Do Prahy se vrátí Patti Smith. Zpěvačka a básnířka v posledních letech psala

Kultura Kultura
23. 1. 2020 11:41
Po pěti letech se do Česka vrátí americká písničkářka, básnířka a aktivistka Patti Smith. Svůj v pořadí šestý zdejší koncert odehraje 21. července v pražském Foru Karlín.
Patti Smith naposledy roku 2015 v pražské Arše připomněla 40. výročí alba Horses.
Patti Smith naposledy roku 2015 v pražské Arše připomněla 40. výročí alba Horses. | Foto: Lukáš Bíba

Vstupenky za 2500 korun na sezení a 1550 korun na stání už jsou v prodeji v sítích Ticketmaster a GoOut. Ve Foru Karlín zpěvačku doprovodí její syn Jackson Smith na kytaru, Tony Shanahan na basu a klávesy a Seb Rochford na bicí.

Patti Smith roku 2015 v pražské Arše.
Patti Smith roku 2015 v pražské Arše. | Foto: Lukáš Bíba

"Koncert Patti Smith jsme poprvé realizovali v roce 1996 a ten poslední před pěti lety. Pokaždé bylo vyprodáno a její vystoupení byla velmi strhující. Těšíme se, že v červenci tomu bude také tak," říká Milena Palečková z agentury 10:15 Entertainment, která koncert pořádá.

Třiasedmdesátiletá Američanka je v Česku známá především díky spolupráci s písničkářem a emigrantem Ivanem Králem. Stejně tak ale ještě za časů komunismu podporovala český disent, například když na obalu části nákladu svého alba Radio Ethiopia z roku 1976 vyzvala k propuštění tehdy vězněného nehrajícího člena Plastic People of The Universe Ivana Martina Jirouse.

"Obdivuji lidi v bývalém Československu, protože je hrozně těžké změnit kulturního ducha v zemi, která byla tak dlouho poznamenaná komunismem," řekla Patti Smith, když pak o mnoho let později, v roce 2014, navštívila festival Trutnoff.

Patti Smith se původně chtěla věnovat výtvarnému umění, divadlu nebo literatuře. Nakonec ale předčítání svých básní spojila s kytarovým doprovodem a roku 1975 vydala debutové album Horses. Mělo mimořádný úspěch a dodnes bývá řazeno k nejvýznamnějším rockovým nahrávkám všech dob.

Již na desce Horses hraje na kytaru, baskytaru a s vokály pomáhá Ivan Král. Ten účinkoval také na následujících nahrávkách Radio Ethiopia, Easter, obsahující velký hit Because the Night, a Wave. Pro tuto desku Král zpěvačce napsal známou skladbu Dancing Barefoot.

Because The Night v podání Patti Smith z roku 1978. | Video: VH1

Po roce 1980 si však Patti Smith dala dlouhou tvůrčí pauzu, a přestože roku 1988 přišla ještě s albem Dream of Life, znovu začala koncertovat až po 16 letech, v roce 1996.

Od té doby připravila ještě šest desek. Zatím poslední je Banga z roku 2012, nazvaná podle psa z románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka.

V posledních letech Patti Smith především píše. Začátkem roku 2010 vydala autobiografii Just Kids - Jsou to jen děti, za kterou obdržela významnou americkou literární cenu National Book Award, a později přidala ještě knihy M Train či naposledy Oddanost. Všechny vyšly také v českém překladu.

"Vždy zásadně přesahovala obvyklé představy o rockové zpěvačce. Od dětství prahla po vzdělání, ve svých písních důsledně a promyšleně navazuje na předchůdce, vychází z hlubokých duchovních základů − a často se zabývá aktuálními společenskými tématy," napsal o ní v Hospodářských novinách hudební kritik Jaroslav Riedel, který do češtiny převedl právě knihu Jsou to jen děti.

Na předání Nobelovy ceny za literaturu v roce 2016 Patti Smih zpívala jeho skladbu A Hard Rain's A-Gonna Fall. | Video: Švédská akademie
 

Právě se děje

Další zprávy