Po čtvrtstoletí v Praze. Björk představí show inspirovanou houbami

Kultura Kultura
Aktualizováno 30. 8. 2023 10:18
Po čtvrtstoletí v české metropoli zazpívá islandská hvězda Björk. Jedna z nejvlivnějších postav elektronické a alternativní hudby vystoupí 16. září v pražské O2 areně, kde představí turné nazvané Cornucopia.
Björk v Praze představí show nazvanou Cornucopia. Krátká videopozvánka láká na japonskou část turné. Foto: Santiago Felipe | Video: Lawson Ticket

Vstupenky za ceny od 1790 korun jsou k dispozici v sítích Ticketmaster a Ticketportal, oznámila koncertní agentura Live Nation.

Turné s divadelními parametry vzniklo k Björčinu předminulému albu Utopia, vloni jej ale zpěvačka předělala, aby zahrnovalo i skladby z nejnovější nahrávky Fossora. Ta byla letos nominovaná na Grammy. "Spojuje stesk po zemřelé matce a lásku ke krajině s evropskou klubovou hudbou a zvukem klarinetů," napsalo o ní Aktuálně.cz.

Součástí koncertní šňůry je vlastní ozvěnová komora, kde může Björk experimentovat s hlasem, nebo digitální projekce vytvořená umělci v čele s německým rodákem Tobiasem Gremmlerem a scénografie v Londýně působící Chiary Stephenson, která se inspirovala estetikou hub.

Vedle zpěvačky se na pódiu O2 areny ocitnou islandské flétnové septeto nazvané Viibra, klarinetistka, harfistka, perkusista či hráč ovládající elektronické nástroje. Kostýmy pro toto turné vytvořili Olivier Rousteing, což je kreativní ředitel luxusní značky Balmain, a nizozemská avantgardní návrhářka Iris van Herpen. Björk evropskou část šňůry odstartuje tento pátek v portugalském Lisabonu.

Zpěvačka byla v Česku naposledy před osmi roky, kdy se střapatou, pichlavou bílou maskou na tváři koncertovala na festivalu Colours of Ostrava. Tam představila skladby z alba Vulnicura o různých fázích rozchodu a emancipaci. Doprovodil ji patnáctičlenný britský Heritage Orchestra a producent elektronické hudby Haxan Cloak. "Dva roky po náročném chirurgickém odstranění polypu na hlasivkách, který ji málem připravil o hlas, intonovala špičkově a bez problémů vyzpívala i vysoko položené pasáže hitu Hunter," napsaly Hospodářské noviny.

V Praze však Islanďanka dosud vystoupila jen dvakrát, poprvé roku 1995 v Paláci kultury a tři roky nato na Jam Music Festivalu v pražském kempu Džbán. Tam ji v pozdních nočních hodinách za doprovodu dýdžeje a osmi hráčů na smyčcové nástroje sledovalo několik tisíc diváků. "Fosforeskující scéna, na které se před půlnocí vznášel étericky křehký i dravý a naléhavý hlas islandské zpěvačky Björk, připomínala nekonečnou, barevně variabilní a chvějící se vodní hladinu," napsal tehdy deník Právo.

 

Právě se děje

Další zprávy