Peaches bude v Arše opět stimulovat smysly

Kultura Kultura
29. 9. 2011 10:28
Svátek alternativní hudby se spojil s Radiem Wave
Merill Nisker aka Peaches
Merill Nisker aka Peaches | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na podzimním Radio Wave Stimul festivalu, který se koná již tuto sobotu 1. října 2011 v Divadle Archa, vystoupí alternativní hip hopeři Shabazz Palaces, představitelé tzv. „hypnagogického popu" Emeralds, post punkové kvarteto The City Kill z Dánska, violoncellistka z Islandu Hildur Gudnadóttir a na závěr rozbalí superstar Peaches elektronický DJ set.

Stimul festival, který se snaží reflektovat znění progresivní elektroniky, noisu, současného jazzu a všechny podoby improvizované hudby, včetně jejich prolnutí a nejrůznějších mezižánrových přesahů, spojil svoje síly s Rádiem Wave. Začíná tentokrát již od 15ti hodin, kdy se budou v pražské Arše konat workshopy a proběhne i otevřená debata s Shabazz Palaces, pod jehož maskou se skrývá Ishmael „Butterfly" Butler, někdejší člen Digable Planets - hrdinů alternativního hip hopu devadesátých let a držitelů ceny Grammy. Od jazzem nasáklých beatů domovské skupiny se jako Palaceer Lazaro posunul k hudebním revolucionářům jako jsou Sun Ra, John Coltrane nebo Lee Scratch Perry a vytváří originální mix experimentálního hip hopu a moderní psychedelie.

Shabazz Palaces
Shabazz Palaces | Foto: Aktuálně.cz

Sérii koncertů bude otvírat islandská cellistka a skladatelka Hildur Gudnadóttir, která své nekonvenční písně nahrála se skupinou Múm, podílela se na darwinovské elektro-opeře švédského dua The Knife nebo živě ve studiu přibližovala zvuk svého nástroje radikálním finským hlukařům Pan Sonic. Hrála s meditativním a minimalistickým Jóhannem Jóhannsonem i post-jazzovým baskytaristou Skúli Sverissonem.

Po syntezátorovém fetišistovi Oneothrix Point Never se na Stimulu představí další projekt, který využívá zvuk elektronických retro nástrojů k vytvoření zvukových pláten na pomezí ambientu a drone music. Trio Emeralds z amerického Clevelandu patří mezi nejvýraznější představitele současné scény tzv. hypnagogického popu, jenž operuje se zvuky na pomezí bdění a snu.

Hildur Gudnadóttir
Hildur Gudnadóttir | Foto: Aktuálně.cz

Dalším z vystupujících jsou The City Kill - kvartet z Kodaně hrající post punk/noise, který dali dohromady tři Dánové a jeden Australan. Textově se inspirují jižanskou gotickou literaturou a mystikou (William Faulkner nebo Flannery O'Connor). Jejich písně mluví o prokleté lásce, šílenství a vykořenění; temné obrazy doprovází dryjáčnický vokál, ostrá kytara, tribální bicí a výrazná basová linka.

Na závěr se představí Kanaďanka Merill Nisker známá jako Peaches, která vystupovala na Stimulu v roce 2009, tentokrát se však postaví za DJský pult. Ve své hudbě Peaches ruší hranici mezi mužskou a ženskou rolí, vulgárností a bohatou imaginací, humorem a drtivou neústupností, rockem a nenávistí k rockerům. Ne nadarmo s ní song i klip natočil Iggy Pop, ne náhodou ji na šňůru pozvali Nine Inch Nails, Bauhaus a Björk.

Kompletní program najdete na stránkách festivalu www.stimul-festival.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy