Pod koněm se bude hrát proti čmelákům z mediálních rad

Kultura Kultura, Red Kul
27. 4. 2009 14:40
Vystoupí Tata Bojs, The Prostitutes a Magnetik
Tata Bojs
Tata Bojs | Foto: Warner Music

Praha - Nejsme budoucnost tohoto národa. Již zlidovělá parafráze výroku programového ředitele Českého rozhlasu Richarda Medka poslouží jako záhlaví pro úterní hudební setkání na Václavském náměstí.

Od čtyř hodin odpoledne zde vypukne koncert za nezávislé mediální rady, na němž vystoupí mimo jiné Tata Bojs, The Prostitutes nebo Magnetik. Akci pořádá iniciativa Inventura demokracie a občanské sdružení Pro Wave, jež usiluje o návrat Radia Wave do éteru.

Všichni účinkující budou hrát zdarma. Na protest proti tomu, jak v Čechách fungují mediální rady.

Pohled do nahrávacího studia od režiséra. Již brzy budou tato studia minulostí a nahradí je modernější.
Pohled do nahrávacího studia od režiséra. Již brzy budou tato studia minulostí a nahradí je modernější. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kvůli obvinění rádia z fašismu chtějí lidé demonstrovat
Radní uznali, že vinili Wave z fašismu neprávem

"Rady by se měly v prvé řadě zbavit svého zaprděného, konzervativního, chvílemi až totalitárního přístupu a uvědomit si, že v této zemi žijí i lidé, kteří už jsou o dvě generace jinde a zajímají se o úplně jiné věci ," komentuje situaci Milan Cais z Tata Bojs.

"Kauzu Radia Wave sledujeme už dlouho, protože už taky bohužel dost dlouho přetrvává," říká Cais.

Magnetik
Magnetik | Foto: Magnetik

"Naším minivystoupením, které jsme nazvali vozembouch set, pomůžeme celé věci spíše symbolicky, ale co jiného můžou dělat Pěšáci. To, že se v naší zemi stále častěji ruší a zakazuje to zajímavé a podstatné z naší kultury, začíná být dost zneklidňující. Radio Wave si postupně vybudovalo pevné místo v éteru překypujícím zastydlými pseudohity, tak jim éter pro jistotu vzali a teď jim chtějí vzít i digitál? Něco mi to nebezpečně připomíná."

Poslanci volí své kumpány

"V poslední době vzbudil pozornost skandální náhubkový zákon. Ovšem ten je jen špičkou ledovce. Politici se snaží nasadit médiím chomout už dlouho," říká Jiří Boudal ze studentské Inventury demokracie. Podle ní je toho příkladem právě způsob volení mediálních rad.

"Výběr radních je zcela v moci Poslanecké sněmovny. Poslanci přitom do rad nevolí nezávislé odborníky, ale různé své kumpány, kteří budou oddaně hájit jejich zájmy," dodává Jakub Bachtík.

Více o mediálních radách na stránkách Inventura demokracie

Na obsazování rad by se podle Inventury demokracie měl kromě poslanců podílet i Senát, případně prezident: riziko účelových stranických dohod by se tak snížilo.

Takováto změna by přitom měla být jednoduchá, novela zákona už existuje - jejím autorem je senátor Jiří Oberfalzer. "Obsahuje v sobě alespoň základní řešení problému, které my podporujeme. Stačí ji jen schválit," upozorňuje Silvie Mitlenerová z ID.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V souvislosti s blížící se volbou šéfa České televize natočil pro Inventuru demokracie video moderátor Jan Kraus. Klip, který už koluje po internetu, si vysloužil popularitu ozančením radních za Hladové čmeláky.

"Mediální rady jsou jen finty, jejich podstata se u nás nedodržuje. My jsme jmenovali Vojtěcha Cepla, jednoho z tvůrců ústavy. Neprošel. Prošli tam nějací tři čmeláci, úplně vyhladovělí, kteří si na trhu práce nejsou schopní vydělat na žrádlo, tak je tam (politici) pošlou. Oni pak z vděku hlasují, jak mají," soudí na záznamu Kraus, mimo jiné předseda FITES.¨

Foto: Aktuálně.cz

Fašistické vysílání

Směšná kauza, kdy Rada Českého rozhlasu obvinila Radio Wave z propagace fašismu, odstartovala na podzim debatu o kompetentnosti členů. Rada se tehdy na svém jednání v Ostravě ve vší vážnosti zabývala skladbou Swastika Eyes od kapely Primal Scream coby písní s nacistickým obsahem.

Hodnotitel Radek Vogl, který Radě předložil posudek, prokázal naprostou neschopnost zorientovat se v současné hudební produkci a nedokázal pracovat s relevantními zdroji. Nehledě na jeho nedostatečnou znalost angličtiny. Skladba varující před fašismem se pak v jeho podání jevila jako fašistická.

V následující diskuzi mezi radními, jejíž přepis můžete najít ZDE, padl i památný a příznačný výrok Richarda Medka, že posluchači Radia Wave nejsou budoucnost tohoto národa.

 

Právě se děje

Další zprávy