Po 50 letech změna. Izraelské filharmoniky opouští Zubin Mehta, nastoupí mladý dirigent Shani

Kultura Kultura
18. 1. 2018 0:46
Jeden z nejslavnějších žijících dirigentů Zubin Mehta po půlstoletí skončí v čele Izraelské filharmonie. Nahradí ho mladý Lahav Shani, který předloni vystoupil s Českou filharmonií.
Lahav Shani v Praze předloni dirigoval Českou filharmonii.
Lahav Shani v Praze předloni dirigoval Českou filharmonii. | Foto: Marco Borggreve

K ojedinělé generační výměně dojde v čele Izraelské filharmonie, kterou od roku 1969 dirigoval slavný indický rodák Zubin Mehta. Ve středu management oznámil, že jedenaosmdesátiletého Mehtu v roli šéfdirigenta nahradí osmadvacetiletý Lahav Shani. Podle deníku New York Times Mehta opustí funkci v říjnu 2019, Shani naplno nastoupí rok poté.

Mladého Izraelce, jenž podobně jako kdysi Daniel Barenboim paralelně rozvíjí dirigentskou i klavírní dráhu, už zná také zdejší publikum. Předloni Shani dirigoval Českou filharmonii v Dvořákově síni Rudolfina, na programu měli Beethovenovu Šestou.

Předseda správní rady izraelského tělesa Yoel Abadi uvedl, že pro Lahava Shaniho hlasovala "velká většina" filharmoniků. "Tento orchestr určoval můj hudební vývoj od raného dětství," poděkoval Shani, jenž s Izraelskou filharmonií prvně účinkoval jako klavírní sólista roku 2007. Před pěti lety dirigoval zahajovací koncert její sezony.

Shani tak nyní udělal další významný krok ve své čím dál slibnější kariéře, která začala, když v Bamberku před pěti lety vyhrál Mezinárodní dirigentskou soutěž Gustava Mahlera. Letos v září Shani vystřídá Yannicka Nézeta-Séguina v roli šéfdirigenta Rotterdamského symfonického orchestru, od loňského podzimu je zároveň hlavním hostujícím dirigentem Vídeňských symfoniků.

Zubin Mehta u Izraelské filharmonie působil jako takzvaný hudební poradce od sezony 1968/1969. Osm let nato byla tato pozice přejmenována na šéfdirigentskou a za další čtyři roky bylo Mehtovi řečeno, že orchestr si přeje, aby jej dirigoval celý život.

Nakonec ho Mehta řídil téměř půlstoletí, přestože se například nikdy nenaučil hebrejsky. Hovoří však německy a domluví se v jidiš.

V čele orchestru zažil mimo jiné 80. léta, kdy Sovětský svaz dovolil statisícům ruských Židů emigrovat do Izraele. "Ruští hudebníci jsou zpravidla výteční, zejména hráči na smyčcové nástroje. Spousta z těch, kteří tehdy uprchli do Izraele, skončila u nás ve filharmonii," vzpomínal Mehta později.

S Izraelskými filharmoniky absolvoval přes tři tisíce vystoupení včetně několika, jež prolomila tabu - například když filharmoniky přiměl koncertovat nedaleko někdejšího koncentračního tábora Buchenwald.

Nikdy se naopak Mehtovi z politických důvodů nepodařilo naplnit dávný sen, aby Izraelská filharmonie uspořádala turné po sousedních arabských zemích.

Lahav Shani předloni dirigoval Českou filharmonii v Dvořákově síni Rudolfina, na programu měli Beethovenovu Šestou. | Video: Česká filharmonie

Délka Mehtovy spolupráce s jedním tělesem je ve světě klasické hudby takřka nevídaná. Stejně dlouho, tedy padesát let, působil snad jen Willem Mengelberg u nizozemského Royal Concertgebouw Orchestra v letech 1895 až 1945. Půlstoletí vydržel Jevgenij Mravinskij u Leningradské filharmonie, kterou vedl od roku 1938 do roku 1988.

Zubin Mehta se narodil v Bombaji roku 1936, tedy ve stejné době, kdy byla pod názvem Palestine Orchestra založena také dnešní Izraelská filharmonie.

S taktovkou Mehta debutoval roku 1958, v dalších letech působil jako šéfdirigent Montrealského symfonického orchestru. Šestnáct let vedl Losangeleskou filharmonii, kterou z regionálního orchestru povýšil na špičkové, mezinárodně uznávané těleso. Třináct roků byl šéfdirigentem Newyorské filharmonie, později vedl Státní operu v Mnichově a tím i Bavorský státní orchestr.

Dnes se na univerzitě v Tel Avivu mimo jiné věnuje hudebně-vzdělávacímu programu, v jehož rámci členové Izraelské filharmonie učí studenty z měst osídlených převážně Araby. "Jednou se členem Izraelské filharmonie stane také izraelský Arab," prorokuje dirigent.

Na počátku 90. let minulého století Mehta jako první řídil koncertní show Pavarottiho, Dominga a Carrerase zvanou Tři tenoři. Roku 2012 obdržel prezidentskou medaili od tehdejší izraelské hlavy státu Šimona Perese za mimořádný přínos izraelské kultuře.

Několikrát rovněž Zubin Mehta účinkoval v někdejším Československu a samostatné České republice. V hlavním městě byl poprvé roku 1962, kdy na Pražském jaru dirigoval orchestr Václava Smetáčka, později například s Českou filharmonií uvedl Beethovenovu Devátou ve svatovítské katedrále nebo při sólových koncertech doprovodil Ivana Moravce a Václava Snítila.

Naposledy před čtyřmi roky Mehta přivezl Izraelskou filharmonii na festival Dvořákova Praha, na programu měli Beethovena, Mozarta a Strausse. Na téže přehlídce Mehta roku 2012 vystoupil se Staatskapelle Dresden.

 

Právě se děje

Další zprávy