Philip Glass v Plynojemu zahraje pětihodinový monument

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 8. 2013 13:56
Music in 12 parts patří ke stěžejním Glassovým dílům ze 70. let
Philip Glass
Philip Glass | Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Neslavnější autor nové hudby 20. století, Philip Glass, vystoupí 16. srpna se svou doprovodnou kapelou v ostravské multifunkční aule Gong. Na festivalu Ostravské dny 2013 společně zahrají skladbu Music in 12 parts (Hudba o 12 částech).

Glass do Ostravy přicestoval z Edinburghu, kde také hrál na festivalu. V bývalém plynojemu představí skladbu, která je i s přestávkami dlouhá pět hodin. Páteční koncert je součástí jeho evropského turné. "Je hodně zajímavé se tady v Ostravě setkat s lidmi, se kterými se znám už ze sedmdesátých let," řekl Glass.

Myslel tím především Petra Kotíka. Znají se z newyorské čtvrti Soho, kde oba v minulosti žili. Kotík stál u zrodu ostravského festivalu, je jeho uměleckým ředitelem.

Foto: Aktuálně.cz

Pětasedmdesátiletý hudební a skladatel má řadu hudebních plánů. V Ostravě prozradil, že pracuje na nové opeře. Inspiroval jej román Franze Kafky Proces. "Setkal jsem se už s lidmi z pražského Divadla Archa. Už dříve jsem tam jedno své dílo uváděl. I nová opera by tam mohla být uvedena," řekl Glass.

V Praze se Philip Glass představil už dvakrát, první jeho vystoupení bylo v roce 1996 v Divadle Archa, kam si tehdy jako hosta přivedl předního básníka beatnické generace Allena Ginsberga. The Philip Glass Ensemble dnes v Česku zahraje poprvé.

Glass se narodil v roce 1937. Společně se Stevem Reichem, Terrym Rileyem, Johnem Adamsem a Michaelem Nymanem patří k nejznámějším současným minimalistickým skladatelům. Od 70. let ve svých skladbách používá prvky jako ostinátní opakování současně znějících motivů odlišných délek, vytvářející polyrytmickou strukturu, nebo aditivní princip - postupné prodlužování nebo zkracování frází, měnící rytmický a melodický obsah.

K jeho skladbám z raného období patří Music in Fifths, Music in Similar Motion, Music With Changing Parts, Music In Twelve Parts, Northstar a opera Einstein na pláži. Jeho pozdější tvorba zahrnuje hudbu komorní, orchestrální, vokální, operní, scénickou i filmovou. Mezi jeho nejznámější díla patří hudba k filmům Hodiny nebo Kundun.

Sedmý ročník festivalu Ostravské dny zaměřeného na novou hudbu, které slouží ke vzdělávání soudobých autorů, se konají od 12. do 31. srpna. Od 16. srpna bude součástí programu i Festival nové a experimentální hudby. Akce se zúčastní umělci z České republiky, Číny, Jihoafrické republiky, Kanady, Lotyšska, Maďarska, Nizozemska, Německa, Íránu, Irska, Izraele, Polska, Slovenska, Španělska, USA a Velké Británie.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy