Podcast Na dotek: Provázel jsem mrtvého na druhý břeh, říká Václavek z Dunaje

Petr Vizina Petr Vizina
7. 7. 2021 18:00
S Vladimírem Václavkem, členem slavné kapely Dunaj, o smrti zpěváka Jiřího Kolšovského, sociálních sítích jako prostředku sebepoznání a loďce uvízlé na písku.

Toto není obyčejný rozhovor o rokenrolu. Basista, kytarista, zpěvák a skladatel Vladimír Václavek mluví o spoluhráči Jiřím Kolšovském, který žil v letech 1955 až 1998 a jehož smrtí skončilo "zlaté" období kapely Dunaj.

Sestava rozpoznatelná rovněž podle Kolšovského rozkřáplého hlasu i buřinky měla úspěch doma i ve světě. "Nějaký čas jsem mu dělal průvodce, aby přešel na druhou stranu," vzpomíná Vladimír Václavek na okolnosti Kolšovského úmrtí. "Před obřadní síní stál strom. Najednou jsem tam uviděl život i smrt a to, jak jsou naše boje malicherné, najednou jsem v tom viděl lásku i světlo," dodává.

Podcast s Vladimírem Václavkem si můžete poslechnout zde:

V roce 2019 měl premiéru celovečerní film Dunaj vědomí v režii Davida Butuly. Zachycuje, jak se kapela po 20 letech vyrovnává s tím, že nejvýraznější člen už nežije. Trojice se přesto rozhodne pokračovat s Vladimírem Václavkem jako zpěvákem.

Mezitím pokračuje Václavkova sólová dráha skladatele a zpěváka. Letošní album Fly… Tak leť! natočil ve spolupráci se specialistou na hudbu západní Afriky Pavlem Šmídem a špičkovými českými jazzovými či rockovými hudebníky.

Desku otevírá nezvykle přímočará píseň Spásonoši. "Kdybych nevěděl, co si počít, budu asi zachraňovat druhé," stylizuje se tu Václavek do role zachránců, spasitelů a vševědů, kteří nacházejí prostor k vyjádření na sociálních sítích.

V rozhovoru ale upozorňuje, že za určitých podmínek jsou sociální sítě prostředkem, jak člověk může poznat sám sebe.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes hudebník Vladimír Václavek. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy