Paramount Styles se ztišují bez zbytečného pravdaření

Michal Pařízek
7. 11. 2008 7:30
Nový projekt zpěváka Girls Against Boys v Praze a Brně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Listopadový koncertní kalendář je vskutku nabitý, ale byla by škoda pro hvězdy zapomínat na akce daleko menší, co se prostor i publicity týče. Leckdy bývají zajímavější. Dva koncerty celkem nové formace Paramount Styles v čele se Scottem McCloudem, frontmanem už delší dobu nehrající formace Girls Against Boys, představují ideální případ.

Pramount Styles zahrají v sobotu 8. listopadu v Praze klubu 007, o den později prvně vystoupí v Brně v klubu Melodka.

Girls Against Boys jsou u ledu už celkem dlouho; naposledy o sobě dali vědět před šesti lety s albem You Can't Fight What You Can See. Jejich frontman McCloud se taky nijak moc neangažoval, možná i proto je album Failure American Style takovým překvapením.

Paramount Styles - Come To NY

Navíc se se svými spoluhráči (najdeme zde také bubeníka GvsB Alexise Fleisiga) od dřívější produkce radikálně odstřihl. Debut Paramount Styles je velmi tichou, elegantní až téměř písničkářskou deskou, která se možná vůbec nejlépe hodí do podzimních dnů.

Nejde ale o žádné pravdaře s kytarou. McCloud už má svoje bouřlivé dny za sebou a pro album Paramount Styles napsal jedenáct klidných písní, nic víc nic míň. Vévodí jim akustická kytara a frontmanův vyrovnaný zpěv, ale ve střídmém doprovodu kapely je jasně cítit tenze a potenciál k explozi.

Foto: Robert Gil

Jen už jsou ty roky na scéně cítit, a tak si užívají možnosti ztišit a zklidnit se, než by publikum dostávali svým burácením. Mají něco za sebou, vědí o sobě všechno a klidně si dovolí zařadit i křehkou instrumentálku One Last Surprise s vévodícím klavírem.

Těžištěm Failure American Style je rozhodně celková nálada, hluboká melancholie (ne poraženectví) a decentně pojatý zpěv. I ve vypjatějších skladbách se drží na uzdě a atmosféře alba to zatraceně sluší.

Skvělá je produkce, kapelu doplňují občas smyčce, občas jemné klávesy, ale vždy velice opatrně. Debut Paramount Styles se jednoduše povedl a kapela to na koncertech jistě jen potvrdí.

O tom, že česká DIY scéna komunikuje se světem daleko lépe než ta mainstreamová nebo řekněme populární, jistě není sporu. Klubový život v posledních letech doslova bují a spolupráce se zahraničními interprety dávno nejsou výjimečná.

Agentura Silver Rocket, která za koncerty Paramount Styles stojí, připravila pro fanoušky další bonbónek. Právě Paramount Styles spolu s projektem Aran Epochal (pod ním se skrývá leader Gnu Adam Nenadál) vychází v těchto dnes společný 7" singl.

Podle Silver Rocket trvalo pouhé dva dny, než se s Paramount Styles domluvili;  ti navíc poskytli pro tento nosič zbrusu novou píseň Start Burning 2.

Foto: Aktuálně.cz

Projekt Aran Epochal prý ani jiné nosiče než 7" vydávat nebude, krátce před splitem s Paramount Styles vyšel další, tentokrát s firemním kolegou říkajícím si Unkilled Worker. Jistě, jde hlavně o záležitost pro skalní fandy, ale právě díky podobným "malým" detailům se pozná, že zdejší scéna funguje až na detaily tak, jak má.

Mimochodem některé zmíněné najdete také okolo TÉTO adresy, kde různí interpreti v reakci na směšné hodnocení Rady Českého rozhlasu uveřejňuji svoje verze skladby Swastika Eyes od Primal Scream.

Aran Epochal vystoupí jako host na brněnském koncertu, v Praze se představí formace Stopro, což je příležitostné torzo jinak elektronické kapely Sporto, jež vystoupí se speciálním akustickým setem.

 

Právě se děje

Další zprávy