Plastici se po dvaceti letech vracejí do podzemí

Lenka Smyčková
17. 9. 2009 16:00
Underground má stále význam, debilové jsou rafinovaní
Pro občanské sdružení Pant hráli Plastici už na jaře v Ostravě v klubu Garage. Pro velký úspěch teď zahrají pro změnu pod zemí.
Pro občanské sdružení Pant hráli Plastici už na jaře v Ostravě v klubu Garage. Pro velký úspěch teď zahrají pro změnu pod zemí. | Foto: o.s. PANT/Martin Straka

Křtiny - Má to být symbolický návrat do podzemí na svátek svatého Václava po dvaceti letech od Sametové revoluce.

Legenda českého undergroundu Plastic People of the Universe bude mít právě na státní svátek koncert v jeskyni Výpustek v Moravském krasu, nedaleko obce Křtiny.

Do nezvyklých prostor se vejdou čtyři stovky diváků a koncert bude muset mít přestávku - protože v jeskyni je jen kolem sedmi stupňů.

Správce jeskyně Robert Dvořáček ale zato slibuje výbornou akustiku a nezaměnitelnou atmosféru dosud největšího koncertu v českých jeskyních. Z koncertu vznikne i dokument České televize.

S myšlenkou undergroundu v podzemí přišlo občanské sdružení Pant, známé tím, že "učí, jak učit moderní dějiny".

"Když jsme Plasticům nabídli, že bychom právě ve Výpustku mohli uspořádat jejich koncert, bez váhání souhlasili," je nadšený šéf Pantu Petr Pánek.

Supertajný bunkr

Výpustek má bohatou historii. Během nacistické okupace tu totálně nasazení dělníci montovali součástky do německých letadel. V šedesátých letech tam zase velení Varšavské smlouvy vybudovalo přísně tajný bunkr, ze kterého chtělo řídit vojenské operace v případě jaderné války.

Supertajné místo bylo bedlivě střežené až do roku 2001. Teprve v roce 2005 pak pozemky s jeskyněmi, ložnicí a jednacími místnostmi převzali ochranáři. Koncert se bude konat v největší z místností - v Jindřichově sále, do kterého se bez problémů dostanou i náklaďáky.

"To místo má zvláštní atmosféru. Koncert tam bude dokonalým propojením minulosti a současnosti," věří Jiří Hruška z Pantu.

Má to ještě smysl?

Undergrounodvá legenda bere koncert v podzemí  po dvaceti letech od Sametové revoluce o poznání střízlivěji.

Foto: o.s. PANT/Martin Straka

"Je to taková srandička, ta konotace s podzemím. Ale v minulosti už jsme pod zemí hráli. Ony všechny ty kluby jsou vlastně takové díry do země," říká o koncertu saxofonista Vráťa Brabenec.

"Je vůbec otázka, jak kdysi řekl Jirous Magor, jestli má vůbec ještě cenu stavět se do nějakého undergroundu," přemítá Brabenec.

"Ale možná to má dokonce větší význam než dřív. A taky je to mnohem obtížnější. Zatímco za komunistů bylo jasné, že Husák je dobytek a všichni kolem něj debilové, dnes jsou ti debilové mnohem rafinovanější," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy