Peelovi oblíbenci Dreadzone slaví 20 let v Praze

Kultura Kultura
30. 5. 2013 13:01
Kapela na letošní rok připravuje novou desku
Dreadzone
Dreadzone | Foto: RFP

Praha - Do Prahy přijíždějí jedni z oblíbenců nejslavnějšího rozhlasového dýdžeje Johna Peela. Eklektický projekt Dreadzone slaví dvacet let a oslavy ve čtvrtek 30. května zasáhnou i Lucerna Music Bar.

Netradiční mix dubu, reggae, techna, folku and rocku John Peel v polovině devadesátých let oslavoval na vlnách BBC Radio 1. Třetí desku kapely Second Light dokonce označoval jako svou vůbec nejoblíbenější. Z této nahrávky také vzešel jediný hit projektu, který pronikl do hitparádového žebříčku BBC Top 40. Byla jím skladba Little Britain.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Jsem hrdý, čeho se nám podařilo dosáhnout a co jsme udělali za nahrávky. Hlavně jsem ale šťastný, že máme konzistentní level naší práce a aktivit se slušně velkou základnou fanoušků, která navíc stále roste. Dlouhověkost je klíčem. Naše nahrávky obstály zkoušku času a živé show pořád děláme s nadšením a snahou o originalitu," komentoval historii Dreadzone frontman Greg Roberts.

Po roce existence na Glastonbury

Už od začátku kariéry v roce 1993 si Dreadzone v Británii budovali slušnou pozici. Sice nikdy nedosáhli na číslo jedna, ale už po svém roku startovali na Pyramid Stage kultovního festivalu Glastonbury. Fanoušky si udržují dodnes čilou koncertní aktivitou. Na letošní rok pak připravují albovou novinku s názvem Escapades.

„To slovo se objevilo v jednom z řádků jedné nové písničky. Je to způsob, jak popsat dobrodružství, které jsem v roce 2011 zažil společně s Leem, když jsme znovu dali dohromady the Big Audio Dynamite," vysvětluje Haines a vzpomíná přitom na reunion své další, nedávno obnovené kapely. „Přineslo nám to nové zkušenosti, které inspirovaly novou tvorbu a také turné se starými přáteli a cestu přes Ameriku. Máme radost z každého momentu a vedle toho v tom vidím i osobní perspektivu ve svých vztazích. Každá epizoda v Dreadzone přináší i novou eskapádu a právě toto slovo to celé skvěle vyjadřuje," dodává.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Deska se nahrávala v londýnském studiu Micka Jonese a koprodukoval ji původní člen projektu Tim Bran, takže jde o velký návrat ke kořenům a starým přátelstvím.

Před dvěma lety kapela shrnovala svou kariéru velkým kompilačním albem The Good, The Bad And The Dread s šestnáctkou největších hitů jejich. Loni pak spatřila světlo světa dvoudisková reedice jejich nejslavnější desky Second Light. Právě s ní zaznamenali zásadní průlom.

Dreadzone vždy byla vlastní inspirace v jamajské hudbě. „Je hodně hrdinů z tohoto požehnaného ostrova, jako třeba King Tubby, Lee Perry, Sly & Robbie, Dennis Brown, Gregory Isaacs nebo náš vlastní zpěvák Earl16," říká Haines. Jeho specificky zpracovaný odkaz teď bude ke slyšení i v Praze.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy