Dagmar Pecková vydává elektronické album s Darkem Králem, inspirovali se obrazy

ČTK ČTK
24. 10. 2019 10:29
Operní pěvkyně Dagmar Pecková v novém projektu The Magical Gallery spojila svůj mezzosoprán s elektronickou hudbou Darka Krále. Ten se ve skladbách nechal inspirovat obrazy malířů, jako jsou Edgar Degas, Toulouse-Lautrec, Édouard Manet, Claude Monet nebo Amedeo Modigliani. Společné album Peckové a Krále vydá Supraphon tento pátek.
Dagmar Pecková a Darek Král při natáčení alba.
Dagmar Pecková a Darek Král při natáčení alba. | Foto: Zuzka Bönisch

"S Darkem Králem jsme se poznali v roce 2015 při spolupráci na árii pro divadelní inscenaci v Klicperově divadle v Hradci Králové. Nedlouho poté vznikl nápad na vytvoření netradičního konceptuálního alba," vysvětluje Dagmar Pecková, kterou lákalo, že bude mít v repertoáru skladby napsané výhradně pro sebe, "kdy jako jejich první interpretka jim budu moci vtisknout prvotní a neodvozenou tvář," jak říká.

Dagmar Pecková.
Dagmar Pecková. | Foto: Zuzka Bönisch

K projektu se přidaly i další osobnosti ze světa klasické hudby - harfistka Jana Boušková, violoncellistka Zuzana Dostálová, Epoque Quartet a tenorista Richard Samek.

Ve výběru obrazů se Darek Král zaměřil na přelom 19. a 20. století. Inspirovala ho díla autorů, v jejichž tvorbě je patrná nejen fascinace malbou, ale zároveň je zřetelný i sociální aspekt, který je ovlivňoval.

"Společným jmenovatelem vybraných výtvarných děl je pocit osamění, smutku, bolestného osudu, který tito malíři velmi citlivě vnímali. Proto často zobrazovali ženy na okraji společnosti, ženy s pohnutým osudem, a to vše v mistrovské podobě," uvádí Král.

"Album přináší skladby, ve kterých se nad moderními groovy a elektronickými nástroji vznáší operní hlas Dagmar Peckové, a dalším klíčem k celému konceptu se stal i nápad zpívat jednotlivé skladby v rodném jazyce daného malíře," doplňuje hudebník, který s režisérem Davidem Drábkem zakládal divadelní studio Hořící žirafy a později vytvořil spoustu scénické hudby, nejčastěji pro Klicperovo divadlo.

Darek Král byl také spoluzakladatelem kapely Maya, s novinářkou Norou Grundovou roku 2003 dosáhli až na nominaci na cenu Anděl.

Komentovaná skladba True Impressions pěvkyně Dagmar Peckové a producenta Darka Krále. | Video: All Senses Production

Texty skladeb na desku The Magical Gallery ve francouzštině, italštině, němčině a češtině napsali Luciano Lagazzi, Guillaume Basset, Kate Hamsíková a Radka Stahrová.

Osmapadesátiletá rodačka z Chrudimi Dagmar Pecková se pravidelně objevuje na koncertních pódiích i operních scénách evropských metropolí. Je držitelkou Ceny Thálie z roku 1999 za titulní roli v Bizetově opeře Carmen na scéně Národního divadla v Praze.

Před třemi lety Pecková na několika festivalech představila projekt Hříšnice. Předloni dalším projektem Wanted, sestaveným z písní německého skladatele Kurta Weilla, proměnila zaplněnou pražskou Lucernu v kabaret z minulého století. Před rokem pak Pecková pokřtila nahrávku Píseň o zemi, kterou natočila pod vedením dirigenta Petra Altrichtera, a představila knihu Pecková - Dítě štěstěny, která je jejím rozhovorem s houslistou a hudebním skladatelem Lukášem Kutou.

 

Právě se děje

Další zprávy