Pandemie ukázala, že lidé chtějí lepší svět, věří zpěvák David Byrne

Reuters Kultura Reuters, Kultura
20. 9. 2021 18:27
Americká společnost je kvůli pandemii koronaviru rozpolcená ohledně nošení respirátorů a očkování. Zpěvák David Byrne ale věří, že krize ukázala také touhu po lepší společnosti, jakou předkládá ve své broadwayské show American Utopia.
Na snímku ze show American Utopia je v popředí David Byrne.
Na snímku ze show American Utopia je v popředí David Byrne. | Foto: HBO

Stejnojmenné album Byrne představil před třemi roky na pražském festivalu Metronome. Pro velký úspěch z něj později vytvořil film, který si Američané mohou pustit ve videotékách HBO Max nebo Amazon Prime. Na české streamovací služby zatím snímek nedorazil. Nový záznam stejnojmenného broadwayského představení, natočený na 11 kamer, minulý týden promítala vybraná americká kina.

Projekt zahrnuje Byrneovy slavné písně jako Once in a Lifetime z doby, kdy byl frontmanem kapely Talking Heads. Doplňují je postřehy devětašedesátiletého zpěváka o současnosti a potřebě vřelejších mezilidských vztahů. Frontmana celou dobu doprovází malý ansámbl muzikantů, zpěváků a tanečníků, jako tomu bylo v Praze.

"Pandemie odhalila závoj moderního života," říká Byrne, podle kterého se lidé poprvé za roky měli příležitost zastavit a přemýšlet, v jakém světě chtějí žít. A většina se rozhodla, že chce lepší realitu než tu současnou, míní. "V základu toho přesvědčení je něco utopického. Ano, svět, a zejména Amerika, je rozdělený. Ale zároveň je tu potřeba věci zlepšit. A ta se naplno projevila při pandemii, což je svým způsobem krásné," míní.

Záznam broadwayské show se oproti filmu liší tím, že obsahuje Byrneovu novou předmluvu a rozhovor, který s ním vedl režisér Spike Lee. Ten inscenaci stihl připravit ještě před koronavirovou krizí. "Děkujeme, že jste kvůli nám opustili své domovy," vzkazují teď tvůrci divákům po dlouhé době nucené izolace.

Představení pojednává "o někom úplně typickém, koho hraju já, kdo se rozhodl začlenit do širší společnosti a víc se na lidi napojit, což pro něj představuje radikální změnu", popisuje Byrne.

Jeho vystoupení v Praze bylo podle recenze Aktuálně.cz k nevíře. "Člověk stál pod pódiem a nepřetržitě se usmíval, odzbrojený tím poetickým hemžením, přelomovou kombinací hudby, tance, snad až baletu," napsal server. Na jevišti nebyly šňůry do aparatury, stojany na mikrofony, klavírní židle nebo kytarové krabičky. Všichni interpreti se pohybovali v prostoru čistém jako na divadle a půldruhé hodiny zpívali, hráli či tančili.

Trailer z filmového záznamu American Utopia, který si Američané mohou pustit na HBO Max. | Video: HBO

Po více než rok a půl trvající pauze způsobené koronavirem se teď American Utopia vrátila také na newyorskou Broadway. Byrne říká, že pozměnil dílčí aspekty, aby inscenace reflektovala pandemii i loňské protesty za větší rasovou rovnoprávnost v USA vedené pod heslem Black Lives Matter (Na černých životech záleží).

Sám Byrne měl v době, kdy nemohl koncertovat, čas kreslit i psát. Přiznává ale, že nová hudba se mu skládala těžko.

"Opravdu závidím Taylor Swiftové, že byla schopná napsat a natočit dvě alba," říká s odkazem na jedenatřicetiletou popovou zpěvačku, která vloni vydala alba Folklore a Evermore. "Něco málo jsem taky napsal, ale skoro nic se mi během pandemie nepodařilo složit," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy