Po Polácích odmítla Nohavicu česká univerzita, Člověk v tísni nechce jeho peníze

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 9. 3. 2022 19:40
Univerzita Palackého v Olomouci nepronajme svou sportovní halu agentuře na plánovaný koncert Jaromíra Nohavici. Ten se měl uskutečnit 12. května. Důvodem jsou písničkářovy postoje. Peníze od něj nepřijme ani organizace Člověk v tísni, kterou chtěl podpořit.
Jaromír Nohavica na hudebních cenách Anděl, 2013.
Jaromír Nohavica na hudebních cenách Anděl, 2013. | Foto: Václav Vašků

Z obdobných důvodů nedávno polští organizátoři zrušili všechna Nohavicova jarní vystoupení. Zpěvák minulý týden řekl, že ruská válka na Ukrajině je mu "proti srsti", ubytoval ukrajinské uprchlíky a oznámil, že uspořádá koncert na pomoc napadené zemi. Zároveň si však ponechal Puškinovu medaili, kterou v roce 2018 dostal od ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremlu.

"Vedení univerzity se po důkladném zvážení rozhodlo ukončit jednání s agenturou, která koncert pořádá, o pronájmu Sportovní haly Univerzity Palackého. Důvodem tohoto kroku jsou kontroverzní postoje písničkáře, s nimiž se jako instituce neztotožňujeme," říká Egon Havrlant, mluvčí vysoké školy.

Ta se "jednoznačně vymezila proti válce na Ukrajině i proti jednání prezidenta Ruské federace, pořádání této akce v našich prostorách je tedy z morálního hlediska nepřípustné," dodal. Nohavicův koncert v Olomouci byl již několikrát odložen kvůli pandemii, původně se měl uskutečnit předloni v květnu.

Otázka, zda se má vystoupení konat, od konce února rezonovala na sociálních sítích v univerzitní skupině. Sešlo se tam okolo stovky komentářů různých vyznění. Podle jedněch studentů je nepatřičné, aby na univerzitní půdě zpíval někdo, kdo je hrdý na své ruské vyznamenání. Jiní oponovali a stavěli se proti veřejnému lynči.

"Mám doma využitou žádost o povolení vědeckého víza v Rusku podepsanou Putinovým spolupracovníkem. Neměl by rektor Univerzity Palackého požadovat vrácení mého diplomu?" zeptal se jeden z diskutujících. "Komu vadí, že Nohavica přebásnil poezii z ruštiny, že na Univerzitě Palackého přednášel o autorství Slezských písní, ať nechodí na jeho koncerty, ať ho kritizuje," doporučil místo toho.

Nohavica toto úterý oznámil, že 25. března v Kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě uspořádá benefiční koncert, jehož výtěžek půjde na pomoc Ukrajině. Vystoupení má být zároveň bilanční, koná se na místě, kde písničkář před 40 lety veřejně debutoval.

"Chci zahrát průřez vším, co jsem za tu dobu zpíval a hrál. Od písně Bulata Okudžavy A líto mi je, kterou jsem svůj tehdejší koncert začínal, až po úplně novou píseň, kterou jsem dopsal včera v noci a která je o časech dnešních," uvedl v úterý Nohavica. Výtěžek ze vstupného chtěl poslat na konto humanitární organizace Člověk v tísni určené obětem ruské agrese na Ukrajině. Člověk v tísni však ve středu večer uvedl, že peníze nepřijme. S Nohavicou si nepřeje být spojován.

"O této iniciativě jsme předem nevěděli, ale i kdyby nám pořadatelé dali vědět dříve, odmítli bychom ji. Před chvílí jsme tak po dohodě s nimi učinili," oznámila organizace. "Je těžko obhajitelné, aby písničkáři přijímali medaile od autoritářů, kteří nechávají zavírat a zabíjet oponenty a rozpoutávají války, aby pak posílali jejich obětem peníze. S něčím takovým nechceme spojovat dobré jméno Člověka v tísni," dodala.

Jaromír Nohavica kvůli někdejší náklonnosti ke Kremlu bude muset oželet také plánované polské turné. Nejprve mu smlouvu o pronájmu sálu, kde měl vystoupit, zrušilo polské město Katovice. Následně se přidaly Krakov, Varšava, Gdaňsk a Toruň. V reakci na to písničkář oznámil, že zajistil ubytování ukrajinským uprchlíkům.

Minulý týden streamoval koncert z podkroví svého ostravského domu. Zahájil jej písní Pánové nahoře, kterou poprvé zahrál na plzeňském festivalu Porta. "Platila tehdy stejně, jako platí dnes. Jmenuje se Pánové nahoře a mezi ty pány nahoře, ke kterým se obracím, patří i prezident Putin, se kterým opravdu nesouhlasím. Ta válka je mi proti srsti," uvedl na úvod Nohavica.

"Nejsem příznivcem laciných gest. Vracení medailí, poklekávání, mávání vlaječkami. Ale když je třeba pomoci, pomůžu. Chcete-li, můžete i vy. Na mých stránkách se teď objevuje číslo účtu SOS Člověk v tísni - Pomoc Ukrajině, na který můžete nějaký příspěvek poslat. Já už tak udělal," pokračoval o něco později. "Mám přátele na Ukrajině, mám přátele v Rusku. Je mi zatěžko se od svých přátel odstřihnout. Snad se ti politici domluví," řekl rovněž ve vysílání. To završil písní Minulost, kterou zazpíval částečně česky, ukrajinsky a rusky.

Ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018 udělil Nohavicovi Puškinovu medaili určenou těm, kdo se zasloužili o propagaci ruské kultury. Hudebník cenu od Putina osobně převzal v Kremlu. Byl odměněn za "zásluhy o upevnění přátelství, spolupráce mezi národy, sbližování a vzájemné obohacování národních kultur".

Předminulý týden, den po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, písničkář řekl, že si medaili ponechá, protože ji dostal "za písně, a ne za válčení". Kvůli válce se naopak téhož ocenění vzdal slovenský spisovatel Ján Štrasser. "Bohužel Puškinova medaile je i Putinova medaile, certifikát o jejím udělení podepsal prezident Ruské federace," zdůvodnil Štrasser.

 

Právě se děje

Další zprávy