztahu a naléhavosti lichých rytmů.

Čerstvým albem Motyle slaví dvojčlenná kapela Tara Fuki 20 let existence. "Žádný plán jsme tehdy neměly, jen se sejít v kuchyni a zahrát si na dvě violoncella," přibližuje počátky kapely Andrea Konstankiewicz, která tvoří Tara Fuki společně s Dorotou Barovou.

Podcast s Andreou Konstankiewicz si můžete poslechnout zde:

Obě v začátcích patřily k brněnské hudební scéně, kterou proslavila například zpěvačka a houslistka Iva Bittová nebo kapela Dunaj. Andrea Konstankiewicz ale posledních 18 let, tedy téměř celou dobu existence Tara Fuki, žije ve Francii.

Tara Fuki - Kdyby (oficiální video z alba Motyle)
Tara Fuki - Kdyby (oficiální video z alba Motyle) | Video: Indies Scope

V textech zní převážně polština, rovněž tak v názvu letošní, v pořadí šesté studiové desky Motyle. "Když slovo 'motýle' začalo být v češtině populární, přemýšlely jsme o tom, zda album raději nepřejmenovat. Ale dospěly jsme k názoru, že naši posluchači jsou inteligentní a vědí, že bychom jim takhle levně nenadbíhaly," vyvrací Konstankiewicz pocit souvislosti mezi názvem a výrokem předsedy české vlády. "Nejsme politická, ale poetická kapela," podotýká.

"Motyle jsou deskou o lidských vztazích," odkrývá dále. "Každá píseň pojednává vztah mezi dvěma lidmi, od prvotního zamilování přes každodennost až po zrady. Emocionálně je deska nabitá."

Tara Fuki, tedy Dorota Barová a Andrea Konstankiewicz, jsou držitelkami cen Anděl v kategoriích pro objev roku a world music, často koncertují v zahraničí. Jako první česká kapela vystoupily na celosvětovém hudebním veletrhu Womex ve španělské Seville.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes hudebnice Andrea Konstankiewicz. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy