Pandemie zabila hudební časopis. Po 34 letech přestane vycházet britské Q

Reuters Kultura Reuters, Kultura
21. 7. 2020 16:39
Britský hudební časopis Q po 34 letech končí. Děje se tak v době, kdy pandemie nového typu koronaviru urychlila propad prodejů tištěných publikací.
Na jedné z posledních obálek Q byla kapela Green Day.
Na jedné z posledních obálek Q byla kapela Green Day. | Foto: www.qthemusic.com

Ukončení činnosti časopisu Q na Twitteru oznámil jeho šéfredaktor Ted Kessler. "Mám špatnou zprávu. Číslo, které vyjde 28. července, bude naše poslední," uvedl s tím, že magazínu uškodila pandemie. Ta již podobně vedla k propouštění v redakcích britského vydavatelství Reach Plc, jež publikuje deníky Daily Mirror nebo Daily Star, či veřejnoprávní BBC.

"Stokrát se omlouvám za to, že se mi nepodařilo udržet Q nad vodou," píše Kessler v úvodníku posledního čísla. "Celou dobu, kdy jsem časopis vedl, jsme balancovali nad propastí a různými způsoby jsme se snažili přežít na extrémně náročném printovém trhu. Covid-19 to všechno poslal do kytek," uvedl.

Časopis Q nabídl jeho majitel, německá mediální skupina Bauer Media, k prodeji již v květnu, kdy se kvůli pandemii snížil objem inzerce a zároveň klesla prodejnost. Tento týden Bauer Media oznámila, že vedle Q přestane vydávat i časopis o starších autech Modern Classics. Ani pro jeden titul Bauer Media nenašla kupce.

Magazín Q roku 1986 založili hudební novináři Mark Ellen a David Hepworth. Popularitu získal dlouhými články o britském popu a rocku 90. let minulého století, stejně tak se ale věnoval nezávislé scéně, rapu, R&B nebo taneční muzice. Podle hudebního kritika britského Guardianu Alexise Petridise se obchodní model Q zpočátku opíral o nárůst prodeje CD, kdy si lidé na kompaktních discích znovu pořizovali hudbu, kterou dříve vlastnili na vinylu, a "zajímalo je, kam se od té doby posunuli jejich hrdinové", jak napsal spoluzakladatel Mark Ellen.

První čísla Q se tak věnovala slavným hudebníkům Paulovi McCartneymu, Rodu Stewartovi, Paulu Simonovi, Eltonu Johnovi, Ericu Claptonovi či kapele Genesis. "Nikdo z nich nebyl koncem 80. let zrovna na vrcholu, ale všichni byli pořád nesmírně úspěšní a mohli vyprávět spoustu zábavných historek," shrnuje Petridis.

Největší slávu časopis zažil okolo přelomu tisíciletí. V roce 2001 prodával okolo 200 tisíc výtisků, dnes je to méně než 30 tisíc, srovnává britská BBC. Podle Alexise Petridise časopisu v posledních letech nepomohlo ani to, když ověřené hvězdy jako U2, Oasis nebo Radiohead na obálce střídal s mladšími interprety Beyoncé, Kanyem Westem nebo hvězdami heavymetalové scény.

Britská BBC zase poznamenává, že v poslední dekádě časopis Q dával přednost sestavování žebříčků nejlepších koncertů nebo nejlepších hudebních historek, přičemž v tomto formátu zanikaly novinářské kvality jeho přispěvatelů.

Lítost nad tím, že Q končí, na sociálních médiích projevili třeba anglická indie kapela The Vaccines nebo Tim Burgess, zpěvák skupiny The Charlatans. "Smutná zpráva. Q k nám bylo celé ty roky vstřícné. Vždy jsem se z jeho stránek hodně dozvěděl, a to od chvíle, kdy jsem si koupil vůbec první číslo," napsal Burgess.

Poslední číslo, které vyjde 28. července, bude mít na obálce nápis "Dobrodružství s legendami 1986 až 2020" a obsáhne nejlepší interview, která časopis vydal, například s Davidem Bowiem, Joni Mitchellovou nebo Princem.

 

Právě se děje

Další zprávy