Paul McCartney slaví 75. narozeniny. Nedávno se vrátil z japonského turné, pokračuje do Ameriky

Ahoj, já jsem Paul.
Paul McCartney s hudebníky při zkoušce před nahráváním coververzí na desku Kisses on the Bottom z roku 2012.
Fotka z obalu alba McCartney II z roku 1980. Foto Linda McCartneyová.
Report z letošních japonských koncertů.
Paul a Michael Jackson při natáčení písně Say Say Say.
Foto: Lukáš Bíba
Hana Slívová ČTK Hana Slívová, ČTK
18. 6. 2017 5:00
Paul McCartney, britský hudebník, zpěvák a skladatel a bývalý člen skupiny The Beatles, slaví 75. narozeniny. Zatím poslední sólovou desku s názvem New vydal v roce 2013. Loni vyprodal pražskou O2 arénu.

Nedávno se vrátil z Japonska, kde jen tři tokijské koncerty turné One On One, s nímž se loni ukázal i v Praze, vidělo 150 tisíc lidí. Na začátku července odletí na turné do Severní Ameriky.

Věk jako kdyby se Paula McCartneyho netýkal. Hlas mu na loňském vyprodaném vystoupení v O2 aréně sice už nesloužil tak jistě, jako sloužil v dobách koncertu v Parku Kolbenova roce 2004, svět ale tento čerstvý pětasedmdesátník dál úspěšně objíždí s hity kapely The Beatles i s písněmi, které nahrál pod hlavičkou kapely Wings nebo sólově. Postřehy z koncertů si ostatně zájemci mohou přečíst na hudebníkově webu v reportážních článcích jeho PR manažera Stuarta Bella. 

Paul se nevyhýbá ani dalším odnožím showbusinessu: v posledních Pirátech z Karibiku: Salazarově pomstě si zahrál roli napsanou speciálně pro něj.

Poslední řadové album vydal v roce 2013 pod názvem New. 

Založ Wings, poradila mu žena Linda

McCartney se proslavil v kapele The Beatles, která se díky setkání s Johnem Lennonem začala formovat v roce 1957. O rok později se k této dvojici přidal George Harrison. Původními členy byli ještě baskytarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvem The Beatles hráli od srpna 1960 a v srpnu 1962 poprvé vystoupili ve své nejslavnější sestavě s Ringo Starrem za bicími.

V The Beatles McCartney obstarával kromě psaní písní baskytaru a zpěv, k nejslavnějším skladbám z jeho pera patří například Hey Jude, Yesterday, Back in the USSR, Can't Buy Me Love nebo Michelle. S více než miliardou prodaných desek jsou The Beatles i desítky let po svém rozpadu komerčně nejúspěšnější kapelou všech dob.

Po rozpadu skupiny rozjeli všichni členové kapely sólové dráhy. "Bylo těžké rozhodnout se, co dělat po The Beatles," řekl nedávno McCartney. Podle svých slov se utápěl v depresích, trpěl odloučením od dlouholetých přátel a začal pít. "Nejprve to bylo fajn, ale pak jsem zjistil, že si to neužívám. Nepracoval jsem. Nakonec jsem se vrátil na začátek a založil jsem skupinu Wings."

Ideu mít skupinu mu vnukla žena, fotografka Linda, s níž žil až do jejího úmrtí v roce 1998. Linda, podobně jako hudebníkova matka, podlehla rakovině prsu. 

Sám nebo se skupinou Wings McCartney vydal přes 20 alb a prodal jich přes 100 milionů kusů. V roce 2001 se stal prvním zpěvákem v popových dějinách, který vydělal více než miliardu dolarů.

Spolupracoval s řadou hudebníků včetně Michaela Jacksona, s nímž nazpíval skladbu Say Say Say. Ve společné písni Four Five Seconds s Rihannou a Kanye Westem byl pro řadu mladých Američanů paradoxně tím nejméně známým článkem. 

Trubku ne, raději kytaru

Paul McCartney se narodil 18. června 1942 v Liverpoolu rodičům s irskými předky. Společně s bratrem Michaelem (pod pseudonymem Mike McGear se prosadil v komediální hudební skupině The Scaffold) byli vychováváni v katolické víře.

Matka zemřela, když bylo Paulovi 13 let. Poté mu otec koupil první hudební nástroj - trubku. Paul ho však dokázal přesvědčit, aby mu dechový nástroj vyměnil v obchodě za kytaru. V létě 1957 se pak na církevním pikniku seznámil s Lennonem, který ho přijal do skupiny The Quarrymen. Z ní se poté vyklubali The Beatles. 

V roce 1997 byl McCartney královnou povýšen do šlechtického stavu. V roce 1999, rok po smrti manželky Lindy, svým třem již dospělým dětem představil bývalou modelku Heather Millsovou. Tu si vzal v roce 2002 a následujícího roku se jim narodila dcera Beatrice. Po šesti letech bouřlivého manželství však následoval neméně bouřlivý rozvod, po němž musel McCartney zaplatit bývalé manželce 24,3 milionu liber (tehdy 775 milionu korun). V roce 2011 se McCartney oženil potřetí. Jeho vyvolenou se stala Nancy Shevellová, dědička velké speditérské firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy