Nejsou Plastici jako Plastici. Legendy českého undergroundu se hádají o název, k soudu zatím nemíří

Prokop Vodrážka Prokop Vodrážka
12. 5. 2016 12:02
Česká undergroundová kapela The Plastic People of the Universe se pře o název. Někteří bývalí členové, kteří loni z kapely odešli, chtějí vystoupit pod hlavičkou Plastiků na koncertě "Vzpomínka na Mejlu". To se nelíbí Jiřímu Kabešovi a Joe Karafiátovi, kteří v kapele od loňska pokračují s novými členy a přídomkem New Generation. Podle manažera skupiny Romka Hanzlíka se nejedná o ojedinělý případ. Nové uskupení kolem Brabence, Janíčka a Kvasničky prý chce vystupovat i na festivalu Trutnoff, který Plastici s přídomkem New Generation odmítli kvůli pozvání bývalého generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše.
Foto: Repro Facebook / The Plastic People of the Universe

The Plastic People of the Universe se hádají o název kapely. Problémy řeší již od loňského roku, kdy skupinu opustili nejprve Eva Turnová a Jan Kvasnička, později i dlouholetí stěžejní členové Vratislav Brabenec a Josef Janíček.

Právě Janíček s Brabencem a Kvasničkou se rozhodli zúčastnit pod hlavičkou kapely brněnského koncertu "Vzpomínka na Mejlu", který se koná k nedožitým 65. narozeninám původního frontmana kapely Mejly Hlavsy.

To se však nelíbí Jiřímu Kabešovi a Joe Karafiátovi, kteří po odchodu několika původních členů pokračují ve stejnojmenné kapele s přídomkem New Generation. "Jediným oprávněným nositelem názvu The Plastic People of the Universe je sestava kolem Jiřího Kabeše a Joe Karafiáta," stojí v tiskovém prohlášení, které kapela zaslala médiím.

Podle nich si právě Brabenec s Janíčkem a Kvasničkou název přisvojili a na vzpomínkové akci by neměli pod hlavičkou Plastiků vystupovat. "V Plasticích vždy platila dohoda, že kapela bude pokračovat i po odchodu některého z členů souboru." Bývalí členové se údajně vzdali nároku na název svým odchodem z kapely.

Koncert není ojedinělý

Situace je nepříjemná především z důvodu, že se jedná o vzpomínkovou akci na Mejlu Hlavsu. To si uvědomuje i Romek Hanzlík, který kapelu zastupuje. "Samozřejmě to je nepříjemné, ale kapela cítila potřebu se k tomu vyjádřit a já jsem to respektoval," sdělil Aktuálně.cz. Současnou kapelu na koncert, třeba i společný v "původním" složení, nikdo neoslovil. O události se dozvěděla až z internetu a plakátů.

Podle Hanzlíka by skupina nejspíše jeden vzpomínkový koncert přešla a problém s názvem neřešila, reagovat se ale rozhodla po zjištění, že by mělo seskupení kolem Brabence s Janíčkem vystupovat na festivalu Trutnoff. Tam současná skupina Kabeše s Karafiátem odmítla vystoupit poté, co se na internetu objevilo video, kde hlavní organizátor akce Martin Věchet zve na festival bývalého generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše.

Undeground vždycky držel spolu

"Kvůli zmíněnému videu odmítla kapela vystoupit na Trutnově. Brabenec s Janíčkem a lidé kolem nich prý řekli, že na festivalu klidně zahrajou," popsal situaci Hanzlík a dodal, že je mu nepříjemné podobný problém řešit. Bojí se, aby se spory nerozjely, jako to bylo třeba v případě Hudby Praha. "Mně je to hrozně líto, protože ten underground vždycky držel při sobě a teď se dokáže takhle rozhádat. Což je vidět i teď na festivalu Trutnoff," dodal.

Žádné právní kroky zatím nechystá, nedokáže si představit, co by se muselo stát, aby šli Plastici k soudu.

Komunisté získali moc stejně jako fašisté v Itálii, využili nacionalismu ve společnosti, říká spisovatel a historik Petr Placák. Proudy, které komunisté využili, se podle něj dají lehce obnovit. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy