Po Björk hlásí Colours McFerrina i Animal Collective

Kultura Kultura
11. 1. 2012 12:58
11. ročník se koná v novém industriálním prostředí
Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Festival Colours of Ostrava potvrzuje plány na nabitý ročník. Islandskou zpěvačku Björk doplní další dvě velké hvězdy současné světové hudby - fenomenální zpěvák Bobby McFerrin a přední skupina americké nezávislé scény Animal Collective.

11. ročník Colours of Ostrava se uskuteční od 12. do 15. července 2012 v novém unikátním prostředí Dolní oblasti Vítkovice. Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě.

Současná cena 1390 Kč platí pro dalších 5000 kusů nebo nejdéle do 31. ledna 2012. Festival nabídne během čtyř dní na 10ti scénách přes 150 kapel včetně největších hvězd světové hudby, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel.

Čtěte také:
Colours si naštěstí neříkají Na Česko celkem dobrý

K přestěhování se pořadatelé rozhodli z několika důvodů, mimo jiné proto, že areál ve středu města nenabízel další možnost rozvoje festivalu a pořadatelé museli počítat s maximální návštěvností okolo 25 000 lidí. Dolní oblast Vítkovice by podle odhadů mohla pojmout až 50 000 návštěvníků. 

Bobby McFerrin
Bobby McFerrin | Foto: Oficiální stránky produkce

K dalším nově potvrzeným kapelám, které doplní Björk, psychedeliky The Flamig Lips nebo Parov Stelar Band, patří malijští Tamikrest, kteří přivezou pouštní hudbu kočovných Tuaregů, geniální libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf nebo Euzen, dánská kapela zpěvačky Maria Franz, kterou znají diváci Colours již z kapely Valravn. 

Už dřív pořadatelé oznámili, že návštěvníci uslyší britské Portico Quartet či společný projekt Kronos Quartet, Kimmo Pohjonena a Samuli Kosminena. Autorské dílo Pohjonena a Kosminena čerpá ze severského mysticismu, dědictví šamanských obřadů i "tesklivosti ledové neprostupnosti". Kombinuje moderní klasiku, minimalismus, elektroniku, hrdelní zpěv i ozvěny rocku a world music. Sedmidílná suita Uniko měla světovou premiéru v Helsinkách v roce 2004.

Björk strávila poslední dvě dekády hledáním harmonie mezi popem a odvážnými zvukovými přístupy a ve světě hudby se těší výsostnému postavení. V Ostravě představí nový multimediální projekt Biophilia vycházející ze stejnojmenného alba, které vyšlo loni v říjnu.

Již předtím si show vyzkoušela naživo na letním festivalu v Manchesteru. Na pódiu bylo i třímetrové kyvadlo hrající na harfu s pomocí gravitační síly, digitálně ovládané varhany nebo sto let starý Teslův transformátor. S těmito nástroji pak také zpěvačka natočila osmé studiové album o vztahu hudby, přírody a techniky.

Desetinásobný držitel Grammy McFerrin svým repertoárem zasahuje do popu, jazzu, klasiky i lidové hudby. Je také uznávaným dirigentem, skladatelem filmové hudby a vášnivým zastáncem hudební výchovy ve školních osnovách. V Česku již odzpíval několik úspěšných koncertů, na nichž tradičně zapojuje posluchače a vyzývá je ke společnému zážitku. V Ostravě to ale bude první open air vystoupení.

Foto: Aktuálně.cz

Animal Collective se do Česka vracejí po roce, loni v květnu hráli ve smíchovské Meetfactory. Spolu s harfistkou Joannou Newsom a duem CocoRosie bývá kvartet zařazován do freak-folkové vlny, hnutí hudebníků, kteří se v první polovině nulté dekády pustili do znovuobjevování kořenů amerického písničkářství z éry před nástupem rocku.

Přívlastek zvířecí si zvolili, protože prý coby jediný měl přesnou souvislost s tím, jakou hudbu dělali - a slovo kolektiv používají proto, že se chtějí distancovat od tradičního pojetí skupiny. Postupně k inspiraci Animal Collective přibyla i psychedelie šedesátých let a současná samplovaná elektronika. Kapela vypilovala svůj styl do originálního křížence dřevních písňových postupů a moderní technologie; na zatím poslední, oceňované desce Merriweather Post Pavilion nakonec praotcové „lesního folku" došli až k elektronickému šamanství.

Animal Collective si hrají nejen se skladbami, ale i s publikem. Svoje skladby  nejprve nazkouší, pak odehrají na koncertech, následně nahrají na album a uloží do výslužby. Tudíž je takřka nemožné čekat od jejich vystoupení známé písně. Otázka tedy je, co zahrají v Ostravě - novou desku nedávno dotočili v lesích u Baltimoru.

Více informací na www.colours.cz nebo http://www.facebook.com/colours.of.ostrava

 

Právě se děje

Další zprávy