Paul Simon zvedl starými hity ze sedaček fanoušky v O2 areně

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 10. 2016 23:16
Americký zpěvák Paul Simon dnes koncertem v Praze odstartoval své evropské turné. Pětasedmdesátiletý zpěvák za doprovodu desítky hudebníků nabídl publiku své sólové skladby včetně těch z letošního alba Stranger to Stranger i hity známé z období z jeho hraní s Artem Garfunkelem. V úvodu koncertu Simon připomněl svoje vystoupení v Praze - v roce 1991 na letenském stadionu Sparty, při kterém se setkal s prezidentem Václavem Havlem. Simon bude po Česku koncertovat v Německu, Švédsku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku, Belgii, Británii, Francii, Švýcarsku, Španělsku a Irsku, kde turné 21. listopadu zakončí.
Paul Simon
Paul Simon | Foto: ČTK

Praha - Americký zpěvák Paul Simon dnes v pražské O2 aréně dvouhodinovým koncertem odstartoval své evropské turné. Vystoupení v hale upravené s místy pouze k sezení navštívilo podle pořadatelů přibližně 6500 diváků. Velkou část z nich Simon před přídavkem zvedl ze sedadel a přiměl k tanci písněmi Diamonds on the Soles of Her Shoes a You Can Call Me Al ze svého slavného alba Graceland z roku 1986.

Pětasedmdesátiletý zpěvák za doprovodu desítky hudebníků nabídl publiku své sólové skladby včetně těch z letošního alba Stranger to Stranger i hity známé z období z jeho hraní s písničkářským kolegou Artem Garfunkelem.

V úvodu koncertu Simon připomněl svoje vystoupení v Praze, při kterém se setkal s prezidentem Václavem Havlem. Ještě předtím v roce 1990 Simon zazpíval píseň Bridge Over Troubled Water na vystoupení v newyorské katedrále svatého Jana Pocta Václavu Havlovi, kterým vzdaly osobnosti americké kultury čest tehdy československému prezidentovi na závěr jeho návštěvy USA.

Na dnešním koncertu se Simon obešel bez projekčních ploch, většinu času tonulo jeviště s doprovodnými muzikanty v přítmí. "Projekce mi chybí, byl by to skvělý koncert v menší hale, ale takhle mi schází větší kontakt s děním na pódiu," konstatovala jedna z divaček ze zadních řad.

Simon pražskému publiku nabídl písně známé z jeho spolupráce s Garfunkelem jako El Condor Pasa (If I Could), Homeward Bound nebo The Sound of Silence i ze své sólové kariéry, kdy se často od písničkářství přiklonil k etno hudbě. Velký aplaus sklidila například skladba Slip Slidin' Away z alba Still Crazy After All These Years z poloviny sedmdesátých let. Píseň Spirit Voices Simon doprovodil vyprávěním o setkání se šamanem v amazonském pralese. Nové album Stranger To Stranger vedle titulní skladby reprezentovala skladba The Werewolf.

Simon bude po Česku koncertovat v Německu, Švédsku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku, Belgii, Británii, Francii, Švýcarsku, Španělsku a Irsku, kde turné 21. listopadu zakončí.

Dvanáctinásobný držitel Grammy poprvé vystoupil v Praze v roce 1991 na letenském stadionu Sparty. Loni se měl v pražské O2 areně uskutečnit koncert Simona a Stinga v rámci jejich společného turné On Stage Together. Byl však zrušen, důvodem bylo podle pořadatelů Stingovo náhlé onemocnění.

 

Právě se děje

Další zprávy