Po Rock Bandu se Beatles potopí v ponorce do 3D hlubin

Kultura Kultura, Red Kul
20. 8. 2009 14:20
Režisér Zemeckis chystá předělávku Yellow Submarine
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Studio Disney a režisér Robert Zemeckis zahájili vyjednávání o remaku kultovního psychedelického animovaného filmu Yellow Submarine z roku 1968. Nejtěžší bude pochopitelně získat práva ke všem šestnácti skladbám Beatles, které ve filmu zazněly (mj. All You Need Is Love, Lucy in the Sky with Diamonds).  Prý na tom pracují „armády právníků".

Zemeckis plánuje převést příběh čtveřice zachránců hudbymilovného podmořského ráje Pepperlandu, který odolává zlým Modrákům, do 3D podoby stejnou technologií, jakou natočil Polárním expres i Beowulfa a kterou použil i ve svém nejnovějším filmu Vánoční koleda s Jim Carreym v hlavní roli, který přijde do kin před koncem roku.

Foto: Pavel Kroulík

Metoda pojmenovaná motion capture  používá pro zaznamenávání pohybu herce či jiných objektů. Data takto zaznamenaná se pak použijí pro vytvoření 3D animace.

Plány na 3D předělávku Yellow Submarine se objevují záhy poté, co zemřel art director původní verze Heinz Edelmann, animátor českého původu. Byl to právě on, kdo vtiskl čtyřicet let starému snímku výrazný rukopis limitované animace, který jej zcela odlišoval od tehdejší disneyovské produkce. Tento styl ostatně otevřel i cestu Terry Gilliamovi a jeho fantaskním animacím pro sérii Monty Python.

Z tohoto úhlu pohledu se ale dá čekat, že Zemeckis reinterpretace půjde spíš naproti masovému vkusu a 3D technologie by mohla „zhmotnit" i postavy Beatles, kteří se ve své době odmítli ve filmu kromě závěrečné scény objevit a jejich animované figury byly namluveny herci.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Za neochotu kapely mohl především neúspěch předchozího filmu Help! a televizní speciál Magical Mystery Tour, jenž u diváků propadl. Beatles tak viděli v animovaném snímku jednoduchou příležitost, jak vyklouznout z tří-filmového kontraktu, aniž by se výrazně nadřeli.  Nicméně při testovacích projekcích byli naprosto nadšeni a z Yellow Submarine se v průběhu let stal jeden z manifestů léta lásky 1968.

Soundtrack k animovanému filmu vyšel začátku příštího roku a kromě písní, které zní ve filmu, byla na první straně LP i nijak nesouvisející song Hey Bulldog. Druhá strana obsahovala instrumentální hudbu ke snímku, kterou zkomponoval George Martin.

Disney si podle časopisu Variety přeje, aby se nový film objevil na plátnech v době olympijských her v Londýně v roce 2012.

Foto: EMI
Čtěte také:
McCartney: Skončili jsme jako androidi
Mačkejte barevná tlačítka a zahrajte si na Beatles
Kouzlo přechodu z Abbey Road dodnes funguje

Předělávka Yellow Submarine není jediný slibný byznys, který kapelu, jež se rozpadla před takřka 40 lety, čeká. Už 9. září by na trh měla konečně dorazit jejich vlastní speciální edice hry Rock Band, která sleduje kapelu od klubu Cavern v Liverpoolu až po Shea Stadium v New Yorku.

Soubor 45 písní, do jejichž kompilování zasahoval i Paul McCartney, Ringo Starr a Yoko Ono, provede zároveň hráče kariérou liverpoolské čtveřice od singlu Please Please Me až k albu Abbey Road. „Koho by napadlo, že skončíme jako androidi," glosoval svou novou kariéru Paul McCartney.

Foto: Reuters

Na rozdíl od předchozích disků zatím nebude katalog skladeb k dispozici jako download pro jiné aplikace Rock Bandu. Přesto se mluví o tom, že vydání hry může být předzvěstí k tomu, že se Beatles konečně objeví na pultech on-line supermarketu iTunes - což kapela prozatím vždycky odmítala.

Dohodě už každopádně nestojí v cestě právní spor, který kapela vedla právě s majitelem iTunes, počítačovým gigantem Apple, o logo jablka a název Apple.

Ve stejný den jako hra vyjde navíc na tuctu CD i kompletní digitálně zremasterovaný katalog kapely, takže Beatles už nebude nic bránit v digitálním byznysu.

 

Právě se děje

Další zprávy