Pixies přivezou nový song a vzpomínky na devadesátky

Kultura Kultura
2. 7. 2013 8:40
Na tvorbu Pixies přísahala Nirvana, Pearl Jam i Radiohead
Pixies ještě i s Kim Deal.
Pixies ještě i s Kim Deal. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Alternativní rock už možná nikdy nedosáhne takové slávy, jako na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Jednou z nejvlivnějších kapel této éry byli bostonští Pixies. V takřka kompletní sestavě přijedou 10. října do Prahy, konkrétně do Velkého sálu Lucerny, aby připomněli vrcholná léta nezávislé kytarové scény.

Ostrý kytarový zvuk Pixies měl dopad na mimo jiné na vlnu seattleského grunge. Odvolávaly se k nim kapely jako Nirvana nebo Pearl Jam, ale v oblibě je mají třeba i Radiohead.

Původně hudební skupina existovala v letech 1985 až 1993, nicméně krátký návrat před devíti lety sklidil obrovský ohlas a kapela se od té doby v určitých intervalech znovu obnovuje.

Pixies
Pixies | Foto: facebook.com/pixiesofficial

Letos v květnu ji sice opustila zakládající baskytaristka Kim Deal. Zbývající členové se však rozhodli pokračovat, ohlásili na letošní rok turné a dokonce nahráli novou skladbu Bagboy. Jedná se o první nový materiál od roku 2004.

Zatím je pouze jediná, proto se koncertní šňůra ponese především v duchu vzpomínání. „Kromě písniček, které mají všichni nejradši, zahrajeme věci, které jsme nehráli celou věčnost, nebo takové, které jsme naživo nehráli nikdy," vyjádřil se k programu Black Francis. „Nazkoušeli jsme asi osmdesát písniček, takže budeme moct měnit set-list na poslední minutu, když budeme mít chuť. Moc se na tohle turné všichni těšíme," dodal.

Když se Pixies v dubnu 2004 vrátili na scénu, lístky na koncerty mizely v řádech minut a fanoušci za nimi cestovali klidně stovky kilometrů. Hudební časopis Spin situaci nazval comebackem roku a tehdejší rok zakončila rok osmidenní sérií koncertů pro celkem 24 tisíc diváků v newyorském Hammerstein Ballroom.

Koncertování pokračovalo i v následujících dvou letech. Jednoho vystoupení se dočkal i pražský Palác Akropolis. Podobně jako jiná místa turné byl beznadějně vyprodaný.

Na oslavu dvacetiletého výročí vydání desky Doolittle se Pixies znovu vrátili na pódia v roce 2009. Šňůra s názvem Doolittle Tour nabídla živé představení alba v celé jeho délce. Turné bylo velmi úspěšné, trvalo dva roky a kapela zahrála celkem 117 koncertů v 18 zemích.

Vstupenky na další kapitolu v éře kapely jsou k dispozici v předprodejních sítích Ticketpro a Ticketportal. Jejich cena byla stanovena na 900 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy