Pink Floyd se blíží do Nekonečné řeky. Vyjde v listopadu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 23. 9. 2014 10:18
Album The Endless River vyjde 10. listopadu. Obsahuje hudbu nahranou, ale nevydanou na The Division Bell z roku 1994.
Pink Floyd: The Endless River.
Pink Floyd: The Endless River. | Foto: Pink Floyd

Praha - Pink Floyd odhalili detaily a obal "nového" alba The Endless River (Nekonečná řeka), které vyjde pod značkou Columbia 10. listopadu. Bude se skládat převážně z instrumentálních tracků, které trojice David Gilmour, Nick Mason a Richard Wright nahrála v roce 1993, kdy vznikalo poslední regulérní alba Pink Floyd s názvem The Division Bell, od jehož vydání uplynulo letos dvacet let.

"Nekonečná řeka" obsahuje také hudbu složenou a nahranou multiinstrumentalistou a hlavně hráčem na klávěsy Richardem Wrightem, který zemřel v pětašedesáti letech v roce 2008. Osmnáct skladeb je v tracklistu rozděleno na čtyři strany alba. Na desce je i nahrávka s Wrightem ze zkoušky v roce 1969.

"Endless River je poctou Ricku Wrightovi, jehož klávesy vždy stály v srdci zvuku Pink Floyd. Až na jednu výjimku je Endless River instrumentálním albem. Jedinou píseň Louder Than Words otextovala Polly Samson. Producenty alba jsou David Gilmour, Phil Manzanera, mládeže a Andy Jackson," uvedli Pink Floyd na svém webu.

"Poslouchali jsme více než dvacet hodin hudby, kterou jsme my tři tehdy nahráli a vybrali jsme pasáže, na kterých bychom chtěli pracovat a dát je na nové album," řekl Gilmour. "Během posledního roku jsme přidali nové části, znovu nahráli jiné a celkově jsme použili nejnovější studiovou technologii, abychom udělali album Pink Floyd pro 21. století. Protože Rick už tu není a nemáme šanci znovu začít, tak je správné, že tyto ... nahrávky by měly být součástí našeho repertoáru."

Autorem malb na obalu je egyptský umělec Ahmed Emad Eldin.

Foto: Aktuálně.cz

Už na začátku roku vydali Pink Floyd ke dvacátému výročí boxset The Division Bell. Obsahuje nahrávku remasterovanou dlouholetými spolupracovníky kapely Jamesem Guthriem a Joelem Plantem.

Původní nahrávka vznikala na hausbotu Davida Gilmoura a ve studiu Britannia Row v Londýně. Většinu textů napsala Gilmourova partnerka Polly Samson.

V Pink Floyd byl ještě Roger Waters, který kapelu opustil po roztržce v roce 1985. Zbytek Pink Floyd přestal hrát v roce 1994 po světovém turné k vydání The Division Bell.

Všichni čtyři se sešli v roce 2005 v Londýně na koncertě v rámci charitativní akce Live 8. Občas se objevovali na sólových koncertech svých kolegů - například Wright hrál v 90. letech na Gilmourově světovém turné a Mason s Gilmourem vystoupili v roce 2011 při londýnském koncertě Watersova turné The Wall. Všichni však odmítali spekulace, že by spolu mohli opět koncertovat.

Waters se na The Endless River nijak nepodílel a skupina neoznámila plány na turné na podporu nového alba.

 

Právě se děje

Další zprávy