Po návratu z nemocnice je zpět na jevišti. Plzeňská filharmonie poctila Suchého

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 10. 2021 20:50
Koncertem s největšími hity plzeňského rodáka Jiřího Suchého mu ve čtvrtek večer pogratulovala k nedávným devadesátinám Plzeňská filharmonie. Za tímto účelem se spojila s hudebníky z pražského divadla Semafor.

Herec, textař, zpěvák, dramatik i semaforský principál Suchý si se svou jevištní partnerkou Jitkou Molavcovou v průběhu večera také zazpíval. Už dříve mu k narozeninám poslal pozdravný dopis plzeňský primátor Martin Baxa z ODS, znovu mu popřál tento čtvrtek. Kromě Plzně, kde Suchý po narození pobýval jen krátce, se koncert opakuje v pátek v Klatovech, kde žil do svých pěti let.

"Já jsem se symfonickými orchestry vystupoval velice často. Byly to různé koncerty nebo v Národním divadle, když jsme hráli Dobře placenou procházku, tam byl sedmdesátičlenný symfonický orchestr," připomněl Suchý při generální zkoušce.

Na jevišti se potkaly desítky filharmoniků s členy Semaforu. "Koncert je unikátní v tom, že propojuje originální a nezaměnitelný zvuk divadla s velkým symfonickým orchestrem. Je výjimečné, že můžeme vystoupit s takovou českou legendou a s písničkami, které naši hráči znají už odmalička," říká šéfdirigent plzeňských filharmoniků Chuhei Iwasaki.

Do programu se vešly skladby jako Včera neděle byla, Babeta, Zčervená, Tereza, Ach ta láska nebeská, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Jo, to jsem ještě žil a další. Jako sólisté zazpívali Markéta Procházková a Ivo Hrbáč, Suchý s Molavcovou účinkovali v druhé polovině koncertu.

"Písničky Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra známe určitě všichni. Tímto výjimečným koncertem jsme chtěli panu Suchému vzdát poctu za jeho přínos české kultuře a pogratulovat mu k životnímu jubileu," vysvětluje ředitelka filharmonie Lenka Kavalová.

Pro Suchého, který se do Plzně i Klatov rád vrací, jsou koncerty jedněmi z dvacítky představení, jež absolvuje každý měsíc. "Teď už se věnuji pouze divadlu, velice intenzivně. Mám tam měsíčně 15 představení a čtyři představení na zájezdech, takže 19 představení měsíčně odvádím," popisuje hudebník, který z nedávného vystoupení v Semaforu musel krátce zamířit do nemocnice. Nyní už se vrátil k běžnému účinkování.

"Kreslím a píšu. Pro divadlo musím psát, musím kreslit návrhy na kostýmy, na scénu, musím skládat muziku, musím psát písňové texty a dělám tam ředitele, takže tam musím také úřadovat a večer musím hrát," popisuje svůj program.

Jak takové tempo ve vysokém věku zvládá, sám neumí říct. "Já nevím, jak to dělám. Mně se to nějak dělá samo. Už takový jsem," krčí rameny.

Na Plzeň i Klatovy má hezké vzpomínky, vždy v nich rád vystupuje. Plzeň si pamatuje, když tam jako dítě jezdil za tetičkou. "Mám vzpomínky, třeba jak jsem za války přijel do rozbombardovaného nádraží. S tetičkou jsme si pouštěli desky a pak jsme šli třeba do kina Elektra na film," vzpomíná Suchý, který je od roku 2001 čestným občanem města. V Plzni se mimo jiné před šesti lety podílel na zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy