Placebo přijedou s novou deskou Loud Like Love do Prahy

Kultura Kultura
22. 5. 2013 16:24
Britská kapela vystoupí 13. listopadu v Lucerně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Britská kapela Placebo vydává 13. září novou desku Loud Like Love a vyráží na turné. Jednou z jeho zastávek bude i Praha.

Evropské turné Placebo zahájí 12. listopadu ve Varšavě. Hned druhý den turné (13. listopadu) se přesune do Velkého sálu  Lucerny.

Album Loud Like Love, na kterém je deset tracků, vznikalo v průběhu loňského a počátku letošního roku ve věhlasných RAK Studios v Londýně. Producentský dohled nad ním měl Adam Noble, který produkoval například desky pro George Michaela, Paula McCartneyho nebo Red Hot Chili Peppers.

Foto: Aktuálně.cz

Deska vyjde hned v pěti různých formátech, mezi kterými nechybí například barevný dvojvinyl.

Placebo se proslavili díky jedinečnému stylu kombinujícímu dravost grunge, hlučnost noisu a la Smashing Pumpkins a svým způsobem - zejména díky projevu a vizáži frontmana Molka - i nablýskanost glam rocku. Tenhle vzorec úspěšně aplikují po celou dobu své existence, jen s drobnými úpravami, příměsemi. A nezmizí ani na novém studiovém počinu.

Velkou měrou se na oblibě kapely podílejí také texty, které sice jsou o sexu, drogách a rock and rollu,  nicméně vystříhávají se klišé a oplývají tklivou poetikou, který často zabíhá k výpovědím člověka hledající svou (nejen) sexuální identitu. Ústřední postavou je samozřejmě opět Brian Molko.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Debutové album Placeba (1996) vystoupalo v britské hitparádě do nebývalých výšin, až na číslo 5, a jejich fanoušci se tak začali rekrutovat z VIP vrstev. Není se asi čemu divit, že kapelu si oblíbil David Bowie a pozval si ji Madison Square Garden na oslavu svých padesátých narozenin. A to už něco znamená.
 
V letech 1998 a 2000 pak vycházejí další dvě desky: Without You I´m Nothing a Black Market Music. Na nich lehce oslabuje rocková přímočarost a Placebo začíná ve větší míře využívat elektroniku a vůbec modernější postupy (skladba Blue American z Black Market Music má dokonce hiphopovou vložku).

Foto: Joseph Llanes

Sleeping With Ghosts z roku 2003 v podstatě jen potvrdilo předchozí tendence a statut Placeba jakožto stylových hitmakerů, jejichž fanouškem se může stát jak drsný rocker, tak jemná slečna, snažící se vypadat jako Molko.
 
Album Meds kritika z části považovala za návrat ke kořenům. Už i proto, že producent Dimitri Tikovoi se snažil omezit tíhnutí kapely k elektronice. A výsledek byl opravdu přelomový v historii kapely. Album se stalo důkazem, že její sláva není nikterak náhodná.

Ale ukázalo se, že to možná byl vrchol kapely. Zatím poslední Battle for the Sun (2009) totiž její postavení nepotvrdilo, stalo se jakýmsi úkrokem stranou. I proto bude zajímavé sledovat, zda se po čtyřleté odmlce kapela dokáže posunout výš a zaujmout možná i nové publikum.

V Česku má ale beztak hodně fanoušků z předchozích mnoha koncertů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy