Paris: žvýkačka, co má ráda svůj byznys

Jan Šprincl
12. 9. 2006 15:00
Recenze - "Jsi mojí Marilyn Monroe, jsi mojí Grace Kellyovou. Budeš nejznámější ženou na světě," řekla kdysi Paris Hiltonové její babička.
Foto: ČTK

Vnučka věštbu naplňuje důsledně, naposled kvůli ještě větší slávě vydala album.

Stesky nad hudební a mrzkou vokální kvalitou jejího debutu s názvem Paris nejsou na místě. Žvýkačku používáme taky jen pro radost, ne aby nás nasytila, tak proč od Paris Hiltonové v podobě dlouhohrající desky očekávat, že nás hudebně oblaží?

A stejně jako má žvýkačka právo na existenci, dopřejme ji i Paris Hiltonové; jen si přiznejme, kdo je kdo a co je co a že koupí její nahrávky si i my užijeme trochu její slávy, peněz i cesty za snem. A naopak podpoříme tu její.

Foto: Warner Music

Schopný producent dnes nahraje album i s hluchoněmým a dobrý marketing udělá i ze zvuku rozbitého vodovodního kohoutku hit. V případě Paris Hiltonové to není tak strašné: má sice hlásek jako konipásek, ale skladby připravené na míru jakž takž uzpívá, a co nezvládne, zastoupí všudypřítomný sbor.

První singl Stars Are Blind je laděný do reggae a Paris Hiltonová v něm překvapivě dost chraptí; na veřejnosti mluví naopak o oktávu výš - ale jako kulisa do plážového baru atmosférou nikoho nenaštve.

Tak se to má i se zbývajícími osmi skladbami, ve Fightin´ Over Me slyšíme rap, Turn It Up těží z oblíbenosti Shakiry nebo Nelly Furtado. Eintopf nálad se prolíná od popu k rocku, slyšíme disco i smyčcovou předehru. Nejčastěji na desce zní slova "sexy" a "dance" a končí se nepovedenou coververzí Stewardovy Do Ya Think I´m Sexy.

Foto: Warner Music

Všechno je dílo zručného producenta Scotta Storche, jehož univerzální skladby by mohla zpívat jakákoliv interpretka ochotná uvádět se jako chlípná "sexy blond bitch".

Celé album Paris Hiltonové si poslechněte ZDE

Podívejte se na videoklip k písni Stars Are Blind ZDE

Deska prodejnost nosičů nezbořila, v americké hitparádě byla nejlépe šestá, ale o to ani tak moc nejde: o dědičce hotelů Hilton, ikoně amatérského pornofilmu s pověstí nejhloupější blondýny na světě a profesionální celebrity, pro níž byly univerzitou noční kluby, se dozvěděly další miliony lidí po celém světě. Skvělá příprava po další album - mluví o něm už teď a chystá se na turné - nebo jiné podnikatelské aktivity chytré obchodnice, která nemá hluboko do kapsy.

Foto: Reuters

Na jaře, ještě před vydáním, si prý desku vzala do klubu a poprosila DJ, ať ji pustí. "Lidi začali šílet," citoval Paris Hiltonovou magazín Blender, "a říkali si: Kdo to je? Neřekla jsem jim to." Že by se styděla? Ale vůbec ne: "Nechtěla jsem, aby si moje písničky nahráli do mobilu a pak z nich udělali vyzváněcí tóny."

Paris Hiltonová kromě podnikatelských aktivit (má vlastní značku kosmetiky i oblečení, patří jí luxusní diskotéky) stíhá hodně dalších věcí: napsala knihu Zpověď dědičky, hraje v teenagerských komediích, je hlavní hvězdou reality show Simple Life, která se letos vysílá ve čtvrté sérii, a teď i zpívá. Přitom není spisovatelkou, herečkou ani hudebnicí - je Paris Hiltonovou.

Paris Hiltonová je dítětem naší doby: dělej, co chceš, prodej to skandálem, buduj svoje jméno-značku. Lidem vnuť, že to všechno děláš pro ně, ale přitom se nestyď za svůj úspěch a bohatství.

Foto: Aktuálně.cz

"Lidé mají rádi celebrity, které si užívají, že jsou celebritami," tvrdí totiž Bonnie Fullerová, bývalá redaktorka bulvárního US Weekly na adresu Paris Hiltonové.

Bestsellery jsou knihy, které se dobře prodávají, protože se dobře prodávají - a celebrity jsou slavné, protože jsou slavné.

Pětadvacetileté dívce už teď svět leží u nohou, s hudební "kariérou" se skutečně může stát celosvětovou zábavnou osobností číslo jedna a její jméno synonymem pro celebritu jako takovou. Jedna průměrná deska na tom nic nezmění. 

Paris Hilton: Paris. CD, 40 min, vydala firma Warner Music, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy