Písničkářka Amelie Siba a skupina Květy mohou získat ceny Apollo i Vinyla

ČTK ČTK
13. 12. 2020 17:35
Písničkářka Amelie Siba a alternativní brněnská skupina Květy se mohou stát zároveň vítězi ocenění Vinyla i cen české hudební kritiky Apollo.
Debutové album Dye My Hair písničkářky Amelie Siby. | Video: 1138546 Records DK

Debut Dye My Hair zpěvačky a kytaristky Amelie Siby a nahrávku nazvanou Květy Květy nominovala porota ceny Apollo na nejlepší domácí album roku. Stát se deskou roku mohou také na Vinylách. Tam může Siba navíc uspět jako objev roku.

Vyhlášení Vinyly by se mělo uskutečnit 24. února 2021 v pražském Lucerna Music Baru. Ceny Apollo mají být předány během slavnostního večera 3. března v pražském klubu Roxy.

Na desku roku v cenách Vinyla vedle Siby a Květů aspiruje třetí album Year Insane jediného stálého protagonisty Black Tar Jesus Tomáše Kopáčka a debutové album Liebe od kvarteta Tábor.

V kategorii Objev roku, kde se znovu objevují Siba a Tábor, porota nominovala také rapové trio 58G, které dal dohromady raper a fotbalista Tomáš Kučera z Teplic. Uspět může i prvotina V kuchyni písničkáře Jana Senfta vystupujícího pod jménem Člověk krve. 

Mezi nominovanými na Počin roku jsou aktivity labelu Divnosti, hudební festival Jednota Kalvárie a kompilace Sing Sing Revolution Vol. 1.

"Vinyla letos slaví 10 let existence. K výročí připravujeme několik novinek. Jednou z nich je třeba Cena Jany 'Apačky' Grygarové, ocenění pro mladé hudební publicistky či publicisty. Uzávěrka přihlášek je otevřená až do 31. prosince," připomíná koordinátor ceny Tomáš Grombíř.

Vítězem novinářských hudebních cen Vinyla za loňský rok v kategorii Deska roku se stala dvojice B4 za album Plastová okna. Objevem roku byla Margo, projekt zpěvačky a producentky Anety Martínkové, a počinem roku pak aktivity klubu Punctum.

Vítěze ceny Apollo vybere úzká porota na neveřejné schůzi koncem února. Mezi nominovanými jsou vedle Siby a kapely Květy také Lenka Dusilová za album Řeka, skupina Dukla s albem Honza, Tata Bojs s deskou Jedna nula, dále Povodí Ohře s nahrávkou Dva trámy na kříž nebo duo Teepee, autoři titulu Where the Ocean Breaks.

"Podobu udílení a především to, zda bude přístupné pro veřejnost, či nikoliv, upřesníme dodatečně s ohledem na opatření v souvislosti s vývojem epidemie covidu-19. Nicméně pevně věříme, že v jeho průběhu živě zahraje všech sedm nominovaných interpretů," uvádí za organizátory Apolla Pavel Kučera.

Cenu české hudební kritiky Apollo za nejlepší domácí album loňského roku získal raper Hugo Toxxx za nahrávku jménem 1000. Obdržel šek na 40 tisíc korun od Ochranného svazu autorského a sošku podle návrhu výtvarníka Maxima Velčovského z dílny sochaře Jana Jaroše.

 

Právě se děje

Další zprávy