Plastici povedou symfonické koně do Archy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 2. 2014 16:42
Plastic People of the Universe uvedou symfonickou podobu desky Co znamená vésti koně v Divadle Archa.
Vratislav Brabenec (Plastic People of the Universe).
Vratislav Brabenec (Plastic People of the Universe). | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Plastic People of the Universe nahráli jedno ze svých nejlepších alb Co znamená vésti koně u Václava Havla na Hrádečku, 11. března se symfonicky podpořenou verzí vystoupí v pražské Arše.

Partnerem Plastiků bude Filharmonie Brno pod vedením šéfdirigenta Marko Ivanoviče. Spojení klasiků českého undergroundu a symfonického orchestru na jediném koncertě v Praze nabídne dílo ve zcela novém aranžmá Michala Nejtka.

Album Co znamená vésti koně vyšlo v roce 1983 v Kanadě a v roce 2002 v České republice. Autorem hudby je Milan Hlavsa, texty napsali Vratislav Brabenec a Pavel Zajíček.

Poslechněte si ukázku z alba Co znamená vésti koně.
Poslechněte si ukázku z alba Co znamená vésti koně.

Plastici, kteří v době vzniku původní nahrávky hráli v rozšířené sestavě, se se svým zvukem blížili k některým tehdejším světovým avantgardním skupinám. K dřívějšímu částečnému ovlivnění tvorbou Franka Zappy přidal autor hudby Mejla Hlavsa navíc postupy ze světa duchovní i soudobé vážné hudby. Jednotlivé skladby charakteristické svým pomalým tempem jsou v jistém slova smyslu úplnými litaniemi, neopakovatelnou hudební řečí sdělovanými pocity nad stavem tehdejšího světa. Později se Hlavsa vrátil k přístupnější písňové formě.

Hlavsa zemřel 5. ledna 2001. Aktuální sestavu Plastiků tvoří Brabenec (saxofony, zpěv), Josef Janíček (klávesy, tahací harmonika, zpěv), Joe Kararafiát (kytary, zpěv), Jiří Kabeš (viola, zpěv), Eva Turnová (basová kytara, zpěv) a Jaroslav Kvasnička (bicí).

Pod vedením dirigenta Ivanoviče se před dvěma lety s Plastiky spojila také Komorní filharmonií Pardubice. V zaplněném Divadle Archa zazněla obnovená podoba Pašijových her velikonočních.

 

Právě se děje

Další zprávy