Pink Floyd se dali dohromady. Pro Syda Barretta

kul, BBC
11. 5. 2007 14:15
Úvahy o obnovení kapely ale hudebníci odmítají

Londýn - Členové Pink Floyd se výjimečně sešli na společném koncertě. Hráli na počest bývalého kolegy Syda Barretta, který loni v červenci zemřel. Návrhy, že by se jedna z nejslavnějších kapel všech dob mohla dát znovu dohromady, ale zůstanou nevyslyšeny.

Rozhádaní hudebníci se nepotkali ani na pódiu londýnské Barbican Centre. Zatímco dřívější zpěvák Roger Waters hrál sólo, poslední hlas Pink Floyd David Gilmour se pro včerejší večer spojil s původním bubeníkem Nickem Masonem a klávesistou Rickem Wrightem. Každému patřil oddělený čas; Waters byl dokonce na akci přizván až později na naléhání fanoušků.

Vedle nich písně Syda Barretta a starých Pink Floyd zpívali i Damon Albarn, bývalá zpěvačka The Pretenders Chrissie Hynde nebo John Paul Jones z Led Zeppelin.

Osobní averze provázely Pink Floyd celou dobu její třicetileté existence a problémy začaly už s Barrettem: Syd po přestěhování do Londýna spoluzaložil kapelu, jejíž byl společně s Watersem výrazným členem, jeho rukopis je nejvíce čitelný na albu The Piper at the Gates of Dawn. Pro kapelu napsal hned první úspěšný singl See Emily Play.

Foto: Aktuálně.cz

Kapelu ale musel opustit kvůli drogovým experimentům s LSD i pokročilé schizofrenii, a byl nahrazen méně problémovým Davidem Gilmourem, spolužákem z Cambridge. Jako sólový hudebník Barrett natočil dvě alba: The Madcap Laughs a Barrett, krátce vystupoval se skupinou The Stars.

Od začátku sedmdesátých let žil duševně nemocný hudebník v ústraní, schován před novináři a fanoušky v přízemí domu své matky.

Komerční průlom Pink Floyd přišel až po Barrettově odchodu s deskou Dark Side of the Moon z roku 1973. Následovala alba Wish You Were Here z roku 1975, kde si slavnou písní Wish You Were Here vzpomněli na "bláznivého démanta" Barretta, a nakonec v roce 1979 The Wall obsahující zřejmě největší hit kapely - Another Brick in the Wall, part 2.

Kapela ale měla tehdy spíš jiné starosti. Waters nebyl jen hlavní postavou; zbytek sestavy ho čím dál častěji označoval za diktátora a uzurpátora. Výsledek byl nasnadě - rozpad, spory, kdo má na repertoár Pink Floyd větší právo a antipatie, které trvají dodnes.

 

Právě se děje

Další zprávy