Píseň Čerstvý vítr zakončila šedesátiletou kariéru Spirituál kvintetu

ČTK ČTK
14. 10. 2021 10:54
Nejstarší československá folková skupina Spirituál kvintet tuto středu ve vyprodané pražské Lucerně odehrála poslední ze série 14 rozlučkových koncertů. Šedesátiletou kariéru po několika přídavcích zakončila písní Čerstvý vítr ze stejnojmenného, devět let starého alba. Ke zpěvu se přidalo i dojaté publikum.

Zakládající člen Jiří Tichota poděkoval publiku za dlouholetou přízeň. "Bez vás by ta píseň Spirituálu nebyla tak dlouhá," řekl čtyřiaosmdesátiletý hudebník.

Konec vystupování oznámila kapela předloni na jaře. Kvůli pandemii koronaviru se ale loučení s veřejností protáhlo až do letošního podzimu. Spirituál kvintet zahájil sérii 14 koncertů loni 1. března, do vyhlášení nouzového stavu však stihl odehrát pouze dva. Poté loni 16. dubna ve věku 82 let náhle zemřel zpěvák a kontrabasista Dušan Vančura. "Oproti prvnímu koncertu nám schází jeden mikrofon," konstatoval tuto středu Tichota.

Ještě před první skladbou Spirituál kvintet na projekční ploše zavzpomínal na bývalé členy Růženu Helebrantovou zvanou Odetta, Honzu a Františka Nedvědy, Evu Lifkovou, Jarku Hadrabovou, Irenu Budweiserovou, Lenku Slabou, Oldřicha Ortinského nebo Karla Zicha.

Koncert zahájila skladba Zelené pláně. "Každá z písní, které dnes zazní, bude mít v našem podání derniéru," uvedl za bouřlivého aplausu publika Tichota. Rozlučkovou sestavu Spirituál kvintetu dále tvořili Veronika Součková, Zdenka Tichotová, Jiří Cerha, kytarista Jiří Holoubek a kontrabasista Pavel Peroutka. Všichni zpívali.

"Jsem přesvědčen, že nikdo z nás, kteří dnes večer stáli na té scéně a hráli v Kvintetu, ať deset, patnáct, nebo šedesát let, už nikdy nic podobného nezažije. Je to neopakovatelné. Kdysi jsem slyšel, že Spirituál kvintet není jenom kapela, ale je to i kulturní a sociální fenomén. Když jsem byl členem Spirituálu, tak bych se tomu bránil, teď už můžu říct, že souhlasím," řekl Holoubek.

Kapela nabídla balady a spirituály jako Šlapej dál, Válka růží, Žízeň nebo Babylonská věž. Také přivítala v hledišti sedící operní pěvkyni Dagmar Peckovou, která s nimi před časem vystupovala. Ta se k sestavě přidala v závěru večera.

Úspěch sklidil textař František Novotný, když tradičně na místě složil báseň na čtyři slova náhodně zvolená přítomnými.

I po přestávce mnozí diváci s kapelou zpívali. Mimo jiné zazněla jedna z nejstarších skladeb Spirituálu Širý proud, lidé se přidali také k Pískajícímu cikánovi a sborově zazpívali hity jako Až se k nám právo vrátí, Krutá válka, Za svou pravdou stát, Pocestný nebo Jednou budem dál, českou verzi tradicionálu We Shall Overcome.

Spirituál kvintet byl založen v roce 1960 jako mužské kvarteto. Vedle kytaristy Tichoty stáli u jeho zrodu basista Ivo Mach, tenorista Miroslav Keller a barytonista Miloslav Kastelovič. Skupina, po roce 1989 zprofesionalizovaná, má za sebou tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Její koncerty bývaly vyprodané už za komunistické totality.

Záznam části loňského rozlučkového vystoupení Spirituál kvintetu v Lucerně. | Video: Youtube/Krokodýl
 

Právě se děje

Další zprávy