Po pandemii a protestech přijde renesance, říká Beyoncé. Vydává nové album

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
17. 6. 2022 10:57
Americká zpěvačka Beyoncé po šestileté pauze natočila album. Bude se jmenovat Renaissance, obsáhne 16 písní a volně naváže na oceňovanou nahrávku Lemonade.
„Jsme zralí na to někam uniknout, odjet, milovat, zase se smát. Cítím, že se blíží renesance,“ říká Beyoncé.
„Jsme zralí na to někam uniknout, odjet, milovat, zase se smát. Cítím, že se blíží renesance,“ říká Beyoncé. | Foto: ČTK/AP

Čtyřicetiletá popová hvězda na sociální sítě napsala slova "act I Renaissance", v překladu "dějství první: Renesance", a doprovodila je datem 29. července. Nahrávku s tímto názvem vzápětí začaly evidovat streamovací služby Spotify, Apple nebo Tidal, jejž vlastní zpěvaččin manžel, raper Jay-Z.

Fanoušci na podobnou zprávu čekali od chvíle, kdy si držitelka 28 cen Grammy minulý týden na sociálních sítích smazala profilovou fotku. Své v pořadí sedmé album Beyoncé zveřejní u vydavatelství Columbia Records.

Autorka hitů Crazy in Love nebo Single Ladies (Put a Ring on It) naposledy před šesti lety nahrála album Lemonade. Od té doby s raperem Jay-Z pod hlavičkou The Carters natočila desku Everything Is Love nebo publikovala film Homecoming, zachycující koncert na festivalu Coachella v roce 2018. Také byla kurátorkou soundtracku ke tři roky starému remaku rodinného filmu Lví král a celou dobu průběžně spolupracovala s různými umělci, například s raperkou Megan Thee Stallion.

V úvodu letošního udílení Grammy zazpívala Beyoncé skladbu Be Alive z oceněného filmu Král Richard: Zrození šampiónek o trenérovi a otci proslulých tenistek Venus a Sereny Williamsových.

Beyoncé se nyní bude skvět na obálce červencového čísla britského módního časopisu Vogue. Jeho šéfredaktor Edward Enninful řekl, že začátkem roku se zpěvačkou večeřel u ní doma, kde mu svou novou hudbu pouštěla. "Řekla, že tvůrčí proces byl dlouhý. Díky pandemii měla možnost nad ním déle přemýšlet a každé rozhodnutí si dvakrát rozmyslet," popsal novinář.

Podle magazínu Variety má album vycházet z rozličných žánrů od taneční hudby po country. Minimálně jednu píseň složil Ryan Tedder, autor hitu Halo, jejž Beyoncé nazpívala roku 2008.

O tom, že vymýšlí novou hudbu, se zpěvačka poprvé zmínila vloni pro časopis Harper’s Bazaar. Tehdy řekla, že už rok a půl chodí do nahrávacího studia. "Myslím, že po vší té izolaci a společenské nespravedlnosti posledního roku jsme zralí na to někam uniknout, odjet, milovat, zase se smát. Cítím, že se blíží renesance, a chci se na ní podílet," uvedla.

Společenskou nespravedlností zřejmě odkazovala na protesty hnutí Black Lives Matter, které v USA reagovalo na opakované případy násilí bílých policistů vůči neozbrojeným černochům.

Dle deníku New York Times je překvapivé, že Beyoncé vydání novinky vůbec oznamuje dopředu. Zpěvačka před devíti lety porušila všechny zvyklosti v hudebním průmyslu, když svou tehdejší desku nazvanou jednoduše Beyoncé zveřejnila bez jakéhokoliv předchozího oznámení, pouhou zprávou na sociálních sítích. Ukázala tím, jak oddané má fanoušky a že nemusí hrát podle pravidel. Od té doby se mnozí umělci i vydavatelství pokusili podobný postup zopakovat, dodávají New York Times.

Skladba Drunk in Love od Beyoncé, ve které hostuje Jay-Z, pochází z roku 2013. | Video: Columbia Records
 

Právě se děje

Další zprávy