Po mrtvém albatrosovi se natahují Adele i PJ Harvey

Karel Veselý
19. 7. 2011 13:32
V nominacích na ostrovní cenu Mercury převládá mládí
PJ Harvey
PJ Harvey | Foto: Universal

Londýn - V Británii bylo zveřejněno dvanáct uchazečů na prestižní hudební cenu Barclaycard Mercury. Porota složená z publicistů i osobností nahrávacího průmyslu vybrala silnou sestavu nahrávek, v níž nechybí aktuální žebříčkové trháky jako jsou Adele a Tinie Tempah ani stálice britské alternativní scény PJ Harvey, Elbow či King Creosote. Nominovanému tuctu nicméně vládne mládí a povedené debuty, které zabraly polovinu seznamu: mezi nimi je i James Blake, Anna Calvi a zpěvačka Katy B.

Adele
Adele | Foto: Reuters

Ocenění kritiky předávané v posledních letech pod názvem Barclaycard Mercury Prize bývá v britských médiích označované přívlastkem prestižní. Porota ho od roku 1992 uděluje nejlepší desce britského či irského umělce vydané za posledních dvanáct měsíců. Mezi předchozími vítězi jsou Arctic Monkeys, PJ Harvey nebo Portishead. Vloni si sošku odnesla skupina the xx za svůj eponymní debut. Jméno letošního laureáta se dozvíme 6. září.

Sázkaři věří Adele a PJ Harvey

Nominace na Mercury Prize jsou na britských ostrovech ostře sledované médii a doprovází je vzrušené debaty. Kdo v elitní dvanáctce chybí, kdo tam přebývá? Nechová se porota příliš elitářsky, když vybírá obskurní folkaře a jazzmany? A není náhodou trochu moc populistická, když mezi nominovanými je Adele?

Právě zpěvačka, která je momentálně největším britským kulturním exportem vůbec, má podle sázkové společnosti William Hill na vítězství největší šanci v kurzu 4:1. Dva a půl milionu lidí, kteří si album 21 v Británii koupilo se přece nemůže mýlit! Stejnou šanci ale dávají i PJ Harvey, jejíž ambiciózní album Let England Shake o kořenech moderní anglické identity může zopakovat deset let staré vítězství její desky Stories from the City, Stories from the Sea.

Katy B
Katy B | Foto: Aktuálně.cz

Mercury Prize zatím nikdo dvakrát nevyhrál. Letos by se to mohlo povést i rockerům Elbow z Lancashire, kteří získali nominaci za novinku Build a Rocket, Boys! - mladšího sourozence cenou ověnčené desky The Seldom Seen Kid. Překvapením není ani nominace pro dvojnásobného vítěze z posledního cermoninálu Brit Awards - mladého rappera Tinie Tempaha. Elektronický písničkář James Blake zase potvrdil svoje druhé místo z ankety BBC Sound Of 2011, která ostatně upozornila i na Annu Calvi. Rockery Everything Everything z Manchesteru prorocká anketa vybrala už vloni.

Popularitu klubové scény spojené s fenoménem stylu UK Garage potvrzuje undergroundový rapper Ghostpoet nebo zpěvačka Katy B; oba letos vydali shodně vydali debuty. Indierocková skupina Metronomy se nominace dočkala až se třetí deskou The English Riviera.

Porota obvykle sestavuje tucet vyvolených recipročně - proto v ní kromě zástupce rocku, popu či urban music nesmí chybět ani obskurní interpreti reprezentující žánrové i národnostní menšiny. Do této kategorie spadá jazzový klavírista Gwilym Simcock a intimní písničkářské album Golden Mine, na kterém elektronický producent Jon Hopkins (vloni koncertoval na brněnském festivalu New New!) ruchy a šumy doplnil písně skotského folkového barda, který si říká King Creosote. Jejich album má nejhorší kurz v poměru 10:1.

Do dvanáctky vyvolených se nevešli tradiční oblíbenci kritiků Radiohead, jejichž novinka The King Of Limbs tak nenapodobila čtyři předchozí desky kapely, které nominaci získaly (ale nezvítězily). Z jmen, o nichž se spekulovalo chybí také The Streets nebo Manic Street Preachers.

James Blake
James Blake | Foto: Aktuálně.cz

Nominační přenos byl letos poprvé vysílán také online a jména muzikantů přečetla v londýnském klubu The Hospital rozhlasová reportérka BBC Lauren Laverne.

Prestižní prokletí

Kromě částky dvě stě tisíc liber a nehynoucí slávy se může vítěz těšit na zvýšené prodeje desek. Když si Elbow před třemi lety odnesli vítězství za album Seldom Seen Kid, během týdne se prodeje zvedly o sedm set procent.

Ne všichni jsou ale z cen Mercury Prize odvázaní. Za pozornost stojí především fakt, že za Mercury Prize vlastně nemá bohulibý cíl prezentovat opomenuté klenoty, nýbrž finanční kalkul. V roce 1992 ji založil Robert Sandall, šéf Virgin Records, který hledal způsob, jak pozvednout prodej desek v slabých letních měsících, kdy nevycházejí komerční trháky.

Podobně kulišácky se to má se jménem ceny: neodkazuje na zpěváka Queen, jež zemřel rok před jejím založením, ale na sponzora prvního ročníku - společnost Mercury.

Další záhadou je porota. Podle oficiálních informací na webu v ní sedí zástupci hudebního průmyslu a další odborníci, ale úplný seznam neexistuje. O prestiž se tak stará aspoň její předseda - respektovaný sociolog hudby Simon Frith.

Tinnie Tempah
Tinnie Tempah | Foto: Aktuálně.cz

Mercury Prize nepomáhá ani to, že má pověst prokletí, jež na vítěze sesílá. Pravdou je, že minulí laureáti jako Ms. Dynamite, Roni Size, Badly Drawn Boy, Talvin Singh nebo skupina Gomez už po svém vítězství nenatočili nic, co by stálo za řeč.

PJ Harvey se v roce 2001 o triumfu svého alba Stories from the City, Stories from the Sea dozvěděla ve Washingtonu v okamžiku, kdy do budovy Pentagonu naproti jejímu hotelu narazilo letadlo unesené teroristy. A dubstepový producent Burial přišel vloni kvůli nominaci o hýčkanou uměleckou anonymitu. Když po jeho identitě začal pátrat i bulvární deník The Sun, musel autor alba Untrue kapitulovat a jméno i fotku raději zveřejnil na internetu.

Prokletí Mercury Prize pocítila na své kůži i předloňská vítězka, rapperka Speech Debelle. Albu Speech Therapy nepomohla ani prestižní cena; poté co se ho prodalo třináct tisíc kusů, dostala od labelu Big Dada padák.

Nepříjemnou tíhu prestižní ceny potvrzuje i osud loňských vítězů the xx, kteří si hned svém chváleném debutu dali delší pauzu. Materiál v podobě singlů i remixů z jejich tábora chrlí jen bubeník Jamie xx.

ostatně Damon Albarn, vůdčí postava Blur a  Gorillaz, se ceny v roce 2001 dopředu vzdal se slovy: „Vyhrát by bylo jako nosit po zbytek života kolem krku mrtvého albatrosa."


Seznam alb nominovaných na Barclaycard Mercury Prize 2011:

Adele - 21
Anna Calvi - Anna Calvi
Elbow - Build A Rocket Boys!
Everything Everything - Man Alive
Ghostpoet - Peanut Butter Blues and Melancholy Jam
Gwilym Simcock - Good Days At Schloss Elmau
James Blake - James Blake
Katy B - On A Mission 
King Creosote & Jon Hopkins - Diamond Mine
Metronomy - The English Riviera
PJ Harvey - Let England Shake
Tinie Tempah - Disc-Overy

 

Právě se děje

Další zprávy